Hogy került Ördög Nóra az RTL-től a TV2-re?

Posted by
Média1
>Már 8 éve annak, hogy 2014 júliusában
Ördög Nóra felmondott az RTL Magyarországnál, ahol korábban olyan kiemelt műsoroknak volt a műsorvezetője mint például az X-Faktor, a Csillag születik, a Szombat esti láz, de házigazdája volt a Reggeli, a Kölyökklub, a Moziklub és a Top of the pops című műsoroknak is. Az RTL után Ördög a TV2-hez ment át, ahol manapság is látható különféle kiemelt műsorokban.
A TV2 Catch! - Úgyis utolérlek c. műsorának házigazdái: Petur András, Ördög Nóra, Gundel Takács Gábor
A TV2 Catch! – Úgyis utolérlek c. műsorának házigazdái: Petur András, Ördög Nóra, Gundel Takács Gábor. fotó: Tv2 sajtószoba (Media1-archívum)

Ördög Nóra a Partizán YouTube-csatorna vendégeként könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy miket élt át az RTL-nél. Azt mondta, nem becsülték meg, nem ismerték el a munkáját, ráadásul várandóssága miatt kikerült az állományból, így nem kapott fizetést, amikor újszülött gyermekével otthon volt . A beszélgetés végkicsengése az volt, hogy nem volt korrekt, ahogyan az RTL Klub bánt Ördög Nórával. Ördög Nóra 2001-től volt az RTL munkatársa, ahol eleinte szerkesztőként kezdett, majd ezután állt át a kamera másik oldalára, de több produkciónak nem csak a műsorvezetője, hanem szerkesztője is volt. Ám a szerkesztői háttérmunkáért nem kapott külön pénzt. „Kiderült, hogy a főnökeim évek óta azt gondolták, én pluszba kapok azért pénzt, hogy szerkesztőként is dolgozom. (…) Ez egy tök nagy pofon volt, hogy basszus kidolgozom a lelkemet, majd egyszer csak kiderül számomra, hogy van olyan kollégám, férfi, aki háromszor többet keres, mint én. Nyilván ezt nem lehet összehasonlítani, mert a népszerűség, az egyéniség, a tapasztalat, egy csomó minden számít, de mégiscsak bosszantott, hogy én mindig ott vagyok időben, mindig készen vagyok, mindig elmondom a dolgokat, és háromszoros volt a különbség a fizetésünk között, talán még kicsit nagyobb is” – mesélte a Partizánnak.

Ördög Nóra már több mint egy évtizede a csatorna egyik vezető képernyőse volt, de úgy érezte, nem becsülik meg, amit tetézett, amikor értesült róla, hogy a gyermekágyi időszak alatt nem kap fizetést, holott korábban állományban volt. Ez azt jelenti, hogy bármennyit is van képernyőn, ugyanannyi fizetést kap, amely akkor is jár, ha éppen nincs futó műsora. Hidegzuhanyként érte, amikor megtudta, hogy a felettesei közbenjárása ellenére nem kapja meg a fizetését, és mindössze 50 ezer forint gyesre jogosult. Volt olyan férfi kollégám, aki egy teljes évig nem volt képernyőn, és mivel pontosan tudtam, hogy kapja a fizetését, ez a pumpa még jobban fölment. Aztán terhes lettem a második gyerekemmel, és tudtam, ugyanaz következik majd. Nem a pénzről szólt ez az egész, hanem azt éreztem, hogy ez nem méltó.”
A műsorvezető ekkor kapott ajánlatot a TV2-től, amelyet elfogadott. Elmondása szerint nem alkudozott az RTL-nél, nem próbált jobb fizetést kérni, hanem második gyermekével várandósan felmondott. Ez nagy port kavart a csatornánál. Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgatója (aki jelenleg a médiavállalat vezérigazgató-helyettese istávozáskor ezt nyilatkozta: „Korábban közöltük vele, hogy a jövőben már nem számítunk rá szuperprodukciókban, s valószínűleg ez vezetett a lépéséhez. Pedig a státusza megmaradt nálunk, fizetést kapott, s odafigyeltünk rá, hogy a második gyermeke születéséhez közeledve is érezze, fontos nekünk. Ő azonban nem maradt, váltott. Azt mindenesetre furcsállom – és megmosolyogtató –, hogy a TV2-nél azt kommunikálják, hogy fiatalítanak műsorvezetői fronton, erre leszerződtetik a Liptai Claudia korosztályába tartozó, hamarosan kétgyermekes Ördög Nórát”.

Most az RTL Magyarország nyilvánosan kért bocsánatot egykori műsorvezetőjüktől. A Blikk idézi, milyen közleményt kaptak az RTL-től: „Szeretnénk röviden reagálni arra, amit Ördög Nóra mondott a Partizánban a nálunk töltött éveiről és távozása körülményeiről. Nem helyreigazítást szeretnénk kérni az elhangzottak miatt, sokkal inkább elnézést. Elnézést kérünk azokért a sérelmekért, amelyekről a műsorvezetőnő úgy érzi, hogy évekkel ezelőtt őt az RTL Klubban érték. Az akkori helyzet értékelése nélkül szeretnénk hangsúlyozni, hogy az RTL Magyarország nagyon sokat változott az elmúlt több mint hét évben. Egy más értékeket képviselő médiacég lett. Évek óta azon dolgozunk, hogy teljes esélyegyenlőséget teremtsünk, hogy egy nő ugyanazért a munkáért ugyanazt a juttatást kapja, mint egy férfi, és tehetséggel és szorgalommal ugyanolyan magasra is juthassanak nálunk a karrierjükben. Erőfeszítéseink sikerét jelzi a női közép- és felsővezetők számának folyamatos növekedése és a fizetési különbségek megszűnése is. Azt reméljük, hogy munkánk eredményei túlmutatnak az RTL Magyarországon, és hatással lehetünk más munkahelyekre és akár a teljes társadalomra is.”

Az RTL közleményét Ördög Nóra a Facebookra is kitette.