“Akkorát kell hazudni, hogy senki ne gondolhassa, hogy ekkorát lehet hazudni…”

Posted by
Krémer Balázs
>Ma Varga Mihály pénzügyminiszter azt bírta mondani, hogy az Oroszország elleni Uniós szankciók okozták a forint beszakadását az euroval szemben.
Ebben az állításban két iszonyatos tartalom bújik meg.
Az egyik, az a Goebbels-i léptékű propaganda borzalom (“akkorát kell hazudni, hogy senki ne gondolhassa, hogy ekkorát lehet hazudni…”). Nyilvánvaló, hogy az eddig olykor decens szakembernek is látszani igyekvő pénzügyminiszter épp ekkorát hazudott. Nem csupán amiatt, hogy a magyar kormány felelőssége üvölt az euro-övezethez csatlakozott országokkal szemben (Szlovákiában, Szlovéniában, vagy a balti államokban 1 euro ma is pontosan 1 euro…), de még a nem-csatlakozottakhoz képest is: a cseh korona, a horvát kuna vagy éppen a lengyel zloty értéke nemhogy nem romlott az eurohoz képest, de, még van, amelyik erősödött is. Ha nálunk a szankciók okozták volna a forint gyengülését, akkor a többi valutának is gyengülnie kellett volna. Nem, a forint gyengülését a magyar politika, ezen belül a monetáris politika teljes elhiteltelenedése okozhatta – ebben van döntő különbség a többi országhoz képest.
Ha úgy tetszik, ez a másik borzalom Varga állításában. A pávatánc folytatása és eszkalálódása. Hogy az orosz invázióról nem ejtünk szót, annak ránk semmi hatása nincsen, így a magyar emberek érdekében semmi kivetnivalót nem találunk benne – a bajainkért a bűnös, az az Európai Unió. Hogy miközben a NATO és az Unió gyakorlati kérdésekben mindent lenyomott a NER-vitézek torkán – aközben efféle mondásokkal azt érzékelteti a NER, hogy továbbra is nyalja Putyin hátsóját, hogy ténykedésében semmi kivetnivalót nem talál (hiszen nem a háború az, ami sérti a magyar emberek érdekeit), viszont a forint gyengülését okozó Unióval szemben folytatódik a harciaskodó-hepciáskodó szabadságharc. Hogy a szankciók ellen kell küzdeni – nem a háború ellen.
Igen, napról napra egyértelműbb, hogy a választás egyik, ha nem a legnagyobb tétje az, hogy Oroszország és Putyin (segge) – vagy az euro-atlanti integráció a jövőnk…