Márki-Zay Péter beszéde a Nemzethez

Posted by
Nagyon fontos beszéd a választások előtt. Összefoglaló, a végén videon megtekinthető.

>Európa területén háború dúl. Az új helyzet új választás elé állít mindannyiunkat – mondta Márki-Zay Péter „Beszéd a Nemzethez” címmel tartott Facebook-bejelentkezésében. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint az ő generációjának megadatott Európa történelmének leghosszabb békés korszaka. „A békét az európai integráció hozta el. Nem voltunk különösebben hálásak ezért a békéért, mert magától értetődőnek vettük”

De február 25-én  Vlagyimir Putyin „rárontott egy szabad és büszke nemzetre. Mi, magyarok pontosan tudjuk, mit jelent, ha egy megszálló hadsereg fegyverrel próbálja letörni egy nemzet szabadságvágyát. Tudjuk 1848-ból és tudjuk 1956-ból. És tudjuk azt is, milyen az orosz birodalom szomszédságában és szorításában élni. Ráment negyven évünk, ráment a szabadságunk, és ráment a jólétünk.” Putyin háborúja, Ukrajna sorsának alakulása befolyással van, hogyan élünk tovább Európában, ahogyan arra is, hogyan élünk tovább Magyarországon.„Most újra át kell rendezzük az életünket. És ezt magunknak kell megtennünk, nem dönthet senki helyettünk. Ez a döntés nem lehet másé, csakis a népé. Most nem téveszthetünk utat. Most irányt kell váltani, mert az orbáni politika megbukott Magyarországon. Megbukott az a politika, amely 12 éve már „az agresszor Putyin modelljét követi”.

„Az illiberális állam, korrupció, a kiváltságosok gazdagodása, iparágak ellopása, civilek és a kisebbségek elleni támadások, szabad sajtó felszámolása, a közpénzből fizetett politikai propaganda – mind-mind a putyini modellt honosította meg, lépésről lépésre. Orbán Viktor, a magyar Putyin az elmúlt években tíznél többször próbálta megakadályozni, hogy Európa felléphessen Putyin agresszív politikája ellen. Cserébe olyan üzleteket kapott Putyintól, amelyeken az oligarchák gazdagodtak, de a magyar emberek állták a számlát.”„Putyin háborúja is így kezdődött. A Nyugat szidalmazásával, az Európai Unió és a NATO egységét bomlasztó szavak kimondásával. Ez folyik évek óta az orosz propagandából és ez folyik a magyar propagandából is” – idézte fel. Emlékezni kell a plakáterdőre: megállítjuk Brüsszelt, vagyis az EU-t és a NATO-t, és a Nyugat pökhendi lesajnálásával alapozzuk meg az úgynevezett keleti nyitást, vagyis a diktátorokkal való üzletelést. A keleti nyitásból mára keleti bukás lett.
Most az egyik oldalon az atomerőműveket lövető és Vöröskeresztes menekültoszlopokat bombázó agresszor pusztítása áll.A magyarok helye csak a szabadság, a béke és a szeretet oldalán lehet. „A hintapolitika ideje lejárt” „A Nyugat a függetlenség, a Nyugat a szabadság és a Nyugat a szolidaritás. Az Európai Unió a Nyugat. A NATO a Nyugat. Azok a szövetségesek, amelynek egyedül képesek garantálni Magyarország jövőjét, fizikai és anyagi biztonságát”. Elemi érdekünk, hogy a magyar határ túloldalán ne egy újraszervezett Szovjetunió álljon”. Magyarország biztonságát ma az szolgálja, ha a magyar katonák a magyar határt védik. „Magyar katona maradjon Magyarországon, ez biztosítja, hogy távol tartsuk az országhatártól ezt a háborút”. Ki kell mondani, hogy Magyarország biztonságát csak az EU és a NATO garantálja. Az európai egység bomlasztása helyett Magyarországnak újra a szövetség hűséges tagjává kell válnia, vélekedett.
Az elmúlt 12 év hazugságai között az egyik legnagyobb, hogy Paks2-nek köze van a rezsicsökkentéshez. „A magyar energiaárakat nem egy ma is hétéves késében lévő, még papíron sem működő erőmű befolyásolja, amellyel szembeni szankciókat egyébként a Fidesz is megszavazta az Európai Parlamentben. Ukrajna lerohanása után a napnál is világosabb, hogy Magyarország energiabiztonságát nem a Putyintól való függés erősítése, hanem éppen az ettől a béklyótól való fokozatos elszakadás szolgálja.” Fel kell tölteni a télen lemerült gáztárolói kapacitásokat, hogy semmilyen őrült háború ne veszélyeztesse a magyarok energiabiztonságát, és ezután mindent el kell követni a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében. Ez a biztonságos és az EU törekvéseivel összhangban lévő energiapolitika Magyarországon, fogalmazott.
Már a háború előtt is világossá vált, hogy a magyar kormány tévútra vezette a magyar gazdaságot. „Nincs világosabb bizonyítéka ennek annál, mint hogy összeomlott a forint. A magyar valutánál csak az orosz rubel veszített többet az értékéből, még a háborúban álló Ukrajna fizetőeszköze sem zuhant annyit, mint a forint. Az euróárfolyam bizony már elérte a 400 forintot is”. Magyarországon már januárban is Európa legnagyobb inflációja volt és soha nem látott magasságokba jutott az államadósság. „Elvesztette azt a harcot is Orbán, mint az összes többit, amit az elmúlt 12 évben folytatott”. A hatósági árak politikája kudarc, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével, a bérek emelésével, az adórendszer igazságos átalakításával, a minimálbér adómentessé tételével kell és lehet kezelni az elszabadult árak hatásait
A magyar emberek pénzének értékét, a stabilitását pedig az erős forint, hosszabb távon pedig az euró bevezetése garantálja”. A forint és a gazdaság talpra állítását, a magyarok anyagi biztonságát csak az garantálja, hogy ha Magyarország megkapja az Orbán korrupciója miatt eddig visszatartott uniós forrásokat, az uniós támogatásokat. „Fejenként 1,5 millió forintnyi támogatás jár mindenkinek, amit most Orbán Viktor korrupciója miatt az Európai Unió nem akar nekünk kifizetni”. Európai Unió megelégelte a magyar kormány putyini korrupcióját, a rendszerszintű lopást, és itt lenne az ideje csatlakozni az Európai Ügyészséghez, hogy elszámoltassák a bűnösöket, visszaszerezzék a nemzet ellopott vagyonát, és megkaphassák a Magyarországnak járó Európai Uniós forrásokat. “Fizikai biztonság, anyagi biztonság és energiabiztonság – ezeket április 3-án egy kormányváltással biztosíthatjuk”

A választás tétje tiszta és világos. “A történelem sötét oldala, vagy végre valahára a történelem jó oldala? Akik a Nyugatot, akik Európát, akik a történelem jó oldalát választják, akik a békét és a biztonságot szeretnék, csatlakozzanak a szabadságszerető magyarok tömegeihez. Álljunk ki közösen a háború ellen, álljunk ki a békéért, a biztonságért és a szabadságért március 15-én délután 3 órától Budapesten, a Műegyetem rakparton. Majd a választáson, április 3-án is a szavazófülkékben”- fejezte be beszédét, amely a You tubon hozzáférhető.