Az Európai Unió újabb megtorlásokon dolgozik

Posted by

 James Frater, Tim Lister and Olga Voitovych CNN

President of the European Commission Ursula von der Leyen delivers a statement prior to a meeting at the Berlaymont Building, headquarters of the European Commission, in Brussels, Belgium, on March 7.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Bizottság székhelyén, a Berlaymont épületben tartott ülés előtt Brüsszelben, Belgiumban március 7-én. (Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images)Az Európai Unió további szankciókat készít elő Oroszországgal szemben, mivel “a Kreml közömböségett tanúsít a polgárokkal (köztük) nőkkel, gyerekekkel (és) férfiakkal szemben” – közölte hétfőn az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen Brüsszelben Mario Draghi olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt beszélt: “Természetesen megvitatjuk az ukrajnai helyzetet, a Putyin által vezetett szörnyű háborút”. A két vezető egy “új végrehajtási csomagról” is tárgyalni fog – tette hozzá. “Már három kemény szankciócsomagunk volt, de most gondoskodnunk kell arról, hogy ne legyenek kiskapuk, és hogy a szankciók hatása maximális legyen” – mondta von der Leyen.Hozzátette: “A meglévő szankciók valóban harapósak. Látjuk a hatásukat az orosz gazdaságban”. Von der Leyen azt is mondta, hogy az EU-nak “meg kell szabadulnia az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségétől”, és holnap javaslatokat fog előterjeszteni arra vonatkozóan, hogy a blokk hogyan diverzifikálhatja energiaellátását Oroszországtól. Zelenszkij további szankciókat követel: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn újabb videónyilatkozatot tett közzé, amelyben az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciók szigorúbb csomagját követeli. “Ha az invázió folytatódik, és Oroszország nem hagyott fel az Ukrajna elleni terveivel, az azt jelenti, hogy új szankciócsomagra van szükség. Új szankciók, új szankciós lépések a háború ellen és a békéért”.”Különösen fontos az Oroszországból származó olaj és kőolajtermékek elutasítása. Ezt nevezhetjük embargónak is. Vagy csak erkölcs – amikor megtagadod, hogy pénzt adj egy terroristának” – mondta.

Az oroszok be kívánják keríteni Dnyiprót

From CNN’s Hannah Ritchie

Oroszország nagy erőforrásokat vonultat fel, hogy “bekerítse” a közép-ukrajnai Dnyipro városát – közölte Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára vasárnap egy Facebook-bejegyzésben. “Az orosz megszálló erők parancsnoksága délre helyezi át a hangsúlyt, megpróbálja megfosztani Ukrajnát a Fekete- és Azovi-tengerhez való hozzáféréstől, ami véleményük szerint megteremti a feltételeket az ukrán ellenállás gazdasági elnyomására” – áll Danilov bejegyzésében. “Az ellenség nem adja fel a reményt, hogy elfoglalja Kijevet, és erőforrásokat vonultat fel Dnyipro bekerítésére” – folytatódott a közlemény, hozzátéve, hogy Oroszország terve “a nagyvárosok bekerítése, az ukrán fegyveres erők kivéreztetése és a polgári lakosság számára humanitárius katasztrófa helyzetének megteremtése”.

Az Európai Uniónak  ötmillió ukrán menekültre számíthat

Joseph Ataman és Camille Knight a CNN munkatársai jelentik Párizsból.

Az Európai Uniónak “fel kell készülnie ötmillió” Ukrajnából érkező menekültre – mondta Josep Borrell, az EU főképviselője hétfőn újságíróknak az európai külügyminiszterek Montpellier-ben (Franciaország) tartandó találkozója előtt. “Fel kell készülnünk ötmillió ember befogadására. Tudjuk, hogy a 2015-16-os szíriai válsággal, amely a migránsválság volt Európában, 1,5 millió emberről beszéltünk, most sokkal többről lesz szó” – mondta Borrell. Borrell szerint az EU-nak nemcsak a humanitárius segélyt kell mozgósítania, hanem a blokk erőforrásait is, hogy támogassa az Ukrajnával határos uniós országokat, amelyek menekültek befogadására készülnek.
Néhány háttérinformáció: Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi ügynökségének biztosa vasárnap azt mondta, hogy 10 nap alatt több mint 1,5 millió menekült érkezett Ukrajnából a szomszédos országokba, és a helyzetet “a második világháború óta a leggyorsabban növekvő menekültválságnak nevezte Európában”.

Orosz tankok a lakótelepen

From CNN’s Tim Lister Kijevben, Gianluca Mezzofiore and Katie Polglase

The Russian army hide military equipment at residential complex in Irpin, near Kyiv, Ukraine, on March 6.

A CNN által hétfőn közzétett videófelvételen orosz harckocsik foglalnak állást egy sűrűn lakott lakótelepen Kijevtől nyugatra. A 17 másodperces klipet nyilvánvalóan egy lakó vette fel egy lakóházban Irpin városrészben, ahonnan az orosz erők vasárnap és hétfőn a főváros felé lőttek, több civilt megölve. A videón legalább öt orosz harckocsi és legénysége látható a magas lakóházak néhány méteres körzetében.

“Elkeserítő” helyzet Mariupolban

 George Ramsay CNN

Az ostromlott Mariupol városában az életkörülmények súlyosan megromlottak, és a civilek nem tudják biztonságosan elhagyni a várost. Szombaton az ukrán hatóságok közölték, hogy több ezer civil továbbra is csapdába esett a délkeleti városban, és azzal vádolták az orosz erőket, hogy megszegték a tűzszünetről szóló megállapodást, hogy lehetővé tegyék a biztonságos kijutást. “A helyzet Mariupolban kétségbeejtő” – mondta Mirella Hodeib, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szóvivője a CNN-nek.
“Az emberek már a tizedik napja víz nélkül, áram nélkül, óvóhelyeken élnek, az óvóhelyek tele vannak. Hiányoznak az alapvető dolgok, sok egészségügyi szükséglet is. “Az embereknek biztonságos körülményekre van szükségük, hogy elhagyhassák Mariupolt és minden más helyet, ahol az ellenségeskedések aktívak”. Hodeib szerint az ICRC “hajlandó megkönnyíteni” egy ilyen átkelést, és tárgyal Ukrajnával és Oroszországgal is a civilek biztonságos evakuálása érdekében.   “A biztonságos távozás a nemzetközi humanitárius jog szerint kötelező, és mindkét félnek meg kellene állapodnia abban, hogy biztonságos áthaladást biztosítanak az ezeket a területeket elhagyó civileknek” – mondta

Az ukrán-orosz tárgyalások harmadik fordulója 9 órakor kezdődött

Stephanie Halasz, a CNN munkatársa jelenti

Az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások harmadik fordulója a terveknek megfelelően ukrán idő szerint hétfőn délután 4 órakor (9 óra ET) kezdődött – közölte Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren. A TASZSZ orosz állami hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy Leonyid Szluckij orosz tárgyaló is megerősítette, hogy a tárgyalásokra március 7-én kerül sor.  Az esemény helyszínét nem hozták nyilvánosságra. A tárgyalások első, február 28-i és második, március 3-i fordulójára egyaránt Fehéroroszországban került sor.  Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön a törökországi Antalyában találkozik – közölte az orosz külügyminisztérium. Ezt az ukrán külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg.

A NATO bővíti jelenlétét Kelet-Európában, mondta Blinken

From Amy Cassidy in Glasgow, Scotland

US Secretary of State Antony Blinken speaks during a joint news conference with Lithuanian Foreign Minister Gabrielus Landsbergis in Vilnius, Lithuania, on March 7.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Gabrielus Landsbergis litván külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján beszél Vilniusban, Litvániában március 7-én. (Olivier Douliery/AP)

A NATO tovább kívánja bővíteni jelenlétét Kelet-Európában, több állandó pozíciót fontolgatva a balti országokban – közölte hétfőn Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. “Ezt most is folytatjuk, többek között további erők telepítésével, beleértve az amerikai erőket itt Litvániában, F-35-ös vadászgépeket, különböző fontos felszereléseket, amelyeket mind itt (és) a többi balti államban telepítünk” – mondta Blinken a litván fővárosban, Vilniusban tartott sajtótájékoztatón. Garbrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel együtt beszélve Blinken így folytatta: “Ugyanakkor a NATO-n belül folyamatosan felülvizsgáljuk védelmi helyzetünket, beleértve az erők állomásoztatásának kiterjesztését, az állandóbb állomásoztatás kérdéseit.

“Mindezek rendszeres felülvizsgálat alatt állnak, és a NATO-szövetségesekkel együttműködve éppen ezt tesszük.” Megismételte az USA és a szövetségesek elkötelezettségét a NATO 5. cikke mellett, amely szerint az egyik ország elleni támadás az összes ország elleni támadásnak minősül. “Ha bárhol, a NATO területén a NATO-országok ellen bármilyen agresszió történik, mi, az Egyesült Államok, valamennyi szövetségesünk és partnerünk lépéseket fog tenni, hogy megvédjük a NATO minden egyes centiméterét. Ennyire egyértelmű és közvetlen” – mondta.

 Új antitank és  légvédelmi rakéták Ukrajnának

 CNN’, Jim Sciutto

Ukrainian servicemen unpack Javelin anti-tank missiles, delivered as part of the US security assistance to Ukraine, at the Boryspil airport, Kyiv, Ukraine, on February 11.

Ukrán katonák kicsomagolják az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás részeként szállított Javelin páncéltörő rakétákat a kijevi Boriszpil repülőtéren február 11-én. (Efrem Lukatsky/AP)

Az Egyesült Államok és más NATO-tagállamok eddig 17 ezer páncéltörő rakétát és 2000 Stinger légvédelmi rakétát küldtek Ukrajnának – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a CNN-nek. Már az orosz invázió február 24-i kezdete előtt megtelt az Európa feletti égbolt az USA és mások katonai teherszállító repülőgépeivel, különösen a C-17-esekkel, az amerikai légiszállító flotta gerincével. A járatok a NATO keleti szárnya mentén átcsoportosították a csapatokat, de fegyvereket is szállítottak az átadási pontokra, ahonnan azokat Ukrajnába lehet szállítani. És a repülések üteme csak fokozódott. Amióta Oroszország inváziója megkezdődött, 14 ország küldött katonsai segítséget Ukrajnának, amelyek közül néhányan korábban ritkán küldtek ilyen jelentős felszerelést – mondta korábban a CNN-nek a védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője. A tisztviselő szerint a 350 millió dolláros amerikai biztonsági segélycsomag “túlnyomó többségét” már el is szállították Ukrajnának, mindössze egy héttel azután, hogy a Fehér Ház hivatalosan jóváhagyta azt.

At a secret airfield in Eastern Europe, a multinational effort to send weapons to Ukraine proceeds at high speed | CNN Politics

Fegyverek Ukrajnának egy titkos repülőtéren

Washington (CNN)A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok a múlt héten felkereste az ukrán határ közelében lévő, titkos repülőteret, amely a fegyverszállítás csomópontjává vált – mondta a védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője, aki első kézből látta a többnemzeti erőfeszítéseket, hogy fegyvereket juttassanak Ukrajnába Oroszország provokáció nélküli inváziója közepette. A repülőtéren tartózkodva Milley találkozott a csapatokkal és a személyzettel, és megvizsgálta a szállítmányozási tevékenységet – mondta a tisztviselő pénteken. A helyszín az elmúlt napokban a tevékenység méhkasává vált, a napi néhány járatról akár 17-re is emelkedhetett, ami a pálya maximális kapacitását jelenti.
A repülőtér helye továbbra is titkos marad, hogy megvédjék az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat, köztük páncéltörő rakétákat. Az orosz hadsereg eddig nem vette célba ezeket a szállítmányokat, amint azok Ukrajnába érkeznek, mondta a tisztviselő, de van némi aggodalom, hogy Oroszország a támadás előrehaladtával célba veheti a szállítmányokat.
Az USA és más NATO-tagállamok eddig 17 000 páncéltörő rakétát és 2000 Stinger légvédelmi rakétát küldtek Ukrajnának – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a CNN-nek.
Még mielőtt Oroszország inváziója a múlt hónap végén megkezdődött volna, az Európa feletti égboltot az USA és mások katonai teherszállító repülőgépei töltötték meg, különösen a C-17-esek, amelyek az amerikai légiszállító flotta gerincét alkotják. A járatok a NATO keleti szárnya mentén átcsoportosították a csapatokat, de fegyvereket is szállítottak az átadási pontokra, ahonnan azokat Ukrajnába szállíthatják. A repülések üteme csak fokozódott.
Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) áll a masszív szállítási művelet középpontjában, amely a szövetségesekkel és partnerekkel való kapcsolattartási hálózatát használja fel arra, hogy “valós időben” koordinálja az anyagok Ukrajnába küldését – mondta egy másik védelmi tisztviselő.
Blinken szerint az USA olyan jelentéseket látott az ukrajnai orosz visszaélésekről, amelyek 'háborús bűncselekménynek minősülnének'
Blinken szerint az USA olyan jelentéseket látott az ukrajnai orosz visszaélésekről, amelyek “háborús bűncselekménynek minősülnének”.
Az EUCOM más országokkal, köztük az Egyesült Királysággal is egyeztet a szállítási folyamatot illetően, “annak biztosítása érdekében, hogy erőforrásainkat a lehető legnagyobb hatékonysággal használjuk fel az ukránok szervezett módon történő támogatására” – tette hozzá a tisztviselő.
Oroszország inváziójának kezdete óta 14 ország küldött biztonsági segítséget Ukrajnának – mondta a tisztviselő -, amelyek közül néhányan korábban ritkán küldtek ilyen jelentős felszerelést.
A 350 millió dolláros amerikai biztonsági segélycsomag “túlnyomó többségét” a tisztviselő szerint már el is szállították Ukrajnának, mindössze egy héttel azután, hogy a Fehér Ház hivatalosan jóváhagyta azt.
A csomagból mintegy 240 millió dollár már megérkezett Ukrajnába, a többi pedig napokon, talán heteken belül megérkezik, “de nem hosszabb időn belül” – mondta a tisztviselő pénteken. A már leszállított összetevők között “a legszükségesebb képességek, például a páncéltörő képességek” szerepelnek.
Amint a fegyverek birtokába kerültek, az ukránok arra használták őket, hogy lelassítsák és feltartóztassák az orosz támadásokat Ukrajna különböző részein.
“Azt hiszem, mindannyiunkat óriási hatással volt ránk, hogy az ukrán fegyveres erők milyen hatékonyan használják az általunk biztosított felszerelést” – mondta a tisztviselő.
Talán a legjelentősebb, hogy egy hatalmas orosz konvoj, amely az ukrán fővárostól, Kijevtől északra 40 mérföldes úton halad, napok óta alig mozdult.
“Tudjuk, hogy támadásokat hajtottak végre a konvoj ellen, és ezek a támadások hatékonyan lassították és megállították azt” – mondta pénteken egy másik magas rangú védelmi tisztviselő.
A küldött felszerelés olyan felszerelés, amelyen az ukránok már kaptak kiképzést, beleértve némi “just-in-time” kiképzést december végén és január elején – mondta a magas rangú tisztviselő, hozzátéve, hogy az ukránok “profin tudják használni” a küldött katonai felszerelés túlnyomó többségét.
Az a sebesség, amellyel az USA most fegyvereket szállít Ukrajnának, drámaian gyorsabb, mint két hónappal ezelőtt. A december végén jóváhagyott 200 millió dolláros csomag nagy részét egy hónapon belül leszállították, bár a lőszerek egy részét még nem szállították el – mondta a tisztviselő.
Eközben a teljes 350 millió dolláros csomag, amelyet a tisztviselő a történelem legnagyobb elnöki visszavonásaként jellemzett, napokon vagy heteken belül befejeződik.

Washington (CNN)Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. Mark Milley went last week to an undisclosed airfield near the Ukrainian border that has become a hub for shipping weapons, a senior Defense Department official said, seeing firsthand the multinational effort to get weapons into Ukraine amid Russia’s unprovoked invasion.

While at the airfield, Milley met with troops and personnel and examined the shipment activity, the official said Friday. The site has become a beehive of activity in recent days, going from a handful of flights each day to as many as 17, the field’s maximum capacity.
The airport’s location remains a secret to protect the shipments of weapons, including anti-armor missiles, into Ukraine. The Russian military has not targeted these shipments once they enter Ukraine, the official said, but there is some concern Russia could begin targeting the deliveries as its assault advances.

Heves harcok Kijev körül

Tim Lister, a CNN munkatársa jelenti Kijevből

Ukrán tisztviselők és a közösségi média szerint hétfőn kora reggel súlyos harcok voltak Kijev északi és nyugati részén. Az orosz erők a jelek szerint több területen is támadásba lendültek, hogy az ukrán főváros felé nyomuljanak.Rendkívüli dühvel pusztít az ellenség Buka, Hosztomel, Vorzel, Irpin településeken. Szándékosan civileket gyilkolnak” – mondta Vitalij Klitschko kijevi polgármester. Több jelentés hétfőn mind a négy körzetben heves tűzharcról szól, miközben a civilek továbbra is menekülnek a harcok elől. “Mindent megteszünk a fővárosban, hogy támogassuk a várost, hogy tartalékot képezzünk élelmiszerből, gyógyszerekből, alapvető javakból. Kiosztjuk és eljuttatjuk a segélyt azoknak, akiknek ma a legnagyobb szükségük van rá. Humanitárius segélyt küldtünk Csernihivbe [egy Kijevtől északra fekvő városba] is” – tette hozzá Klitschko. “Megpróbáljuk eljuttatni Bukába és Hosztomelbe is. Humanitárius szállítmányokat alakítunk ki néhány más városba. A főváros felkészül a védelemre. Arra kérek minden kijevi lakost, hogy őrizzék meg nyugalmukat, maradjanak otthon, vagy — riasztás esetén — óvóhelyeken”. Hostomel polgármesterét, Jurij Prylypkót megölték, miközben “kenyeret osztogatott az éhezőknek és gyógyszert a betegeknek, vigasztalta a kétségbeesetteket” – olvasható a város Facebook-oldalán. Vele együtt két másik személyt is megöltek.

Rutyint kirúgta a cselgáncs szövetség

Aleks Klosok, CNNVlagyimir Putyin orosz elnököt és Arkagyij Rotenberg oligarchát eltávolították minden tisztségükből a Nemzetközi Judószövetségnél (IJF) – közölte a sportág irányító testülete vasárnap közleményben. A döntés azután született, hogy az IJF bejelentette, hogy a múlt hónapban felfüggesztette Putyin tiszteletbeli elnöki szerepét a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus miatt.
A Nemzetközi Judószövetség bejelenti, hogy Vlagyimir Putyin urat és Arkagyij Rotenberget eltávolították a Nemzetközi Judószövetségben betöltött minden tisztségéből – áll a legutóbbi egysoros közleményben.
Az IJF egyike azon vezető testületek közül, amelyek a háború kitörése óta megfosztották Putyint a tiszteletbeli sportolói címektől.
A World Taekwondo 2013 novemberében megfosztotta Putyint a 2013 novemberében adományozott tiszteletbeli fekete övétől, míg a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2014 októberében visszavonta az orosz elnöknek korábban odaítélt FINA-rendet.
Rotenberg eközben 2013 óta fejlesztési vezetőként tagja volt az IJF végrehajtó bizottságána

Arkady Rotenberg (L) and Russian President Vladimir Putin attend judo training at Yug Sport complex on February 14, 2019 in Sochi, Russia.
Arkagyij Rotenberg (bal) és Vlagyimir Putyin orosz elnök dzsúdóedzésen a Jug Sportkomplexumban 2019. február 14-én Szocsiban, Oroszországban. (Mikhail Svetlov/Getty Images)