Kijevben reggel 7 óra van. Ezt kell tudnod

Posted by
Az ukrán elnök arra szólította fel honfitársait, hogy folytassák az ellenállást az orosz erőkkel szemben, miközben az invázió a 11. napjához érkezett, és Putyin erői kulcsfontosságú ukrán városok felé nyomulnak.Itt vannak a legfrissebb hírek:Nincs áram vagy víz, nincs mód a halottak összegyűjtésére: Az ostromlott Mariupol városában öt napja nincs áram, nincs víz, és a mobilhálózat is leállt – közölte a polgármester. A sebesültek és a halottak száma “több ezerre” tehető, és nem tudják kiemelni a holttesteket, mivel az oroszok bombázzák a várost – tette hozzá. Az evakuálási folyosó leállt, miután az ukrán hatóságok azzal vádolták az orosz erőket, hogy megszegték a tűzszünetről és a civilek biztonságos átjutásáról szóló megállapodást. A keleti Volnovakha városából szintén leállították az evakuálást.
Vadászrepülőgépes támogatás lehetősége: Az Egyesült Államok Lengyelországgal együttműködik annak lehetőségén, hogy Varsó más szövetségesekkel való konzultáció mellett vadászgépeket biztosítson Ukrajnának – erősítette meg a Fehér Ház szóvivője, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt szorgalmazza, hogy a kelet-európai országok küldjenek vadászgépeket az országába.
Putyin szerint a szankciók egyenlőek a hadüzenettel: Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton kijelentette, hogy az országa ellen bevezetett szankciók “hadüzenettel egyenértékűek”. Putyin azt is mondta, hogy az Ukrajna felett repüléstilalmi zónát elrendelő országokat a konfliktus részvevőinek tekinti. Zelenszkij és más ukrán vezetők többször könyörögtek a NATO-nak és a nyugati tisztviselőknek, hogy vezessenek be repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, amit az Egyesült Államok és a NATO ellenez. Zelenszkij arra kérte az amerikai törvényhozókat a Zoom-on keresztül, hogy segítsenek a repüléstilalmi zóna létrehozásában és a szigorúbb oroszellenes szankciók bevezetésében.
Zelenszkij üzenete: Az ukrán elnök a hivatalos Facebook-oldalára szombaton feltett videóbeszédében azt mondta, hogy az ukránok nem adják át az országukat “egy ellenségnek”. “Ukránok! Minden városunkban, ahová az ellenség betört, menjetek támadásba, menjetek ki az utcára, harcolnunk kell minden alkalommal, amikor csak lehetőségünk van rá” – mondta.
Amerikai diplomácia: Joe Biden elnök szombaton telefonon beszélt Zelenszkijjel, és “kiemelte az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei, valamint a magánipar folyamatban lévő intézkedéseit, amelyek célja, hogy növeljék az Oroszországra háruló terheket az ukrajnai agresszió miatt”.
Figyelmeztetés a világgazdaság számára: A Nemzetközi Valutaalap közölte, hogy már a jövő héten a végrehajtó bizottsága elé terjeszti Ukrajna 1,4 milliárd dolláros sürgős finanszírozási kérelmét, de figyelmeztetett a térség súlyos gazdasági következményeire, és arra, hogy a háború és a kapcsolódó szankciók “súlyos hatással lesznek a világgazdaságra”.
Az üzleti vállalkozások támogatásukról biztosítják Ukrajnát: A Visa és a Mastercard az invázióra hivatkozva felfüggesztette működését Oroszországban. Eközben a Shell Oil, miután bírálták, amiért kedvezményes áron vásárolt olajat Oroszországtól, az ügyletből származó nyereséget az Ukrajnának nyújtott humanitárius segélyre ajánlotta fel.
Az Airbnb foglalások: A világ minden tájáról olyan emberek foglalnak szobát és fizetnek előre az Airbnb-n Ukrajnában, akik nem terveznek látogatást. Ez egy kreatív közösségi médiakampány része, amelynek célja, hogy pénzt juttassanak az ostromlott ukránoknak.

Címkép: Tűz Csernihivben ukrán tűzoltókkal