Menekülési folyosók

Posted by

Ukrajna szerint Mariupolban és Volnovakhában “előkészítik az evakuálási folyosók megnyitását” Ukrajna egyes részein evakuálási folyosókat készítenek elő – közölte szombaton Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője. “Mariupolban és Volnovachában humanitárius evakuációs folyosók megnyitására készülnek, oszlopokat alakítanak ki azokból, akiket evakuálni kell. A felek ideiglenesen beszüntették a tüzet a folyosók területén” – közölte Podoljak a hivatalos Twitter-fiókján. Korábban szombaton az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy leállítja Mariupol és Volnovakha bombázását, hogy a civilek biztonságosan elhagyhassák otthonaikat, és hozzátette: “A humanitárius folyosókról és a kivonulási útvonalakról megállapodtak az ukrán féllel”. Támadások a civilek ellen: Nyugati tisztviselők észrevették az orosz stratégia eltolódását a katonai célpontokról a civilek felé, a támadások egyre inkább a lakossági központokra összpontosulnak.
Oroszország pedig arra készül, hogy az elkövetkező napokban és hetekben akár 1000 további zsoldost is bevet Ukrajnában, mivel egy magas rangú nyugati hírszerzési tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy Moszkva “a városokat a behódolásig bombázhatja”, ami olyan eszkaláció, amely a polgári áldozatok nagyobb számához vezethet.

A sugárzás szintje normális

Radina Gigova, a CNN  tudósítója

A zaporizzsjai atomerőmű (ZNPP) munkatársai, amelyet pénteken kitört tűzvész után az orosz erők foglaltak el, azt mondják, hogy a sugárzási szintek a régióban normálisnak tűnnek. “Jelenleg a ZNPP felügyelő személyzete figyelemmel kíséri az erőműegységek állapotát és ellenőrzi működésüket” – közölte szombati közleményében az ukrán állami nukleáris szabályozási felügyelőség.
“A Zaporizzsjai régióban nem észleltek változást a sugárzási állapotban, a gammasugárzási háttér a normális határértékeken belül van”.
Az Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelet azt is közölte, hogy Enerhodar városában, ahol az erőmű található, a fűtés és a melegvíz-ellátás is megszakadt “a csatlakozó fűtési főhálózat megrongálódása miatt, ami a ZNPP védői és az orosz megszállók közötti heves harcok következménye”.A javítások folyamatban vannak, de “a munkát nehezíti a fűtési főhálózat többszörös károsodása” – közölte a szabályozó hatóság.Pénteken tűz ütött ki az orosz erők ágyúzása után – közölték ukrán tisztviselők. A félelmek fokozódtak, mivel a tűzoltók kezdetben nem tudtak bejutni a helyszínre. A harcok végül abbamaradtak, és a mentőcsapatoknak sikerült eloltaniuk a tüzet. Bár az üzemben dolgozók folytatják munkájukat, az üzemet az orosz erők “elfoglalták” – közölte a szabályozó hatóság pénteken, miután sikerült megfékezni a tüzet.

Amerikában is nő a benzinár

 Zachary B. Wolf, CNN

People fill their cars where prices for gas and diesel fuel are over $5 a gallon at a petrol station in Monterey Park, California on March 4, 2022.
A gázolaj és a dízel üzemanyag ára meghaladja az 5 dollárt gallononként a kaliforniai Monterey Park egyik benzinkútján 2022. március 4-én. (Frederic J. Brown/AFP/Getty ImageA képen látható üzemanyag ár korülbelül 55 forint/ liternek felelne meg Magyarországon

Az amerikaiak a nyugati világ nagy részével együtt egységesen elítélték Oroszországot Ukrajna lerohanásáért. Most lehet, hogy elkezdik a pénzüket is figyelni, mivel az amerikai törvényhozók az orosz olajra vonatkozó embargót fontolgatják. A magas infláció és az emelkedő energiaárak a gazdaság világméretű fellendülése közepette már így is megdrágították az életet. Most, alig több mint egy héttel Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja után Kalifornia lett az első amerikai állam, ahol a benzin átlagára meghaladja az 5 dollárt gallononként.

A benzinárak országszerte emelkednek. A 2008-ban felállított 4,11 dolláros országos átlagárrekord a benzin esetében már látótávolságon belül van. Ez hatalmas ugrás lenne az egy évvel ezelőtti szinthez képest, amikor az országos átlagár 2,75 dollár volt gallononként. A gázolaj átlagára is az egekbe szökik, ami a vállalkozások szállítási költségeit növeli.

Mit tesz a Kongresszus: Az amerikai törvényhozók kétpárti erőfeszítéseket szorgalmaznak az orosz olajimport megszüntetésére és szankciókat hoznak Oroszország energiaszektorával szemben. A globális energiaellátás természetéről árulkodik, hogy az energiaszektort eddig többnyire érintetlenül hagyták. Oroszország tavaly a világ második számú olajtermelője volt az USA mögött. Az olajexport megszakadása mindenhol a költségek emelkedését eredményezné. A politikusok azonban hajlandóak megfizetni az árat. “Én mindezt támogatom. Tiltsák be” – mondta Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke a héten a Capitol Hillen. “Örömmel fizetnék 10 centtel többet gallononként” – mondta Joe Manchin szenátor, a nyugat-virginiai demokrata párti szenátor egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A civil lakosság menekülhet

Radina Gigova, CNNAtlanta

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy szombaton leállítja Ukrajna egyes részeinek bombázását, hogy a civilek biztonságosan elmenekülhessenek. “Ma, március 5-én, moszkvai idő szerint 10 órától az orosz fél tűzszüneti rendszert hirdet, és humanitárius folyosókat nyit a civilek kijutásához Mariupolból és Volnovakából” – áll a minisztérium közleményében. “A humanitárius folyosókról és a kivonulási útvonalakról megállapodtak az ukrán féllel”.

Civilek elleni támadások: Nyugati tisztviselők észrevették az orosz stratégia eltolódását a katonai célpontokról a civilek felé, a támadások egyre inkább a lakossági központokra összpontosulnak. Az új megközelítésre azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érte el a kívánt gyors győzelmet, és az orosz hadsereg kemény és elszánt ukrán ellenállással szembesült országszerte.

Néhány további összefüggés: Az ukrán és az orosz delegáció csütörtökön Fehéroroszországban tartotta a tárgyalások második fordulóját. Egy ukrán tárgyaló utólag azt mondta, hogy nem hozott olyan eredményeket, amelyekre Ukrajnának szüksége lett volna – mindkét fél megállapodott a civilek menekülésére szolgáló folyosókról. Putyin pénteken közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a tárgyalások harmadik fordulóját erre a hétvégére tűzték ki.

Elon Musk engedi az orosu propagandát a Starlinken

From CNN’s Melissa Alonso

Egy péntek esti tweetben Elon Musk azt állította, hogy külföldi kormányzati tisztviselők arra kérték Starlink nevű műholdas internetes cégét, hogy “blokkolja az orosz hírforrásokat” az Ukrajna elleni indokolatlan inváziót követően. “Nem fogjuk ezt megtenni, hacsak nem fegyverrel fenyegetnek” – írta Musk a tweetben. “Sajnálom, hogy a szólásszabadság abszolutizálója vagyok”. Nem világos, hogy Musk mely kormányokra utal a tweetben, bár hozzátette, hogy nem Ukrajnára.

A propaganda felerősítése: Az orosz hírforrások, mint például az RT, Vlagyimir Putyin orosz elnök globális megafonjaként szolgálnak, félrevezetik a közönséget és elterelik a figyelmet az aktuális kérdésekről. Pénteken Putyin törvénybe iktatott egy cenzúratörvényt, amely lehetetlenné teszi a hírszervezetek számára, hogy pontosan tudósítsanak az Oroszországban vagy Oroszországból érkező hírekről.

Szállítás Ukrajnába: Musk a héten egy teherautónyi Starlink-antennát küldött Ukrajnába – amelyek segítségével csatlakozni lehet a vállalat műholdas internetszolgáltatásához -, válaszul az ország miniszterelnök-helyettesének kérésére, mivel attól tartanak, hogy az ukránok elveszíthetik az internet-hozzáférést, ha Oroszország folytatja a kommunikációs infrastruktúra elleni támadásait.

Zelenszkij nem ment sehova

From CNN’s Radina Gigova in Atlanta

(Ukrainian President Volodymyr Zelensky/Instagram)

(Volodimir Zelenszkij ukrán elnök/Instagram)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken egy videót tett közzé hivatalos Instagram-fiókján, amelyben közli, hogy még mindig a fővárosban, Kijevben tartózkodik, és nem menekült el az országból.  “Kétnaponta jönnek olyan információk, hogy elmenekültem valahová – elmenekültem Ukrajnából, Kijevből, a hivatalomból. Mint láthatják, én itt vagyok a helyemen, Andrij Boriszovics (Jermak) itt van. Senki sem menekült el sehova. Itt dolgozunk” – mondta Zelenszkij. “Szeretünk kocogni, de most nincs időnk erre, a különböző kardiógyakorlatokra” – viccelődött. “Dolgozunk. Dicsőség Ukrajnának”.

1,2 millió menekült

Csütörtökig több mint 1,2 millió menekült hagyta el Ukrajnát az orosz invázió február 24-i kezdete óta – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Az 1 209 976 elmenekült menekült több mint fele Lengyelországba ment át. A többiek más szomszédos országokba, köztük Magyarországra, Szlovákiába, Moldovába és Romániába mentek.

Csak az első héten több mint egymillióan távoztak, és az UNHCR szerint még többen “az országon belül és kívül is úton vannak”, sokan közülük éppen menekült családok.

.”