Kijevben reggel 7 óra van. A következőket kell tudnod

Posted by

CNN összefoglaló
Az ukrajnai háború második hete tart, és egy nyugati hírszerzési tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy Oroszország “városokat bombázna, hogy leigázza azokat”, ami nagyszámú civil áldozatot követelhet. Itt vannak a legfrissebb hírek:

Riadó az atomerőműben: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tartott, ahol az ENSZ egyik vezető tisztségviselője az ENSZ nukleáris felügyelőszervével való együttműködésre és az ukrajnai biztonságos átjárásra szólított fel. Mindez azután történt, hogy tűz ütött ki az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelyet orosz lövések okoztak, és amely egy lehetséges nukleáris incidenssel kapcsolatos félelmeket keltett. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a lángokat, annak ellenére, hogy kezdetben orosz csapatok akadályozták őket. A sugárzási szintek pedig normálisnak tűnnek – mondják ukrán és amerikai tisztviselők. Az erőmű jelenleg is működik, de pénteken kora reggel az orosz erők “elfoglalták” – közölték az ukrán hatóságok.

Feszültség az ENSZ-ben: A rendkívüli ülésen az orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy “hazugságok vannak arról, hogy orosz csapatok támadták meg a zaporizzsjai atomerőművet”.Az ukrán nagykövet visszavágott, “hazugnak” nevezte orosz kollégáját, és azt mondta, hogy az erőmű kárt szenvedett. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint a világ pénteken “kis híján elkerülte” a nukleáris katasztrófát, de figyelmeztetett, hogy orosz csapatok közelednek Ukrajna második legnagyobb atomerőművéhez.

Légtérvita: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérése ellenére, hogy a NATO hozzon létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, Blinken amerikai külügyminiszter és Stoltenberg NATO-vezér elutasította a kérést. Arra figyelmeztettek, hogy a repüléstilalmi zóna bevezetésének egyetlen módja az lenne, ha “NATO-gépeket küldenének az ukrán légtérbe, és lelőnének orosz gépeket, ez pedig teljes körű háborúhoz vezethetne Európában”. Zelenszkij elítélte a NATO döntését, mondván, hogy az “zöld utat” adott Oroszországnak az ukrán városok elleni további támadásokhoz.

Katonai támadások polgári területek ellen: Videók mutatják a pusztítás mértékét kulcsfontosságú ukrán városokban az orosz katonai csapások után. Az északi Csernyihiv városában egy lakóparkot ért találat, a falakat szétrobbantották, és mindenütt törmelék hevert. Az orosz csapatok továbbra is ostromolják Mariupolt, egy stratégiai fontosságú várost a déli partvidéken, és Harkivot, az ország második legnagyobb városát északkeleten. A déli Mykolaiv városában patthelyzet van kialakulóban.

Áldozatok száma: Az ENSZ becslése szerint a háborúban legalább 331 civil halt meg, bár a valós áldozatok száma jóval magasabb lehet. A február 24-én kezdődött invázió óta több mint 1,2 millió menekült menekült el Ukrajnából, akiknek több mint fele Lengyelországba érkezett.