Kész katasztrófa, amit az oroszok 64 km-es katonai konvojukkal műveltek 

Posted by
Szent-Iványi István

Hihetetlen, döbbenetes történet a frontról. Ha igaz a hír, akkor a sokat emlegetett, Kijev bevételére készülő 64 kilométer hosszú katonai konvoj mára a világ legnagyobb roncstelepévé vált, a konvoj egy része lerobbant, műszakilag meghibásodott, a járművek akkumulátora tönkrement, nagyobb részének az üzemanyaga elfogyott, közben a hadtáp sem érkezett meg, ezért a konvoj személyzete éhezik és sokan közülük már magára is hagyták járműveiket (tankokat, harckocsikat, szállító járműveket stb.) és gyalogosan visszaindultak Fehéroroszországba. Mit lehet erre mondani? No comment.

A Paraméter.sk szerint Trent Telenko szakértő, az amerikai védelmi minisztérium korábbi munkatársa is felállított egy értelmezést azzal a 64 kilométeres katonai konvojjal kapcsolatban, ami csaknem egy hete rostokol Kijevtől északra. Eleinte félelmet keltett, mostanra viszont kiderült, nagy valószínűséggel egy hatalmas logisztikai baklövésrőlvan szó.

Logisztikai katasztrófa, amit az oroszok 64 km-es katonai konvojukkal műveltek Kijev előtt

Forrás: Maxar

Telenko szerint mindegy mennyire próbáltak az üzemanyaggal spórolni, a konvoj első 17 kilométerén álló járműveknek és harckocsiknak már tegnap biztos nem volt üzemanyagjuk. Háromnapos háborút terveztek, ehhez képest több mint egy hete ott vannak, és az üzemanyagon kívül vélhetően az akkumulátoraik is tönkrementek, emiatt pedig roncsteleppé változik ez az útszakasz. Az elemzés szerint a konvoj eleje nem mozdul, és olyan sűrűn állnak ott, hogy még megtankolni is nehéz lesz a gépeket, nemhogy tartálykocsit eljuttatni az egész elejére. Az útról pedig nem térhetnek le, mivel könnyedén beleragadhatnának a sárba a jelenlegi időjárás mellett. A szakember szerint a konvoj elindulhat hátrafelé, de még arra is csak nagyon lassan, és ez az egész művelet eltarthat egy hétig vagy tovább, akár egy hónapig. Ez idő alatt minden bizonnyal elfogy a az ételük, és a katonáknak emiatt lehet, hogy el kell hagyni a járműveiket, hogy gyalog induljanak vissza Fehéroroszország irányába. Telenko úgy értékeli a helyzetet, hogy az oroszok létrehozták a legnagyobb fogolytábort a második világháború óta, ráadásul úgy, hogy az ukránoknak nem kell őket etetni.

Hogy az ukránok miért nem támadják a konvojt, arról Telenko úgy vélekedett, hogy jelenleg fontosabb dolguk is van, például visszafoglalták a gosztomeli repteret. Telenko szerint már az is világos, hogyan halt meg az orosz tábornok. Szerinte ugyanis a konvoj elejére ment, hogy megpróbáljon úrrá lenni a logisztikai káoszon. Ezt vehette észre egy ukrán mesterlövész, és a mozdulataiból úgy értékelte, hogy parancsnokról van szó, ezért kilőtte. Ugyanakkor közölte azt is, hogy ez nem jelenti, hogy az ukránok végül megnyernék a háborút, sem azt, hogy az oroszok nem tudnák bekeríteni Kijevet. Azt viszont igen, hogy a konvoj első 50 kilométerén rekedt katonák semmilyen veszélyt nem jelentenek.