…és akkor ellovagolt a lemenő nap fényébe

Posted by
Füzesy Alex
>Valahogy így szeretném, mármint a befejezést, amolyan Jancsós módon. Futkározó pucér nőkkel, égő falusi házakkal, totál káoszban, sikoltozások közepette, lent a Hortobágyon.
Amikor a mi bonsai Napóleonunk odamenne a a döglött, dakota lovához, megpödörné Kövér bajuszát, böffentene egyet, amolyan kolbászos fokhagymásat, bele a kamerába. Szotyoládét pökne hegyesen az ürge fúrta földre és felülne a lóra, a dögöltre, a dakotára és kipökné a szavakat, szájának szögletéből, falusiasan, mert ő az, vidéki.
Gyí, teeee!
…és ott ülne a lovon, a döglött dakotán és a kamera rohanvást távolodna tőle és ettől úgy nézne ki, mintha ő haladna, pedig nem!
Valójában semmi nem változna, csak a nap menne lefele az égről, vetve tűzpiros csíkokat az égre, miközben felvillanna a felirat – “Magyarország jobban teljesít” – és mindenki tudná, hogy hazugság, mert Orbán nem vágtatna a lovon, csak úgy csinálna, mintha…
…de mindenki tapsolna felállva, mert ez Vajna mozi lenne, széles hálivudi effektekkel, művérrel, műhányással, széles vászonnal.
Ahogy pedig tágulna a kép ott lógnának mind, az alföldi betyárok, elföldelésre várva, az összes liberálbolseviknépnemzetáruló.
Közben pedig szólna a Demjén írta dal, Patakiattis szövegével, Ákos énekével, és lenne üveghíd, meg budai vár, várjon!
…és miközben tombolna a nép, zúgna a hajrá Fidesz, valahonnét elsülne egy puska, véget vetve mindennek és a hős a lovon lehanyatlana.
A döbbenet csendje ülne rá a mozira, az emberek kérdően néznék egymást, pop-corn se roppanna, mindenki a magányos döglött lovas hőst nézné, a magas szárú veszkó gumicsizmában, ahogy fekszik a nyeregben.
Konec filma