Vajon ki mondta meg előre Ukrajna elfoglalását a magyar titkosszolgáknak?

Posted by
H.A.
>Oroszország el fogja foglalni Ukrajnát, ami „egy nem létező ország”, Kína felemelkedik, az Egyesült Államok mindeközben meggyengül, ahogy az EU is, ezért igazodni kell az új világrendhez.
Három napja nem nagyon mennek ki a fejemből ennek az összetett mondatnak az egymással mellérendelő viszonyban álló tagmondatai, amelyek a Hvg360 cikke szerint néhány évvel azután hangzottak el ebben a formában, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, a cári Oroszország luxusnyaralóhelyeinek egyikét. Nem csak az időpont a fontos, hanem az is, hogy kinek a szájából hangzottak el, és milyen kontextusban, mert ez szerintem bizonyos szempontból magyarázó erővel bír annak a helyzetnek a megértéséhez, vagy legalábbis a saját helyzetünk megértéséhez egy olyan pillanatban, amit még 7-8 nap után is nehéz feldolgozni. Azt nagyon nehéz feldolgozni, hogy a civilizáltnak, békésnek hitt Európában háború dúl, úgyhogy bár próbálunk elrugaszkodni ettől a kérdéstől, valahogy nem megy.

Lehet, hogy nem mindenkit lepett meg, de a fenti kijelentés egy, a Belügyminisztériumban megtartott zártkörű beszélgetésen hangzott el, ahol a magyar miniszterelnök felvázolta az ő geopolitikai meglátásait. A titkosszolgálati és belügyi vezetők előtt a miniszterelnök tehát arra jutott, hogy a világban nagy átalakulások jönnek, és belőtte az általa vezetett ország helyét a megváltozott világrend térképen. (Valahogy úgy képzelem el, mint amikor Kövér László arról okosította a titkosszolgálati vezetőket, hogy Magyarország biztonságára a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetést az ellenzék jelenti.) Ha úgy tetszik, az orosz-ukrán háború nyolcadik napján ezt most már tisztán nevezhetjük annak, ami, nevezetesen ez az intenzív orosz befolyásolási törekvéseket legitimáló propaganda. Az a propaganda, ami lényegében ma is napi 24 órában ömlik a Fidesz által manipulált és irányított médiában, beleértve a közmédiát is, és amiből többféle következtetést lehet levonni. ”

A cikket itt lehet tovább olvasni