Tengeri zár Oroszország körül

Posted by

Helyben.hu

A világ vezető konténerszállítói felfüggesztették tevékenységüket Oroszországban. Ezzel az agresszort kizárták a tengeri szállítások jelentős részétől. A nagy világcégek közül újabbak hagynak fel oroszországi működésükkel, például a Toyota. Interneten oktatják tanklopásra az ukránokat.
Immáron végleges, hogy a korábbi bejelentéseknek megfelelően a világ vezető konténerszállító vállalatai nem fogadnak el megbízást Oroszországból és odafelé. A bojkott nem vonatkozik az alapvető cikkekre, élelmiszerekre és humanitárius eszközökre. A konténerszállító vállalatok kulcsszerepet játszanak a globális kereskedelemben, a világ iparcikkeinek nagy részét ezek szállítják. undefined A világ legnagyobb konténerszállító vállalatainak ezek a lépései gyakorlatilag elzárták Oroszországot a világ szállítási kapacitásának jelentős részétől – jelentette az amerikai CNBC hírcsatorna.
Több nagy autógyártó után a japán Toyota is időlegesen felhagy értékesítésével Oroszországban, sőt, leállítja ottani üzemének termelését is. A Honda sem autót, sem motorkerékpárt nem szállít mostantól a háborúban álló országba. A nagy tech-cégek többikét követi az Oracle szoftvergyártó, megszakítva minden tevékenységét. A dezinformáció elleni küzdelem jegyében a Spotify is kirakta felületéről a Russia Todayt (RT) és Szputnyikot, de egyéb tartalmait változatlanul elérik Oroszországban. A filmes óriásokhoz hasonlóan felfüggeszti oroszországi munkáit a Netflix, később az IKEA is bejelentette, hogy átmenetileg bezárja oroszországi áruházait.
A háború első hetében rengeteg fénykép és videó járta be a világot nem csak kilőtt, hanem elhagyott teljesen ép orosz harcjárművekről. Először ezt az utánpótlás lassúságával magyarázták szakértők. Később azonban kiderült, hogy a rendkívül rossz harci morálú orosz kiskatonák egyszerűen otthagyják a tankokat, páncélozott szállító harcjárműveket, sőt, igen drága légvédelmi rendszereket is. Az interneten kezdték el oktatni az ukrán lakosságot, hogyan kell elindítani ezeket a monstrumokat – írja a portfolio.hu. Az egyik videóban egy autószerelő hölgy a BTR gyártmányú páncélozott szállító harcjármű elindítását és vezetését magyarázza el.Ez a videó először Tiktokon jelent meg, de gyorsan felkerült Youtube-ra is:Egy ukrán influenszer azt magyarázza rajta, hogy kell elindítani és vezetni egy BTR páncélozott harcjárművet. A hölgy Nasztya Tuman, foglalkozása szerint autószerelő. A demotivált orosz haderő rengeteg haditechnikai eszközt hagy hátra az Ukrajna elleni invázió során, köztük igencsak komoly felszereléseket, mint rakéta-sorozatvetők, légvédelmi rendszerek. Tegnap egy alsó hangon 25 millió dollárt érő TOR-M2-es légvédelmi rendszert vontattak el ukrán földművesek traktorokkal.