Tűz az atomerőműben – Amerikai-orosz kommunikációs csatorna

Posted by
Barbara Starr és Oren Liebermann, CNN>
>Az Egyesült Államok és Oroszország kommunikációs csatornát hozott létre, amelyen a két fél értesítheti egymást az esetlegesen közelükben zajló hadműveletekről, hogy elkerüljék az esetleges félreértéseket Ukrajna közelében.”A védelmi minisztérium a közelmúltban, március 1-jén dekonfliktusvonalat hozott létre az orosz védelmi minisztériummal a félrekalkuláció, a katonai incidensek és az eszkaláció megelőzése céljából” – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő egy nyilatkozatban. “Az Egyesült Államok számos csatornát tart fenn arra, hogy a kritikus biztonsági kérdéseket megvitassa az oroszokkal egy rendkívüli helyzet vagy vészhelyzet során”.
A kommunikációs vonal lényegében telefonszámok cseréje a két fél között a gyors elérés érdekében. Az amerikai oldalt az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának a németországi Stuttgartban lévő műveleti központjából irányítják majd, míg az orosz oldalt várhatóan a moszkvai védelmi minisztériumból koordinálják – mondta egy másik magas rangú védelmi tisztviselő.Az USA azért szeretett volna egy kommunikációs csatornát, mert az amerikai és az orosz csapatok most az úgynevezett keleti szárnyon, Ukrajna és Fehéroroszország légterének közelében tevékenykednek, ahol az orosz erők állomásoznak és támadnak.

Reggel 7:30 van Kijevben, itt vannak a nap első hírei

Pénteken kora reggel eloltották a legnagyobb ukrán atomerőműben kitört tüzet az orosz erők heves ágyúzását követően, miközben kulcsfontosságú városokat támadnak a megszálló csapatok.
Atomerőmű-tűz: A délkelet-ukrajnai Zaporizzsja atomerőművi komplexumban keletkezett tüzet eloltották – közölték az ukrán hatóságok. A tűz péntek kora reggel tört ki, miközben az orosz erők heves ágyúzást folytattak a térségben. Az erőmű szóvivője szerint a harcok azóta megszűntek a térségben. A nukleáris szabályozó hatóságok és kormányzati szervek Ukrajnában és az Egyesült Államokban azt mondják, hogy a sugárzási szintek normálisnak tűnnek.
Zelenszkij azt állítja, hogy Oroszország célba vette az erőművet: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek kora reggel egy Facebook-bejegyzésben azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan lőtték az atomerőművet – és sürgette az európai vezetőket, hogy “ébredjenek fel” és állítsák meg az orosz erőket, “mielőtt ez nukleáris katasztrófává válik”.
Halálos támadás lakóházak ellen: A közösségi médiában közzétett új videókon láthatóak az orosz katonai csapások szörnyű utóhatásai, amelyek csütörtökön egy lakóépületet értek az északi Csernyihiv városában. A támadásban legalább 33 ember meghalt és 18 másik megsebesült – közölték az ukrán hatóságok.
Kulcsfontosságú városok támadás alatt: Oroszország ostromolja a kulcsfontosságú ukrán Mariupol várost. A délkeleti város alpolgármestere azt mondta, hogy az orosz erők “bekerítették”, és kétségbeesetten katonai és humanitárius segítséget kért. Északkelet-Ukrajnában, Harkiv térségében 24 óra alatt 34 civil halt meg orosz támadásokban – közölték a mentőszolgálatok. Harkiv polgármestere szerint az orosz hadsereg “szándékosan próbálja kiirtani az ukrán embereket”, mivel polgári területeket vesz célba. Az orosz csapatok a déli partvidéken fekvő, stratégiai jelentőségű Odessza felé is előrenyomulnak.
Áttörés nélkül zárultak a tárgyalások: Egy ukrán tárgyaló csütörtökön azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások második fordulója nem hozott olyan eredményeket, amelyekre Ukrajnának szüksége lett volna. A civileknek szánt humanitárius folyosókról azonban mindkét fél megállapodott.
Növekvő humanitárius válság: Az ENSZ becslései szerint több mint 10 millió ember menekülhet el végül otthonából Ukrajnában, ebből 4 millióan a szomszédos országokba léphetik át a határt.

Odesszában dadusok és komputer-programozók veszik fel a harcot

Odessa residents preparing to defend the city, Odessa, Ukraine, on March 3.

Odesszai lakosok készülnek a város védelmére, Odessza, Ukrajna, március 3-án. (Gilles Bader/Le Pictorium/Cover Images/Reuters)
Odesszában, az ukrán Fekete-tenger partján fekvő, stratégiai fontosságú kikötővárosban a civilek – számítógépes programozók, informatikusok, hétköznapi munkások – fegyvert ragadtak, hogy megvédjék magukat Oroszország inváziója ellen. Zsena egy informatikai cég marketingvezetője volt, mielőtt csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz. A CNN-nek elmondta, hogy két barátja már meghalt a háborúban, mindketten önkéntesek voltak, akik az ostromlott Herszon városában harcoltak. “Egyáltalán nem volt katonai kiképzésük. Mindketten programozók vpltak” – mondta.Egy 19 éves önkéntes, aki korábban dadusként dolgozott, azt mondja, hogy egyszer már szembesült az orosz fenyegetéssel az otthonában. Tizenegy évesen menekült el a Krím-félszigetről, amelyet 2014-ben Oroszország elfoglalt, majd egy széles körben csalásnak tartott népszavazás után annektált. “A végsőkig készek vagyunk megvédeni a földünket” – mondta a CNN-nek. “A megszállók már korábban is megtámadták az otthonomat. A családom még mindig ott van a Krimben. Csak én tudtam elmenni, mert nem akarok Oroszországban élni”.

A város másik részén az odesszai anyák álcahálót kötnek, miközben imádkoznak gyermekeik biztonságáért a frontvonalon. “Ismerjük a veszélyt. Tudjuk, hogy el fog jönni. De nem tudjuk, hogy mikor fog eljönni” – mondta az egyik anya, Nellia Kononova. Arra kérte gyermekeit, hogy a biztonságuk érdekében maradjanak vele – de ők elszántan harcolnak és megvédik Ukrajnát, “mert mindenki szereti a hazánkat” – mondta, mielőtt könnyekben tört ki. “Minden nap imádkozom, minden este imádkozom, hogy életben maradjanak”.

Pénteken se nyit ki a moszkvai tőzsde

Vasco Cotovio, a CNN munkatársa jelenti Moszkvából

A moszkvai tőzsde pénteken nem nyitja meg a kereskedést – közölte közleményében az orosz központi bank. A tőzsde egész héten nem nyitott ki, miután a múlt hétvégén nyugati szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben. Néhány összefüggés: Joe Biden amerikai elnök csütörtökön újabb szankciókat jelentett be az orosz oligarchák ellen. Az Egyesült Királyság is szankcionált két vezető oligarchát, akiknek együttes vagyona 19 milliárd dollár. “Nem fogunk itt megállni. Célunk az orosz gazdaság megbénítása és Putyin hadigépezetének kiéheztetése” – mondta Liz Truss brit külügyminiszter nyilatkozatában.

Az alagsorba vitték a gyerekeket a kijevi kórházban

Ahogy a Kijev elleni orosz támadás erősödik, a város legkiszolgáltatottabb lakói közül néhányan nem tudják elhagyni a várost. Az ukrán főváros legnagyobb gyermekkórháza számára a bezárás még akkor sem jöhet szóba, ha odakint heves harcok vannak és ágyúzás hallatszik. Azokat a gyerekeket, akik túl betegek ahhoz, hogy átszállítsák őket, az alagsorba szállították, arra az esetre, ha a bombázások újra megindulnának. Körülbelül 10 beteget kezelnek a földalatti folyosón, ahol a kimerült személyzet idegesen lézeng. Az egyik beteg a 3 hónapos Milena, akinek agydaganata van. Édesanyja, Szonja a CNN-nek elmondta, hogy az elmúlt hét éjszaka a padlón aludt Milena mellett, mivel a bombázás egyre közelebb van. “A föld alatt kell maradnunk, és nem tudjuk, meddig” – mondta. “Egyedül vagyok itt a kórházban, a férjem pedig otthon van a másik gyerekemmel”.  Azt mondta, annyira stresszes lett, hogy nem tud szoptatni, és most tápszerrel eteti a lányát.
A nem létfontosságú beavatkozásokat most felfüggesztették. Amikor a CNN meglátogatta a kórházat, egy 11 éves fiúnak el kellett volna távolítani a varratokat – de a fertőzés kockázata túl nagy. Mivel nem látszik egyértelmű végkifejlet, sok család számára az egyetlen reménysugár a kiürítés. Csütörtökön az ukrán és az orosz delegáció Fehéroroszországban találkozott egy újabb tárgyalási fordulóra, ahol megállapodtak abban, hogy humanitárius folyosókat biztosítanak a civilek számára, és esetlegesen ideiglenes tűzszünetet kötnek azokon a területeken, ahol az evakuálás folyik.

Ukrajna energiaügyi minisztere sürgős beavatkozást kér

Radina Gigova, CNN

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter “sürgős” telefonbeszélgetést folytatott amerikai kollégájával, Jennifer Granholmmal a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetről péntek kora reggel – derül ki az ukrán energiaügyi minisztérium közleményéből. A létesítményben péntek kora reggel ütött ki tűz, amelyet azóta áldozatok nélkül eloltottak – közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat. “Az ellenség nem aggódik a nukleáris és sugárbiztonság miatt” – mondta Galuscsenko a közlemény szerint. Hozzátette, hogy Oroszországnak “közömbös az ukránok, az európaiak és saját állampolgáraik élete”. “Ezt az üzenetet már napok óta próbáljuk eljuttatni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez. Ennek a nemzetközi szervezetnek a beavatkozását és kemény döntéseket követeltünk az agresszorral kapcsolatban. De szankciók még nem érkeztek” – mondta Galuscsenko. “Ezért nemcsak a történtek szakmai értékelését követeljük, hanem valódi beavatkozást, a legkeményebb intézkedések meghozatalát, többek között a NATO és a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok részéről” – tette hozzá.

Eloltották az atomerőmű tűzét – így történt

A fire was reported at the Zaporizhzhia nuclear power plant in southeastern Ukraine early on Friday, according to Ukrainian officials.

Tűz ütött ki a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja atomerőműben pénteken kora reggel – közölték ukrán illetékesek. (Zaporizzsjai atomerőmű)

Az ukrán hatóságok közölték, hogy egy atomerőműben péntek kora reggel, az orosz erők heves lövései közepette kitört tüzet mára sikerült eloltani. A következők történtek: Mikor keletkezett a tűz? Az ukrán hatóságok helyi idő szerint péntek hajnali fél három körül közölték, hogy tűz ütött ki a délkelet-ukrajnai Enerhodarban található Zaporizzsjai atomerőműben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint az erőmű a legnagyobb a maga nemében Ukrajnában, és az ország 15 atomenergia-reaktorából hatot tartalmaz. Mikor szűnt meg a tűz? Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint az erőmű kiképzőépületében keletkezett tüzet 6.20 órakor oltották el, a közlemény szerint halálos áldozatokról és sérültekről nem érkezett jelentés.
Még mindig harcolnak? A harcok azóta leálltak a térségben – közölte az erőmű szóvivője a CNN-nek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek kora reggel Facebook-bejegyzésben azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan lőtték az atomerőművet – és sürgette az európai vezetőket, hogy “most már ébredjenek fel” és állítsák meg az orosz erőket, “mielőtt ez nukleáris katasztrófává válik”.  Mennyire súlyos a helyzet? Nehéz megmondani, hiszen még mindig sok mindent nem tudunk. De az erőmű nem szenvedett “kritikus” károkat – mondta a létesítmény szóvivője. A tűz nem érintett “alapvető fontosságú” berendezéseket, és a személyzet intézkedik a károk enyhítéséről – közölte a NAÜ az ukrán hatóságokra hivatkozva.

Vannak sugárzási csúcsok? Nincsenek – az Egyesült Államok és Ukrajna nukleáris szabályozói és kormányzati szervei szerint a sugárzási szintek normálisnak tűnnek. Mik a kockázatok? A legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha egy tűz vagy támadás elérné a reaktorokat, megzavarná a hűtőrendszerüket és olvadást okozna, ami nagy mennyiségű radioaktivitást szabadítana fel. Graham Allison, a Harvard Egyetem Belfer Központjának professzora azonban péntek kora reggel a CNN-nek azt mondta, hogy “nem minden erőműben keletkező tűznek vannak katasztrofális következményei”.

Zelenszkij: nukleáris katasztrófa fenyeget

Ukrainian President Volodymyr Zelensky accused Russia of a "nuclear terror attack" after a fire broke out at a nuclear power plant in southern Ukraine.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “nukleáris terrortámadással” vádolta Oroszországot, miután tűz ütött ki egy dél-ukrajnai atomerőműben. (Volodimir Zelenszkij ukrán elnök/Facebook)Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek kora reggel Facebook-bejegyzésben azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan lőtték a zaporizzsjai atomerőművet, miután az orosz erők heves ágyúzását követően tűz ütött ki a létesítményben. Az ukrán hatóságok szerint az erőmű nem szenvedett kritikus károkat, és a sugárzási szintek jelenleg normálisak, bár a helyzet továbbra is képlékeny, és a tűzoltók továbbra is küzdenek a lángokkal. “Az orosz tankok hőkamerákkal felszerelve lövik az atomblokkokat. Tudják, hogy mire lőnek. Erre (a támadásra) készültek” – írta a posztban. Zelenszkij a posztban a csernobili tragédiára és annak áldozataira is utalt. “Minden ukrán, minden európai, minden ember, tudja mit jelent a ‘Csernobil’ szó, tudja hogy mennyi áldozat volt”. Az 1986-os csernobili katasztrófát, amely a szovjet Ukrajnában történt, a történelem legsúlyosabb nukleáris balesetének tartják. “Globális katasztrófa volt, amely emberek százezreinek életére volt hatással”, és maradandó hatással volt az országra – mondta Zelenszkij.A beszéd idekjén 40 tűzoltó dolgozott a tűz oltásán. “Nem tudjuk, hogyan fog végződni a tűz az atomerőműben, ha esetleg robbanás lesz, azt ne adja’az Isten” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy “a mieink biztosítják az atomerőművet”. De maga a tény, hogy Oroszország támadást indított az erőmű ellen, már önmagában is rendkívül veszélyes cselekedet, és potenciális katasztrófát okozhat – mondta. “Ukrajnában 15 atomreaktor van. Ha az egyik felrobban, az mindenki számára a véget jelenti, Európa végét” – tette hozzá. “Oroszországon kívül még egyetlen ország sem lőtt egy atomerőmű reaktoraira. Először, először a történelemben” – mondta, és sürgette az európai vezetőket, hogy “most ébredjenek fel” és állítsák meg az orosz erőket, “mielőtt ez nukleáris katasztrófává válik”. .

Tűz a Zaporizzsja atomerőműben

Az ukrán hatóságok közölték, hogy egy atomerőműben péntek kora reggel, az orosz erők heves lövései közepette kitört tüzet mára sikerült eloltani.

A következők történtek:

Mikor keletkezett a tűz? Az ukrán hatóságok helyi idő szerint péntek hajnali fél három körül közölték, hogy tűz ütött ki a délkelet-ukrajnai Enerhodarban található Zaporizzsjai atomerőműben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint az erőmű a legnagyobb a maga nemében Ukrajnában, és az ország 15 atomenergia-reaktorából hatot tartalmaz.

Mikor szűnt meg a tűz? Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint az erőmű kiképzőépületében keletkezett tüzet 6.20 órakor oltották el, a közlemény szerint halálos áldozatokról és sérültekről nem érkezett jelentés.

Még mindig harcolnak? A harcok azóta leálltak a térségben – közölte az erőmű szóvivője a CNN-nek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek kora reggel Facebook-bejegyzésben azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan lőtték az atomerőművet – és sürgette az európai vezetőket, hogy “most már ébredjenek fel” és állítsák meg az orosz erőket, “mielőtt ez nukleáris katasztrófává válik”.

Mennyire súlyos a helyzet? Nehéz megmondani, hiszen még mindig sok mindent nem tudunk. De az erőmű nem szenvedett “kritikus” károkat – mondta a létesítmény szóvivője. A tűz nem érintett “alapvető fontosságú” berendezéseket, és a személyzet intézkedik a károk enyhítéséről – közölte a NAÜ az ukrán hatóságokra hivatkozva.

Látunk sugárzási csúcsokat? Nem – az Egyesült Államok és Ukrajna nukleáris szabályozói és kormányzati szervei szerint a sugárzási szintek normálisnak tűnnek.

Mik a kockázatok? A legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha egy tűz vagy támadás elérné a reaktorokat, megzavarná a hűtőrendszerüket és olvadást okozna, ami nagy mennyiségű radioaktivitást szabadítana fel. Graham Allison, a Harvard Egyetem Belfer Központjának professzora azonban péntek kora reggel a CNN-nek azt mondta, hogy “nem minden erőműben keletkező tűznek vannak katasztrofális következményei”.

 Az oroszok halálos csapásai nagy városok lakóira

Paul P. Murphy, Celine Alkhaldi, Gianluca Mezzofiore és Katie Polglase, a CNN munkatársai

A közösségi médiában közzétett új videókon láthatóak az orosz katonai csapások szörnyű utóhatásai, amelyek csütörtökön egy lakókomplexumot értek az északi Csernihiv városában.  A CNN ellenőrizte azoknak videóknak a hitelességét, amelyek a csapások pillanatát és az utóhatásokat mutatják. Az egyik videón látható a csapás, ahogyan az történik, a másodperc töredéke alatt szétszakadt lakóépületekkel. Szirénák visszhangzanak, miközben a kamera az épületfalak egyes részeit feltépve mutatja, teljes lakószobákat felfedve. Az egyik lakópark falai rommá lettek. A földön tűz látható, máshol még mindig füst száll fel a robbanásból.  A videót készítő személy kimegy az utcára, amely tele van törmelékkel és megrongálódott autókkal. A videón egy sérült nő látható a földön, két ember mellett, akik megégettnek és mozdulatlannak tűnnek. “Gyerekek … kisgyerekek” – hallani, ahogy a nő mondja. A CNN nem tudja, hogy a videón látható nő milyen állapotban van. Egy másodperccel a katonai csapások előtt egy lövedék dübörgése hallatszik egy közeli csernihivi házból készült felvételen, amelyen legalább öt robbanás látható. Az ukrán mentőszolgálat a Twitteren közölte, hogy helyi idő szerint 18 sebesült mellett 33 holttestet emeltek ki a komplexum romjai alól 18 sérült mellett. A közelben nincsenek katonai létesítmények, csak polgári épületek, például lakóházak és iskolák – közölte a Csernyihivi Regionális Államigazgatás a CNN-nel.

Három iskolát lőttek Harkivban, az egyikben tátongó lyuk tátongott az épület oldalán. Több rakéta zúdult a pánikoló vásárlókra egy szupermarket előtt. A parkban sétáló emberek kénytelenek biztonságba menekülni, miközben körülöttük gránátok robbannak. Ez volt néhány azok közül a támadások közül, amelyeket Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a lakói az elmúlt napokban elszenvedtek, amikor az orosz erők lakott területeket vettek célba, és olyan polgári infrastruktúrát értek, mint iskolák, üzletek, kórházak, lakóházak és templomok. A legtöbb támadás Harkiv északkeleti részén, Szaltivka lakónegyedében történt. De a város más, északnyugati, délkeleti és délnyugati kerületei is érintettek. A város Szabadság terét, Harkiv közéletének központját egy feltehetően cirkálórakétával találták el – közölte az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója. 24 óra alatt 34 civil meghalt és 285 megsebesült – köztük 10 gyermek – Harkiv térségében – közölte csütörtök reggel az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.A harkivi offenzíva fokozódásával egy időben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indított az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn késő esti beszédében “háborús bűncselekménynek” nevezte Harkiv könyörtelen orosz bombázását, beleértve a lakónegyedek szándékos célba vételét.

Russia sends a message to all of Ukraine by hitting these civilian areas in this city

Bunker lett a zsinagógából, várják a lakosságot

CNN’s Rebecca Wright and Olha Konovalova

Három iskolát lőttek, az egyikben tátongó lyuk tátongott az épület oldalán. Több rakéta zúdult a pánikoló vásárlókra egy szupermarket előtt. A parkban sétáló emberek kénytelenek biztonságba menekülni, miközben körülöttük gránátok robbannak.

Ez volt néhány azok közül a támadások közül, amelyeket Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a lakói az elmúlt napokban elszenvedtek, amikor az orosz erők lakott területeket vettek célba, és olyan polgári infrastruktúrát értek, mint iskolák, üzletek, kórházak, lakóházak és templomok.

A CNN geolokalizálta és ellenőrizte a civileket érintő 13 incidenst az elmúlt három napban, amikor a mintegy 1,5 millió lakosú Harkiv városát egyre intenzívebbé vált támadások érték. az ukrán ellenállást követően.

A legtöbb támadás Harkiv északkeleti részén, Szaltivka lakónegyedében történt. De a város más, északnyugati, délkeleti és délnyugati kerületei is érintettek. A város Szabadság terét, Harkiv közéletének központját egy feltehetően cirkálórakétával találták el – közölte az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója. 24 óra alatt 34 civil meghalt és 285 megsebesült – köztük 10 gyermek – Harkiv térségében – közölte csütörtök reggel az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

A harkivi offenzíva fokozódásával egy időben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indított az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn késő esti beszédében “háborús bűncselekménynek” nevezte Harkiv könyörtelen orosz bombázását, beleértve a lakónegyedek szándékos célba vételét “sugárhajtású tüzérséggel”.

A CNN elemezte és ellenőrizte a digitális bizonyítékokat, köztük videókat és fényképeket, amelyek több válogatás nélküli támadásról szólnak Harkivban.

Három iskolát lőttek, az egyikben tátongó lyuk tátongott az épület oldalán. Több rakéta zúdult a pánikoló vásárlókra egy szupermarket előtt. A parkban sétáló emberek kénytelenek biztonságba menekülni, miközben körülöttük gránátok robbannak.

Ez volt néhány azok közül a támadások közül, amelyeket Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a lakói az elmúlt napokban elszenvedtek, amikor az orosz erők lakott területeket vettek célba, és olyan polgári infrastruktúrát értek, mint iskolák, üzletek, kórházak, lakóházak és templomok.

A CNN geolokalizálta és ellenőrizte a civileket érintő 13 incidenst az elmúlt három napban, amikor a mintegy 1,5 millió lakosú Harkiv városát egyre intenzívebbé vált támadások érték. az ukrán ellenállást követően.

A legtöbb támadás Harkiv északkeleti részén, Szaltivka lakónegyedében történt. De a város más, északnyugati, délkeleti és délnyugati kerületei is érintettek. A város Szabadság terét, Harkiv közéletének központját egy feltehetően cirkálórakétával találták el – közölte az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója. 24 óra alatt 34 civil meghalt és 285 megsebesült – köztük 10 gyermek – Harkiv térségében – közölte csütörtök reggel az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

A harkivi offenzíva fokozódásával egy időben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indított az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn késő esti beszédében “háborús bűncselekménynek” nevezte Harkiv könyörtelen orosz bombázását, beleértve a lakónegyedek szándékos célba vételét “sugárhajtású tüzérséggel”.

 

In a synagogue turned bunker, Ukrainian Jews open doors to 'all people'

Egy kijevi zsinagógát bunkerré alakítottak, várják a város lakóit. (CNN)