Az oroszok elfoglalták a Zaporizzsjai Atomerőművet

Posted by

 Nathan Hodge, CNN Moszkva

Az orosz hadsereg ukrán “provokációra” hivatkozik az atomerőmű körüli harcokban.
Hosszú közleményt adott ki pénteken az orosz hadsereg az ukrajnai Zaporizzsja város közelében lévő atomerőmű körüli harcokról. Igor Konaszenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője egy videótájékoztatón elmondta, hogy az orosz erők hétfőn elfoglalták Enerhodar városát, a zaporizzsjai atomerőművet és a vele szomszédos területet.
“Az ukrán nemzeti gárda katonai személyzete, akik az erőművet őrizték, az orosz egységek megérkezése előtt elhagyta a létesítményt és ismeretlen irányba eltűnt” – mondta. “Az erőmű létesítményeit és a szomszédos területet orosz katonai személyzet vette őrizetbe”. Konaszenkov azt állította, hogy az erőmű műszaki személyzete folytatja a rendszeres munkát a létesítményeken, de az ukrán erők pénteken a kora reggeli órákban “szörnyű provokációt” kíséreltek meg.
“Március 4-én hajnali 2 óra körül a Zaporizzsjai Atomerőművel szomszédos védett területen járőrözés közben az orosz gárda mobil járőrét megtámadta egy ukrán szabotázscsoport” – mondta Konaszenkov. “Az épületre irányuló viszonttűz kiprovokálása érdekében az erőmű mellett található kiképzőkomplexum több emeletének ablakaiból kézifegyverekből heves tüzet nyitottak az Orosz Gárda katonáira”.
Konasenkov azt állította, hogy az ukránokat visszaverték a viszonzott kézifegyveres tűzzel, és azt mondta, hogy az ukránok szándékosan gyújtották fel a kiképzőépületet.

A CNN nem tudta azonnal ellenőrizni az erőmű területén lezajlott tűzharc részleteit.

“A tűzoltók megérkeztek az épülethez, és eloltották a tüzet a helyiségekben” – mondta Konasenkov. “A provokáció idején az erőmű egyetlen főállású alkalmazottja sem tartózkodott az oktatóépületben. Jelenleg a Zaporizzsjai Atomerőmű (atomerőmű) munkatársai a szokásos módon folytatják munkájukat, karbantartják az atomerőmű létesítményeit és figyelik a radioaktív helyzetet. Az erőmű területén a radioaktív háttér normális”.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken korábban Facebook-üzenetben ítélte el az atomerőmű elleni orosz támadást, és figyelmeztetett a nukleáris létesítmények elleni támadásokkal járó veszélyekre. Egyelőre nem érkezett arra utaló jel, hogy a zaporizzsjai reaktorok bármelyikét érintette volna a támadás. Konaszenkov azt állította, hogy Zelenszkij kijelentései és az incidenssel kapcsolatos kommunikációja “nem hagy kétséget. A kijevi rezsim provokációjának célja egy nukleáris létesítménynél az a kísérlet, hogy Oroszországot vádolják radioaktív szennyező forrás létrehozásával”. Az orosz kormány rendszeresen és bizonyítékok nélkül állítja, hogy az ukrán kormány “provokációkat” rendez, hogy katonai választ provokáljon a nyugati kormányok részéről.

Címkép: Az atomerőmű békeidőben