Új világ jön. Olyan világ, melyben nincs helye az árulásnak, a pávatáncnak

Posted by
Swan Edgár
>Ez nem fog menni. Nem lehet elsikálni mindazt, ami évtizede zajlik az országban. Orbán Viktorból nem lesz hős, nem lesz honvédő békegalamb. Nem fogja sem az ország, sem az Európai Unió elfelejteni hirtelen, hogy évek óta azon dolgozik a magyar kormány és a miniszterek elnöke, hogy fellazítsa, széttördelje az egységet. Nem fogjuk elfelejteni azt, hogy bár lett volna rá mód, idő és pénz, semennyire nem enyhült az ország kitettsége az orosz energiahordozók irányába. Az ellenzék, a független média és a józan gondolkodású emberek nem most, már évek óta folyamatosan, érthetően és hangosan kifejezték nemtetszésüket Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tüntető, számos esetben az unió és konkrétan Magyarország érdekeivel szembemenő bratyizása miatt.
Nem most kezdett el az ország egy jó része tiltakozni Paks2 ellen, és messze nem az atomerőmű megépítése, hanem annak módja és körülményei ellen. A mai napig nem tudjuk – mert ezt is titkosították -, hogy Orbán milyen szerződést kötött Putyinnal, mennyire szolgáltatta ki az ország energia – és nem csak energia – biztonságát az orosz félnek. Az orosz kémbank beengedését, a nekik biztosított elképesztő feltételeket – magyar hatóság nem vizsgálódhat, még csak be sem léphet a bank területére, az nem minősül Magyarország részének – nem tegnap kezdtük el bírálni.
Orbán álmai a kétpólusú világrendről, az Unióval szemben inkább Putyin felé kacsingatásáról nem tegnap kezdtünk el beszélni. A dolgok villámgyorsan megváltoztak, és még egy héttel ezelőtt is megpróbált Orbán keresztbe tenni az Uniónak, igyekezett úgy táncolni, hogy megfeleljen Putyin elvárásainak is. Szerintem még két napja is úgy próbált manőverezni, hogy jól jöjjön ki a dologból, ha mégis Putyin győz. Még valami: Putyin nem egy hete buggyant meg, nem akkor lett korrekt politikusból diktátor. Eddig is látta mindenki a valódi arcát és szándékait, csak a magyar kormány nem. Azt hitték, az erősebb kutyához dörgölőznek, és meg fog térülni a sok seggnyalás. Mára már tudják, hogy ez nem fog bekövetkezni.

kolozsvaros.com

Címkép: Dán karikatúra