Kijev, reggel 7 óra

Posted by

CNN jelentés
Kijevben reggel 7 óra van, miközben Oroszország inváziója a második hetébe lép. A következőket kell tudni

Ukrajna-Oroszország tárgyalások: A két ország küldöttségei között csütörtökön második tárgyalási fordulóra kerül sor Fehéroroszországban. A hétfői első forduló öt órán át tartott.
Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálata: A hollandiai Hágában működő Nemzetközi Büntetőbíróság szerdán közölte, hogy azonnal aktív vizsgálatot indít Oroszország ukrajnai invázióját követően.
Előrenyomulás Kijev felé: Az Ukrajna fővárosa felé haladó orosz erők, köztük egy nagy katonai konvoj “továbbra is megrekedt” – közölte szerdán John Kirby, a Pentagon szóvivője. A csapatok “átcsoportosíthatnak”, vagy olyan kihívásokkal szembesülhetnek, mint az utánpótláshiány és az ukrán ellenállás.
Csata Herszonért: A déli Herszon városának polgármestere szerdán jelezte, hogy elesett, mondván, hogy az ukrán erők kivonultak. Ez többnapos heves harcok után történt, az orosz erők körülvették a Krím-félszigettől északra fekvő, stratégiai jelentőségű várost.
Lövések Harkivban: Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot szerdán intenzív lövések érték, az orosz rakétatámadások legalább három iskolát, egy katedrálist és üzleteket értek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik tagja kedden meghalt, miközben ellátmányt szerzett Harkivban.
Kína állítólagos kérése: Egy nyugati hírszerzési jelentés szerint kínai tisztviselők február elején azt kérték, hogy magas rangú orosz tisztviselők várjanak a pekingi téli olimpia befejezéséig, mielőtt megkezdenék az ukrajnai inváziót – közölték szerdán amerikai tisztviselők.
ENSZ-szavazás: Az ENSZ Közgyűlése szerdán elsöprő többséggel megszavazta Oroszország inváziójának elítélését. Az eredmény jogilag nem kötelező érvényű, és kétséges, hogy változtat Moszkva katonai agresszióján, bár világszerte van némi politikai súlya.
Menekülthullám: Az ENSZ szerint egymillió ember hagyta el Ukrajnát alig egy hét alatt. Itt megtudhatja, hogyan támogathatja az ukrajnai humanitárius erőfeszítéseket.
Orosz média: Az amerikai külügyminisztérium szerdán bírálta a Kremlt, amiért keményen fellép az orosz média ellen, és amiért dezinformációs kampányt folytat az ukrajnai invázióval kapcsolatban. Otthon a Kreml teljes körű támadást folytat a média szabadsága és az igazság ellen, és Moszkva erőfeszítései a brutális invázióval kapcsolatos igazság félrevezetésére és elhallgatására fokozódnak – mondta Ned Price külügyminisztériumi szóvivő közleményében.

Címkép: Kijevben hideg van