Az önkéntesek hazatérnek harcolni és más fontos hírek Ukrajnából

Posted by

Akik hazatértek harcolni

Miközben a héten több mint egymillió ember elmenekült Ukrajnából, néhány ukrán önkéntes az ellenkező irányba utazott – visszatért az országba, hogy csatlakozzon az azt védők soraihoz. Az egyik önkéntes, Valery, a múlt héten hagyta el franciaországi otthonát, hogy még a háború kitörése előtt meglátogassa idősödő szüleit Kijevben. Másnap reggel az orosz invázió kezdetét jelző légvédelmi szirénákra ébredt.Oroszország első támadását követő napon belül csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz. A CNN a biztonsága érdekében csak a keresztnevén nevezi meg.
“Mit tehetek, amikor orosz repülőgépek bombázzák a fővárost? Egyszerűen nem tudtam bent maradni, bent a négy fal között, és nem csinálni semmit. Ezért jöttem, és csatlakoztam” – mondta a CNN-nek szerdán. Önkéntesek tízezreihez hasonlóan ő is kapott fegyvert a kormánytól, amikor csatlakozott a védekezéshez. “Először, amikor csatlakoztam, először, amikor megkaptam a fegyvert, éreztem ezt az émelygést” – mondta.  “Ha kimész és látod az emberek szemét, akik szintén sorban állnak, hogy fegyvert kapjanak, akkor ott van a remény és az elszántság, hogy legyőzzék az ellenséget”.
Egy Párizsból jött ember egy ukrán székesegyházban az egyházközség adományokat gyűjt és összeállítja az ukrán menekültek befogadóinak adatbázisát. A férfi, Andre, a CNN-nek elmondta, hogy pénzt gyűjt, hogy testpáncélt vásároljon két legjobb barátjának, mielőtt elindulnak Ukrajnába, hogy csatlakozzanak a harchoz.”Ez az összes ukrán, az egész diaszpóránk nagy összefogásának pillanata szerte a világon” – mondta.

Kerszoni polgárok visszaveszik az ukrán zászlót az oroszoktól

Paul P. Murphy, Josh Pennington and Yulia Shevchenko CNN

Video footage shows Kherson residents waving the Ukrainian flag in front of what appears to be Russian troops.

A videofelvételeken látható, amint a khersoni lakosok ukrán zászlót lengetnek az orosz csapatok előtt. (A Telegramból) A harcok sújtotta Herszon városában készült videókon látható, amint a lakosok büszkén lengetik az ukrán zászlót  orosz csapatok és tankok előtt.
Mindez azután történt, hogy a város polgármestere, Ihor Koljkhaiev szerdán jelezte, hogy Herszon többnapos heves harcok után orosz ellenőrzés alá került. A szerdán az internetre feltett videókon orosz csapatok és tankok láthatók a herszoni területi közigazgatás épülete előtt, az egyik katona ukrán zászlót tart a kezében. Kiabálás hallatszik, de nem világos, hogy ki beszél.
“Ezek a f***szok elmennek a zászlónkkal” – hallatszik egy férfi a videón. “A***ok!” A videón ezután civilek egy csoportja kezd el sétálni a katonák felé a regionális közigazgatás épülete előtt.  “A zászlóért mentek” – mondja a férfi. Úgy tűnik, a civilek visszaveszik a zászlókat a katonáktól. “Ó, letették a zászlót, sz**” – folytatja a férfi. “A mi embereink elvették a zászlót! Remek!” Ahogy a katona visszatér a tankokhoz, a civilek a bámészkodók ujjongó éljenzése mellett felemelik az ukrán zászlókat.

További letartóztatások Oroszországban, ezerkétszáz IMO-s levele

 CNN, Jill Dougherty

Russians struggle to understand Ukraine war: 'We didn't choose this'

A rendőrség letartóztat egy tüntet az oroszországi Szentpéterváron március 1-jén. (Dmitri Lovetsky/AP)

A 19 éves Taszia a barátaival állt egy hideg reggelen Szentpéterváron, miközben csatlakoztak az ukrajnai orosz invázió elleni tüntetők skandálásaihoz: “Nyet Vojnye!” (“Nem a háborúra!”). “Mindig biztonságosabb másokkal együtt állni … hogy a vállunk fölé nézzünk, hátha menekülnünk kell” – mondta Taszja, aki a biztonsága érdekében kérte, hogy vezetéknevét ne használjuk. Egy bizonyos ponton Taszja elmondta, hogy barátai elhagyták a tüntetést, hogy hazamenjenek, vagy máshová melegedjenek, így ő egyedül maradt az utcán.”Aztán egy csapat rendőr elment mellettem… és hirtelen az egyikük rám nézett, majd megfordultak, felém sétáltak és letartóztattak” – mondta a február 24-i tüntetésről.
A tüntetések Oroszország-szerte folytatódnak,  fiatal polgárok, valamint középkorúak és még nyugdíjasok is az utcára vonulnak, hogy felszólaljanak az elnökük által elrendelt katonai konfliktus ellen – egy olyan döntés ellen, amelybe állításuk szerint nem volt beleszólásuk. Most megtalálják a hangjukat. Az orosz hatóságok azonban el akarnak fojtani minden nyilvános ellenvéleményt az Ukrajna elleni támadással szemben. A rendőrség szinte azonnal lecsap a tüntetésekre, amint azok kirobbannak, egyes tüntetőket elhurcolnak, másokat megvernek. A szentpétervári rendőrség szerdán legalább 350 háborúellenes tüntetőt tartóztatott le, így az oroszországi emberi jogi jogsértéseket nyomon követő független szervezet szerint az invázió kezdete óta összesen 7624 tüntetőt vettek őrizetbe vagy tartóztattak le.
Az értelmiségiek is megszólalnak: Az orosz értelmiség tagjai – akadémikusok, írók, újságírók és mások – nyilvános felhívásokat tettek közzé a háborút elítélve, beleértve egy ritka “nyílt levelet” Putyinnak, amelyet az MGIMO Egyetem, a külügyminisztériumhoz tartozó, tekintélyes moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézete 1200 hallgatója, oktatója és munkatársa írt alá, amely a legtöbb orosz kormányzati és külszolgálati elitet neveli ki. Az aláírók kijelentik, hogy “kategorikusan ellenezzük az Orosz Föderáció ukrajnai katonai akcióit”. “Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a partvonalon maradjunk és hallgassunk, amikor emberek halnak meg egy szomszédos államban. Azok hibájából halnak meg, akik a békés diplomácia helyett a fegyvereket részesítették előnyben” – áll a levélben.

Az orosz propaganda gépezet szerint Oroszország az áldozat

CNN, Oliver Darcy

Szerdán reggel, amikor Oroszország Ukrajna elleni, provokálatlan háborúja a hetedik napjába lépett, bekapcsoltam az RT-t, az Oroszország által ellenőrzött csatornát, amelyet az elmúlt napokban világszerte letiltottak. A 2005-ben alapított RT, amely több csatornát, köztük az RT America-t is üzemelteti, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb megafonjaként szolgál világszerte. Betekintést nyújt abba, hogy a Kreml hogyan szeretné ábrázolni a világot és az abban betöltött szerepét. Több órán keresztül néztem a csatornát, és megdöbbentett, hogy műsorvezetői és riportalanyai milyen szemtelenül igyekeztek félrevezetni a közönséget, és elterelni a figyelmet az aktuális kérdésekről. Az RT tudósításainak fő irányvonala Oroszországot a nyugati agresszió egyszerű áldozataként mutatta be, egy olyan országként, amely kénytelen volt korlátozott “katonai műveletet” indítani, miután a nagyhatalmú NATO kényszerítette erre, mert nem mutatott érdeklődést Moszkva biztonsági aggályainak komolyan vétele iránt.
Oroszország a “felszabadító”: Peter John Lavelle, az RT “Crosstalk” című beszélgetőműsorának házigazdája így fogalmazott: A  Nyugat által bevezetett bukott “liberális rend” a hibás. “Ez annyira irritáló” – mondta Lavelle a műsorában. “Az, ahogyan ezt a dolgot abba a keretbe foglalják, hogy Ukrajna demokráciája. Nos, ennek semmi köze Ukrajna demokráciájához – már ha egyáltalán lehet olyat mondani, hogy van nekik demokráciájuk… Nem ez a biztonságról szól… Csak éppen egy másik ország biztonságáról”.

Hiányzik a tudósításból: Észrevehetően kimaradt a tudósításból, hogy milyen elviselhetetlen az ukránok élete, akiknek városait a könyörtelen orosz erők támadják. Nem láttam sok tudósítást, amely bemutatta volna, hogy az orosz erők milyen károkat okoztak, amikor megpróbálták átvenni az ország feletti ellenőrzést. Vagy a Kijevhez hasonló városok lakosairól, akik rettegésben élnek és a föld alatt, bombabunkerekben alszanak. Vagy arról a több százezer emberről, akik egyszerűen úgy döntöttek, hogy biztonságuk érdekében elhagyják az országot. Ezek a kényelmetlen tények hiányoztak az RT által terjesztett narratívából. Szintén kimaradt az RT tudósításából: A nyugati szankciók és egyéb intézkedések következményei az orosz gazdaságra.

Egymillió menekült menekült el Ukrajnából

Sahar Akbarzai és Jennifer Landwehr , CNN

Egymillió menekült menekült el Ukrajnábólaz orosz invázió kezdete óta – közölte Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerda este egy Twitter-bejegyzésben. “Mindössze hét nap alatt egymillió menekült elvándorlásának lehettünk tanúi Ukrajnából a szomszédos országokba” – mondta Grandi.  “További sok millió ember számára Ukrajnán belül itt az ideje, hogy elhallgassanak a fegyverek, hogy életmentő humanitárius segítséget lehessen nyújtani” – tette hozzá.

Kína kérte az oroszokat, várják meg az olimpia végét

Katie Bo Lillis és Natasha Bertrand, CNN
Egy nyugati hírszerzési jelentés szerint kínai tisztviselők február elején azt kérték a magas rangú orosz tisztviselőket,  várjanak a pekingi olimpia befejezéséig, mielőtt megkezdenék az ukrajnai inváziót – közölték szerdán amerikai források. Az amerikai tisztviselők nagyjából hitelesnek tartják a jelentést, de annak részletei értelmezésre várnak – mondta egy, a hírszerzést ismerő forrás. Bár a kérés nagyjából abban az időben hangzott el, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingbe látogatott az olimpia megnyitó ünnepségére – ahol találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel -, a jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy Putyin közvetlenül Hszivel tárgyalta-e az ügyet – mondta a forrás.
A jelentés létezéséről először a New York Times számolt be.

China asked Russia to delay Ukraine invasion until after Olympics, Western intel shows | CNN

 Oroszország egyre gyakrabban fog polgári célpontokat támadni

Katie Bo Lillis, Barbara Starr, Jim Sciutto és Jeremy Herb CNN

Oroszország stratégiája az Ukrajna elleni háborúban az ukrán hadsereg “lassú megsemmisítése” felé mozdul el – mondták amerikai és más nyugati tisztviselők a CNN-nek, arra figyelmeztetve, hogy Oroszország a városok és polgári célpontok halálos bombázására összpontosíthat, ahogy a konfliktus a kimerülés felőrlő háborújává válik. Az ukrán erőknek eddig sikerült elhárítaniuk Oroszország kezdeti előrenyomulását, és ellenőrzésük alatt tartani Kijevet és más nagyvárosokat. De továbbra is jelentős túlerőben vannak, és nem rendelkeznek a megfelelő emberekkel. A tisztviselők szerint Oroszország most már pusztítóbb fegyvereket vet be, és egyre inkább a polgári infrastruktúrát támadja, miután kezdetben katonai célpontokra összpontosított.
A stratégiaváltás valószínűleg azt tükrözi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felismerte, hogy a Kijev gyors elfoglalására irányuló eredeti terve kudarcot vallott – mondta egy magas rangú nyugati hírszerzési tisztviselő – részben azért, mert az ukránok a vártnál keményebb harcot folytattak, részben pedig azért, mert a logisztikai és ellátási hibák lelassították az orosz előrenyomulást. Nyugati tisztviselők azonban most arra számítanak, hogy Oroszország fokozni fogja Ukrajna városainak nehézfegyveres bombázását, és potenciálisan “több tízezer” katonát vonultat fel – mondta egy amerikai tisztviselő. Végül, figyelmeztetnek a tisztviselők, az ukrán hadsereg valószínűleg kifogy a harc folytatásához szükséges ellátmányból.

Az Egyesült Államok az elmúlt napokban több száz Stinger rakétát szállított Ukrajnának, köztük több mint 200-at hétfőn, egy amerikai tisztviselő és egy kongresszusi forrás szerint, akit tájékoztattak az ügyről. Az USA és a NATO azonban világossá tette, hogy nem fog csapatokat küldeni Ukrajna védelmére. Ukrajna harci elszántsága “ezt meghosszabbítja” – mondta a magas rangú nyugati hírszerzési tisztviselő. “De ennek kegyetlen katonai matematikája végül be fog következni, ha nem történik beavatkozás, ha nem változik meg alapvetően a dinamika”. Ukrajna számára, amelynek katonai erői és polgári lakossága nem mutatta a kapituláció jeleit, úgy tűnik, hogy a háború egy elhúzódó, bizonytalan jövőjű, zord túlélési küzdelemmé válik.A számok már most is borúsak: A legfrissebb hírszerzési adatokat ismerő két amerikai tisztségviselő szerint Oroszország a harckocsik, repülőgépek, tüzérségi és egyéb katonai eszközeinek 3-5%-át veszítette el Ukrajnán belül – szemben az ukrán veszteségekkel, amelyek képességeinek nagyjából 10%-át teszik ki.

US officials warn Russia will increasingly hit civilian targets and seek 'slow annihilation' of Ukraine's military

Pocsék időpont orosz oligarchának lenni

Allison Morrow CNN

Roman Abramovich (center) has owned Chelsea Football Club since 2003.
Roman Abramovics (középen) 2003 óta a Chelsea Football Club tulajdonosa.Ha az orosz oligarchák eddig nem remegtek volna olaszbőr csizmájukban, most már valószínűleg remegnek. Az Unió helyzetéről szóló első beszédében kedd este Joe Biden elnök egyenesen Vlagyimir Putyin orosz elnök cimboráihoz fordult, és közölte velük, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei azért jönnek, hogy “lefoglalják a jachtjaikat, a luxuslakásaikat és a magánrepülőiket”.
Az üzenet aláhúzta, hogy mennyire megmozdult a talaj az orosz oligarchák, az üzletemberek azon osztályának jól szituált lábai alatt, akik a Kremlhez fűződő kapcsolataikat kihasználva milliárdos vagyonra tettek szert a volt Szovjetunió vagyonának 1990-es években történt feldarabolása során.
Putyin ukrajnai inváziója óta a nyugati kormányok arra törekedtek, hogy Putyinéval együtt az oligarchák tengerentúli vagyonát is befagyasszák, és megakadályozzák, hogy beutazzanak. A cél kettős: a szankciók egyszerre szolgálnak büntetésként az orosz uralkodó osztály számára, és egyben bunkósbotként is, hogy Putyint meghátrálásra kényszerítsék. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a szankciók, legalábbis eddig, sikeresen felkeltették az oligarchák figyelmét.
Chelsea eladó: Roman Abramovics, az 55 éves, 13,5 milliárd dollárra becsült vagyonú Roman Abramovics szerdán bejelentette, hogy eladja szeretett Chelsea futballklubját, amelyet 2003-ban szerzett meg. Bár Abramovics még nem került fel a szankciós listákra, a brit törvényhozók nyomást gyakorolnak a vezetőkre, hogy ezt tegyék meg. A mágnás állítólag a szankciókra való tekintettel eladja néhány londoni ingatlanját.
It's not the best time to be a Russian oligarch | CNN Business
Címkép: Felrobbant híd a levegőből (MAXAR Technologies)