Hogy változtatta meg Zelenszkij a Nyugat hozzáállását Oroszországhoz

Posted by

 Stephen Collinson>
>CNN elemzés

>Öt nappal azután, hogy Oroszország brutálisan megszállta Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és bátor népe máris többet tett a Nyugat Oroszországgal szembeni politikájának átalakításáért, mint a hidegháború utáni 30 év csúcstalálkozói, politikai újrarendezései és vitái Vlagyimir Putyin orosz elnökkel . Az ukrán vezető keménysége arra ösztönözte és megszégyenítette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy sokkal tovább – és sokkal gyorsabban – menjenek Oroszország megalázásában mint ahogy készek lettek volna erre. Azzal, hogy fegyvereket és lőszert ígértek a 44 éves Zelenszkijnek, a Nyugat egyre inkább úgy tűnik, hogy belekeveredik egy lehetséges proxy-háborúba Moszkvával Ukrajna miatt, még akkor is, ha az ország nem NATO-tag, amely részesül a blokk közvetlen kölcsönös védelmi megállapodásainak előnyeiből.
Miután a múlt héten ragaszkodtak ahhoz, hogy a szankciókat az orosz magatartás alapján emelkedő görbén fogják megállapítani, Washington és szövetségesei most siettek, hogy személyesen Putyint szankcionálják, az orosz központi bankot elvágják az amerikai dolláros tranzakcióktól, és a kulcsfontosságú orosz bankokat kirúgják a létfontosságú SWIFT globális pénzügyi hálózatból. A legkülönlegesebb váltásként Németország az új kancellár, Olaf Scholz vezetésével ígéretet tett arra, hogy túllépi a NATO védelmi kiadásokra vonatkozó célkitűzéseit, és a háborús övezetekbe való fegyverküldéssel kapcsolatos tartózkodását leküzdve megfogadta, hogy felfegyverezi az orosz csapatok ellen harcoló ukránokat. Németország leállította az Északi Áramlat-2 gázvezetéket is, amely a létfontosságú orosz gázt szállítaná Nyugat-Európába. Egy másik szembetűnő momentum, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Putyin pártfogoltja, az Európai Unió többi vezetőjével együtt az oroszok ellen lépett fel. Egy másik autokrata, Recep Tayyip Erdogan török elnök, akit meleg kapcsolatok fűztek Putyinhoz, egy 1930-as évekbeli egyezményre hivatkozott, amely megnehezítheti Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti műveleteit. Nagy-Britannia pedig, miután sokáig szemet hunyt a londoni puccos ingatlanokon keresztül tisztára mosott oligarchák vagyona felett, Boris Johnson miniszterelnök szavaival élve késve kijelenti: “Az Egyesült Királyságban nincs helye a piszkos pénznek”. Még Donald Trump volt elnök is, aki a múlt héten az invázió kibontakozásakor Putyinnak “zsenialitása” miatt hízelgett, szombaton úgy érezte, hogy tisztelegnie kell Zelenszkij bátorsága előtt, akit egykor amerikai segítséggel próbált megzsarolni egy telefonhívásban, amely az első vádemeléséhez vezetett.
Az ukrán elnök hősiessége világszerte is megérintette az embereket, és kisebb támogató gesztusok özönét indította el. A Forma-1 és az európai labdarúgás vezetői megfosztották Oroszországot a bemutató rendezvényektől. Az Egyesült Királyságban törölték az orosz balettelőadásokat. Néhány amerikai állam pedig levette a polcokról az orosz gyártmányú vodkát.
Az amerikaiak 83%-a mondta azt, hogy támogatja az Oroszország elleni gazdasági szankciók szigorítását az invázióra válaszul, és csak 17%-uk ellenzi azt – derült ki a CNN új, SSRS által végzett közvélemény-kutatásából, amelyet hétfőn tettek közzé.

Zelenszkij érzelmi vonzereje

Az Oroszország elleni globális front jelentős mértékű megmerevedése a hétvégén Zelenszkij egyre lelkesebb segélykéréseit követte. Európai vezetők arról számoltak be, hogy a múlt héten egy velük folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta, nem tudja, mennyi ideje van még hátra neki vagy országának.
Kevés kívülálló számított arra, hogy Zelenszkij, egy korábbi komikus színész, aki az amerikai tisztviselők csalódására hetekig figyelmen kívül hagyta vagy lekicsinyelte a közelgő invázióra vonatkozó amerikai figyelmeztetéseket, olyan vezetővé válik, aki megfelel országa történelmének e pillanatához. Elutasító magatartása néhány nappal az invázió előtt megváltozott, amikor egyre szívszorítóbb segélykéréseket intézett a Nyugathoz. Korábbi visszafogottsága miatt sok honfitársa talán felkészületlenül érte a kibontakozó agóniát.
Mégis, a legszélsőségesebb körülmények között Zelenszkij ironikus módon éppen azokat az értékeket képviseli – beleértve a demokrácia határozott védelmét -, amelyek Ukrajna számára lehetővé tennék az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozást, egy olyan utat, amelyet Putyin az inváziójával megpróbált lezárni. “Közénk tartoznak, és mi azt akarjuk, hogy csatlakozzanak” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Euronewsnak adott vasárnapi interjújában Ukrajnára utalva.
Zelenszkij nem csupán történelmi legendát teremt magának azzal, hogy olyan módon szállt szembe a zsarnoksággal, ami olyan híres hidegháborús disszidensek mellé helyezi, mint a lengyel Szolidaritás vezetője, Lech Walesa és Nagy Imre, az 1956-os magyar felkelés kivégzett vezetője. Olyan inspiráló vezetői magatartást nyújt, amely gyakran hiányzott a járvány során, amikor egyes vezetők politikai céljaikat a közjó fölé helyezték, és nem voltak hajlandóak betartani a népükre kényszerített közegészségügyi szabályokat. A korábbi afgán elnökkel, Ashraf Ghánival ellentétben, aki elmenekült Kabulból, amikor a tálibok tavaly nyáron a fővárosra törtek, Zelensky elhatározta, hogy marad és harcol – és valószínűleg a népével együtt hal meg.
Ő lett a legritkább vezető — az, aki  a történelem sorsdöntő pillanatában népének hangulatát és jellemét szimbolizálja, miközben egyre nagyobb nemzeti erőfeszítésekre készíti őket, mint Winston Churchill brit miniszterelnök a második világháború alatt vagy George Washington az amerikai forradalom alatt és után.
Egy már-már ikonikussá vált megjegyzésében Zelenszkij visszautasította a biztonságba menekülésre vonatkozó amerikai ajánlatokat, és országa brit nagykövetsége szerint azt mondta az Egyesült Államoknak: “A harc itt van. Munícióra van szükségem. Nem pedig fuvarra.”