Mit ér az orosz haderő az ukrán városokban?

Posted by

Batka Zoltán
>Némi ízelítő abból, hogy mit ér a haditechnikai fölény a városi harcban, pláne ha iszonyú zabos és cseppet sem beszari helyiek várják az érkezőket. Mármost Kijev 3 milliós város, Odessza, Dnipro egy-egy milliós, Harkov 1,4 millió. Ez összesen kb. öt Budapest ostroma. Ez persze ennél jóval bonyolultabb, ám mindenesetre az arányokat jól jelzi. Mármost anno, Budapesten egyedül, néhány ezer srác molotov koktéllal, dobtáras fegyverrel egy hétig tartóztatta fel a szovjet csapatokat. A városokban lévő ukrán sereg ellenben jórészt reguláris, mellettük ott vannak a felfegyverzett civilek. A haderő aránylag felfegyverzett, harcedzett és láthatóan rendkívül motivált.
Nem tudni, hogy mennyi az ukrán haderő a városokban. Azt viszont tudni, hogy hadászati hüvelykujj-szabály, hogy városi harcban a győzelemhez és a pacifikáláshoz a támadónak három-négyszeres emberfölényben kell lennie. Legalább. Más szóval az oroszok ha nem akarnak elvérezni Ukrajnában, úgy várhatóan elhúzódó ostromra rendezkedhetnek be. Körülveszik a városokat, kiéheztetésre játszanak és újabb csapatokat hozatnak. Ha el is foglalnák a városokat – ami láthatóan iszonyú erőforrásokat vehet igénybe – a területek pacifikálása, bábkormány alá rendelése effektíve lehetetlennek tűnik.
Elég arra gondolni, hogy megszállásnál még alacsony-közepes intenzitású partizánháború mellett is 1-3 százalékosnak kellene lenni a megszálló erők száma. Szóval a 40 valahány milliós Ukrajna esetében ez 1,2 millió lenne. Azaz a tartós megszálláshoz az össz orosz szárazföldi erőket testületileg kellene odavezényelni, még Vlagyivosztokból is és még úgy is kétséges lenne a siker a gigantikus, csillagászati költség ellenben biztos.
Nem elfelejtendő, hogy a második világháborúban a 12 milliós Vörös Hadsereg árnyékában évekig aktívak voltak az észak-ukrán partizánok. Szóval röviden: józan paraszti ésszel felfoghatatlan, hogy mi a halál brét remél az orosz hadvezetés, természetesen várom biztonságpolitikában jártas barátaim véleményét. Részemről egyelőre egyetlen hipotézis az lehet, hogy az orosz hadsereg most már arra törekszik, hogy valami olyan helyzetet alakítson ki magának, amiből egy béketárgyaláson valamit ki tud csikarni az ukránokból, ergo odahaza fel tudjon Putyin valamit mutatni.