Fegyvert fognak az ukrán ökölvívó világbajnokok – Hírek Ukrajnából

Posted by

A CNN jelenti
>Olekszandr Uszik rögtön hazatért Londonból Kijevbe, amint értesült a fejleményekről, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, írja az Index. Hozzátették: a nehézsúlyú világbajnok ökölvívó a CNN-nek beszélt arról, hogy nem szeretne embert ölni, de ha kell, megteszi, hogy megvédje magát és a szeretteit, és kötelessége harcolni a hazájáért. Olekszandr Uszik, a WBA, a WBO, az IBF és az IBO nehézsúlyú világbajnoka már korábban jelentkezett az ukrán seregbe, és az ökölvívó készen áll arra, hogy fegyvert fogjon, és megvédje hazáját. „Kötelességem harcolni, megvédeni az otthonomat, a családomat” – mondta a 35 éves sportoló a CNN-nek egy kijevi pincéből, hozzátéve, hogy nem akar megölni senkit, de megteszi, amit kell, hogy megvédje magát és a szeretteit.„A lelkem az Úrhoz tartozik, testem és becsületem pedig a hazámé és a családomé. Egyáltalán nincs bennem félelem” A 35 éves bunyós legutóbb szeptemberben lépett ringbe, akkor Anthony Joshua ellen egyhangú pontozással nyert nehézsúlyú világbajnok lett.

Nem Uszik az egyetlen bokszbajnok, aki fegyvert ragadott, hogy megvédje hazáját Oroszország támadásától. A korábbi nehézsúlyú világbajnok és Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko kedden a CNN-nek azt mondta, büszke az ukrán állampolgárokra, amiért megvédik az országukat, és az előttük álló csatát a jövőjükért folytatott küzdelemnek tekinti. Klitschko és testvére, a szintén a Hall of Fame hirességei közé tartozó Vladimir Klitcsko is ígéretet tett arra, hogy harcolni fognak Ukrajnáért. Közben Vaszilij Lomachenko, aki három súlycsoportban is világbajnoki övet szerzett a Facebook-fiókján közzétett bejegyzése szerint csatlakozott hazája egyik zászlóaljához.

Címkép: Olekszandr Uszik

Blinken “megdöbbentőnek” nevezte a kijevi holokauszt-emlékmű elleni támadást

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Twitter-bejegyzésben közölte, hogy “megdöbbentőnek” tartja a kijevi Babij Jar holokauszt-emlékmű közelében végrehajtott rakétatámadást. “Megdöbbentőek számunkra azok a jelentések, amelyek szerint orosz bombák csapódtak be a Babij Jar emlékhely közelében, több embert megölve ott, ahol zsidók tízezreit mészárolták le a holokauszt során. Elítéljük ezt a brutális háborút Ukrajna ellen” – írta. A holokauszt emlékhelyét rakéta találta el – közölték kedden az ukrán hatóságok.
“Putyin igyekszik elferdíteni és manipulálni a holokausztot, hogy igazolja egy szuverén demokratikus ország elleni illegális inváziót, ez teljesen visszataszító” – mondta Natan Sharansky, a helyszín tanácsadó testületének elnöke. Hozzátette, “szimbolikus”, hogy a támadás ott történt, ahol a nácik becslések szerint 70-100 ezer embert lőttek agyon.

Ukrajna tagadja, hogy Herszon elesett volna

Tim Lister, a CNN munkatársa jelenti Kijevből

Az ukrán védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a déli Herszon város elesett az oroszoktól. “A dandárunkból származó információk szerint a harcok most is folynak” – mondta a minisztérium szóvivője. “A várost nem foglalták el teljesen, egyes részei a mi ellenőrzésünk alatt vannak”. Az orosz állami média korábban arról számolt be, hogy az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a várost.

Újabb robbanásokat jelentettek Harkivból

CNN: Gianluca Mezzofiore és Celine Alkhaldi tudósítók

Harkiv regionális rendőrkapitánysága és a Harkivi Nemzeti Egyetem volt a célpontja egy szerda reggeli katonai csapásnak – közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat és a CNN által geolokalizált felvételek alapján.  A videókon a tűzben égő épületek és a helyszínre érkező mentőszemélyzet látható. Az állami sürgősségi szolgálat közleménye szerint három ember megsérült.

Damaged buildings in Kharkiv, Ukraine, after a reported Russian strike on March 2.

Megrongálódott épületek az ukrajnai Harkivban egy március 2-án bejelentett orosz csapás után. (Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat/Anadolu Agency/Getty Images)

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy katonai csapást mértek a kommunikációs infrastruktúrára

Vasco Cotovio és Nathan Hodge, a CNN munkatársai Moszkvából.

A blast is seen near the TV tower in Kyiv, Ukraine, on March 1.
Egy robbanás látható a tévétorony közelében az ukrajnai Kijevben március 1-jén. (Carlos Barria/Reuters)

Csend és feszültség Kijevben, az utcák üresek, a város újabb háborús napra készülődikIvana Kottasova, a CNN munkatársa Kijevből.
Soldiers are seen around piles of sand used for blocking a road in the Ukrainian capital of Kyiv on March 2.
Katonák láthatók az út elzárására használt homokkupacok körül az ukrán fővárosban, Kijevben március 2-án. (Aytac Unal/Anadolu Agency/Getty Images)
Ukrajna fővárosában, Kijevben csendes és feszült a hangulat a reggeli órákban. Városszerte ellenőrzőpontok vannak, és hosszú sorok állnak a gyógyszertárak előtt, miközben a város felkészül a lehetséges csapások és robbanások újabb napjára, mivel az orosz erők fokozzák támadásukat. A CNN helyszíni tudósítói láttak egy nőt kutyát sétáltatni az utcán, de egyébként alig van kint az utcánvalaki. A legtöbben pincékben, bunkerekben és más földalatti helyiségekben húzódnak meg. Homokzsákok, páncéltörő gátak és betontömbök halmai hevernek a város ellenőrzőpontjainál. Ma esős az idő, szemerkél az eső. Az ellenőrzőpontokat őrző sok önkéntes a Területi Védelmi Erőknél sárga karszalagjukról ismerhető fel. Néhányan terepszínű ruhát viselnek, mások viszont civilben – farmerben, és oldalukon frissen szerzett fegyver lóg.

World champion boxer Oleksandr Uysk on taking up arms in Ukraine: “It is my duty to fight”

Heavyweight boxing champion Oleksandr Usyk.
Heavyweight boxing champion Oleksandr Usyk. (CNN)

Just a few months ago, world heavyweight champion Oleksandr Usyk was facing off against opponents in the boxing ring. Now, he’s back home in Ukraine, prepared to take up arms to defend his country.

When asked on Tuesday why he had returned, he replied, “What do you mean, why?”

It’s my duty (to fight), to defend my home, my family,” he said, speaking to CNN from a basement in Kyiv. “I have to do this.”

He added that he didn’t want to kill anybody, but would do what was necessary to protect himself and his loved ones.

When asked if he was afraid, he said, “My soul belongs to the Lord, and my body and my honor belong to my country, to my family. So there is no fear. Absolutely no fear.”

The 35-year-old’s last appearance in the ring was in September when he became world heavyweight champion by winning a unanimous decision against Anthony Joshua.

Boxers fighting for Ukraine: Usyk is not the only boxing champion to take up arms to defend his country from Russia’s attack.

Former world heavyweight champion and Kiev Mayor Vitali Klitschko told CNN Tuesday he is proud of Ukrainian citizens for defending their country and sees the battle ahead as a fight for its future. Klitschko and his brother, fellow Hall of Famer Wladimir Klitschko, have both pledged to fight for Ukraine.

Meanwhile, Ukrainian three-weight world champion Vasily Lomachenko has joined a defense battalion in his home country, according to a post on his Facebook account.

Blinken calls strike on Holocaust memorial in Kyiv “appalling”

US State Secretary Antony Blinken said in a tweet Tuesday he was “appalled” by the missile attack close to the Babyn Yar Holocaust memorial in Kyiv.

“We are appalled by reports that Russian bombs have struck near the memorial site of Babyn Yar, killing more people where tens of thousands of Jews were massacred in the Holocaust. We condemn this brutal war against Ukraine,” he wrote.

The Holocaust memorial site was hit by a missile, Ukrainian authorities said Tuesday.

“Putin seeks to distort and manipulate the Holocaust to justify an illegal invasion of a sovereign democratic country is utterly abhorrent,” said Natan Sharansky, advisory board chair of the site. He added it was “symbolic” that the attack happened where an estimated 70,000 to 100,000 people were shot by the Nazis.

Az éjszaka hírei voltak

Biden beszéde: Joe Biden amerikai elnök kedd esti, az Unió helyzetéről szóló beszédében elítélte Oroszország invázióját, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok lezárja légterét az orosz repülőgépek elől, és vizsgálatot indít az orosz oligarchák ellen. Megismételte azonban, hogy az Egyesült Államok nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába.
Eltalálták a Babij Jar emlékművet is Az ukrán főváros kedden rakétatűz alá került, egy holokauszt-emlékművet és egy szülészeti klinikát ért találat, órákkal azután, hogy az orosz hadsereg “nagy pontosságú csapásokra” figyelmeztetett, és felszólította a közelben élő civileket, hogy meneküljenek. A rakéták műsorszóró berendezéseket is megsemmisítettek, ami felvetette a félelmet, hogy Oroszország megpróbálja kiiktatni a város kommunikációs infrastruktúráját.
A városok ellen: Az orosz erők más kulcsfontosságú városokat is megtámadtak, fokozták Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a bombázását északkeleten, és áttörtek egy kikötővárost délen. Az első hírek szerint az orosz hadsereg elfoglalta a Krím-félszigettől északra fekvő, stratégiailag fontos Herszon központját. A Krím a 2014-es annektálás óta Oroszország birtokában van.
Halálos áldozatok száma: Az ENSZ szerint legalább 136 ember, köztük 13 gyermek halt meg Ukrajnában az invázió kezdete óta, bár a valós áldozatok száma valószínűleg sokkal magasabb. Az ukrán belügyminisztérium vasárnap ennél magasabb számokról számolt be: 352 civil halt meg és 1684-en sebesültek meg az orosz invázió óta.
Zelenszkij a CNN-nek: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek és a Reutersnek egy bunkerből adott exkluzív interjújában arra szólította fel Biden elnököt, hogy az Unió helyzetéről szóló beszédében határozott és “hasznos” üzenetet közvetítsen az orosz invázióról. Arra a kérdésre, hogy szerinte Ukrajna csak az idejét vesztegeti-e azzal, hogy Oroszországgal tárgyal, azt mondta: “Majd meglátjuk”. Különben Zelenszkij kedden szenvedélyes kérést intézett az európai vezetőkhöz, hogy Ukrajna azonnali uniós tagságot kapjon.
Oroszország- Ukrajna tárgyalások: A két ország tisztviselői hétfőn találkoztak először az invázió kezdete óta. Az orosz állami média arról számolt be, hogy a tárgyalások második fordulójára szerdán kerül sor, de ukrán tisztviselők ezt egyelőre nem erősítették meg.