Buzinkay: Szentendre nem szereti, ha hülyének nézik

Posted by

Billegő körzetek – a Helyben.hu írása

>Jelentősebb ellenzéki fölényt is mutatnak a közvélemény-kutatások, amióta az összefogás közös jelöltet talált a Momentum politikusa, Buzinkay György közgazdász személyében. Pest megye 3-számú körzete, tehát a Duna kanyar térsége – amely 92 ezer szavazójával az egyik legnagyobb – korábban a Fidesz felségterülete volt. A kormánypárt most friss erővel próbálkozik: Vitályos Esztert delegálta képviselő-jelöltnek. Buzinkay ugyan nyilvános vitára hívta Vitályost, de a kihívásra a fideszes politikus azt üzente: „a vita baloldali műfaj”. A jelek szerint a jobboldali politikus a törvénytelen laptop osztogatásban jobban bízik, mint az érvek ütköztetésében.Annyi bizonyos, hogy a Dunakanyarban élők kétharmada – benne Szentendrétől Visegrádig, a Pilisi térség és Pomáz környéke – helyben élő politikust kíván a parlamentbe küldeni. Ez javítja az ellenzéki Buzinkay György esélyeit, hiszen a Fideszes színekben induló Vitályos Eszter Pesten él, ámbár gyakran megfordul a választási körzet településein. Buzinkay viszont helyi lakos, naponta találkozik a választóikkal az utcán, üzletekben, vagy épp a piacon. Az emberek hangulata alapján a jelölt „kötelezően” megnyerendő körzetnek tartja a szentendreit, ahogy az agglomeráció több választó körzetében is.

Bár látszólag csak választástechnikai kérdés, de létfontosságú is, hogy a Dunakanyarban élő 92 ezer ember szavazatának minél nagyobb részét vigye el az ellenzék, mert az úgynevezett töredékszavazatok is erősítik az összefogás listáját. Buzinkay szerint erre van esélye ma az egyesült ellenzéknek, hisz a kihelyezett pultok mellett az jelöltek két óra alatt összegyűjtötték a szükséges 500 ajánlást, amíg a Fidesz ugyanezt két nap alatt érte el; pultjaikat nagy ívben elkerülték a szavazók. Ezért vethette be ötletként Vitályos Eszter az ajándék laptopot, ami legfeljebb egy elkeseredett próbálkozás. Feltételezhetően előkerül majd a krumpli is. Közben az ellenzéki képviselőkkel szemben itt is karaktergyilkossággal próbálkozik a Fidesz. Ennek színvonala jócskán alatta van a Duna vízállásának, hisz Buzinkay náluk a neve miatt vált Márki-Zay LMBTQ miniszterévé. A jelölt innen is gratulál az Európai Néppártból kiebrudalt kormányzópártnak, akik között olyan nagyságok voltak, mint az Alaptörvényt megalkotó Szájer József.

A Dunakanyar településein többnyire művelt, okos, gondolkodó emberek laknak, akik átlátnak a Fidesz alpári propagandáján – mondja az ellenzéki jelölt – aki szerint a térségben egyre kevéssé vevők Orbán Viktor populista szövegeire. A Putyin iránti elkötelezettségére pedig végképp nem. Szentendre, Visegrád, Kisoroszi, Leányfalu, Üröm, és a Pilisi községek lakói jómódú, értelmes emberek, akik személyes sérelemként élik meg, hogy a kormány ennyire hülyének nézi a magyar választókat.  Arra a kérdésre, hogy a közlekedés, az egészségügy és az oktatás rendbetételén, illetve a munkahelyteremtésen mit kell érteni a Dunakanyar falvaiban, arra Buzinkay György úgy válaszol: mindenekelőtt a közlekedés legsúlyosabb gondjait oldaná meg az új kormány. Az elmúlt tíz évben ugyanis állandósult a közlekedési káosz. Putyin barátsága még a szentendrei HÉV építését is befolyásolja. Az oroszok Gulyás Gergelyt és Máger Andreát rávették, hogy töröljék a korábbi járműtendert, amit gyakorlatilag már megnyert a svájci Stadler. Nem mellesleg: ugyanaz az orosz cég szállította volna a HÉV új szerepvényeit, amelyik a 3-as metró „felújítását” oly sikertelenül végezte el. A közbeszerzést végül az oroszok kedvéért lefújták, de a járműparkot a mai napig nem újították meg. Ezért maradtak az elavult, kényelmetlen, 50 éves HÉV szerelvények, s maradtak a korszerűtlen, első világháború időszakából fennmaradt állomások.

Az ellenzéki képviselő programjában szerepel még undefined a undefinedundefined 10-es út pilisi térséget megkerülő szakaszának mielőbbi megépítése. Az úgy nevezett M10 út lényegében egy 2×2 sávos elkerülő út lehetne; ma ebből 2×1 sáv teljesen járhatatlan! Ezen kívül – Buzinkay szerint – kell még egy híd, amely a 2-es útra, Vác, Budapest irányába gyorsan átvezetné a szentendrei sziget forgalmát, ami az autópálya bekapcsolásával tehermentesítené a 11-es út állandó túlzsúfoltságát.  A Dunakanyar egészségügyi ellátása és kórházi ellátottsága a legrosszabbak közt van az országban – mondja az ellenzéki jelölt Buzinkay György. Szerinte az elődei képtelen voltak elérni, hogy ne a távoli János kórházba, vagy Budapest belvárosi kórházaiba vigyék a vészhelyzetbe kerül betegeket. Eközben a szentendrei mentőállomás – ami 12 települést lát el – szinte egy évtizede használhatatlan állapotba került. A Fidesz 2011 óta ígéri, hogy miután égetően szükséges, Tahitótfalun is építenek egy mentő-, és tűzoltóállomást. A mai napig semmi sem történt, legfeljebb annyi, hogy Szentendrén a helyzet egyre rosszabb.

Ezzel szemben az ellenzék, illetve Buzinkay György ígérete az, hogy megépítené – a Fidesz vezérkar által Bécsből átvett terv alapján – a centrumkórházat, ami a Fidesz ígéretei szerint négy nagy centrumkórház lett volna, de soha egyetlen lépést sem tettek a megvalósításáért. Ennek a nagyszabású tervnek része az Észak-Budai Cetrum Kórház, ami Békásmegyer, Budakalász közelében épülne, és a Dunakanyar falvaiból legfeljebb negyedóra alatt elérhető lehetne. Ezen kívül a járóbeteg ellátásra is különösen nagy figyelmet fordítanának, a jelenlegi állapotok ugyanis szinte tarthatatlanok.

A Dunakanyar települései ma már nem, vagy nem csak üdülőfalvak, hisz állandó lakói vannak. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy a Duna-parti kistelepülések biztosítsanak munkát is a letelepedőknek, tehát ne kelljen bejárni ezért a fővárosba, ami ugrásszerűen csökkentené a közlekedési dugók számát is. Ennek érdekében szeretnék a „home office” munkajogi lehetőségét megteremteni, amelyhez gazdasági támogatást is adnának adókedvezmény formájában azoknak a cégeknek, amelyek lehetővé tennék a távmunkát. Ezenkívül otthont adnának olyan start-up cégeknek, amelyeknek célja a gyors termékfejlesztés.

Buzinkay egyébként kihívta ellenfelét, Vitályos Esztert egy vitára, erre az ellenzéki képviselő egy órán belül választ kapott. A fideszes államtitkár – aki jól ismeri az államgépezet működését – azt válaszolta, hogy „a vita egy baloldali műfaj”, ezért nem vitatkozik az ellenzékével. Pedig még a Fidesz szavazói is igényelnék a vitát. Az ellenzéki képviselő egyébként úgy látja, hogy a Fidesz kerületi jelöltjei között nagy a verseny azért a címért, hogy ki tudja a rosszabb érvvel lemondani az ellenzék vitára való invitálását. Vitályos Eszter ezzel az érvvel állt elő. Ennyire tellett tőle.