A neve Polina volt

Posted by

A Politico kedd reggeli összefoglalója

KONVOJ KIJEV KÖZELÉBEN: Az éjszaka folyamán kevés jelentés érkezrtt további harcokról vagy rakétacsapásokról Ukrajnában, bár egyre nagyobb az aggodalom, hogy Oroszország brutális támadásra készül Kijev ellen, amely nagyszámú civil áldozatot követelhet. A kora reggeli órákban a legfontosabb fejlemény a Maxar műholdfelvételek közzététele volt, amelyek azt mutatják, hogy a főváros külvárosához közeledő orosz katonai konvoj sokkal hosszabb, mint korábban gondolták, 40 mérföld (64 km) hosszú. Hétfőn korábban 17 mérföldesnek (27 km) mérték. A Maxar szerint a konvoj több száz páncélozott járműből, harckocsiból, vontatott tüzérségi és más járművekből állt – jelentette a CNN -, és hogy további szárazföldi erőket és harci helikopteres egységeket is láttak Belarusz déli részén. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő arról tájékoztatta az amerikai médiát, hogy az orosz erők valószínűleg megpróbálják bekeríteni Kijevet a következő napokban.

Háborús bűnök Harkivban: Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz vezető kegyetlen bombázást indított a civilek ellen az északkeleti Harkiv városában, amelyet az Amnesty International szerint háborús bűntettként kellene kivizsgálni. Az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás riasztó eszkalációt jelzett abban, hogy az orosz csapatok hajlandóak rakétákat lőni lakott területekre – számol be a POLITICO munkatársa, Zoya Sheftalovich. A helyi hatóságok szerint a támadásban 11 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek. Függetlenül ellenőrzött felvételeken látható, amint helyi idő szerint dél körül rakéták csapódnak be egy lakónegyedbe. Az ukrán média által közvetített későbbi videókon egy halott férfi látható egy autóban és több holttest szétszórva az utcán. Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze vizsgálatot indít az orosz háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával – közölte hétfő este.

Ezt mutassa meg Putyinnak: Londonban a mai napilapok többsége azzal a megdöbbentő felvétellel foglalkozik, amely tegnap széles körben megosztotta az interneten, hogy orvosok megpróbálnak megmenteni egy hatéves kislányt, aki Mariupolban megsérült az orosz ágyúzás következtében. Az egyik orvos azt mondta a kamerába: “Mutasd meg ezt Putyinnak. Ennek a gyermeknek a szemét, és a síró orvosokat”. A The Sun címlapján egy Polina nevű 10 éves kislány képe látható, akit az orosz csapatok lőttek agyon. A Times Tom Ball és Louise Callaghan megrázó történeteket közöl más sérült vagy megölt gyerekekről. Beszámolnak arról is: “Egy 12 éves fiút az intenzív osztályra szállítottak, lőtt sebbel az arcán és repeszsérüléssel a gerincén. Unokatestvérét, 13 éves, lőtt sebbel a lábán és a kezén szállították be … Egy 12 éves fiút lőtt sebbel az arcán és repeszsérüléssel a gerincében vittek az intenzív osztályra. Unokatestvérét, a 13 éves lányt a lábán és a kezén lévő lőtt sebbel szállították be. A kisöccsét és a nagybátyját megölték.”

Nyugtalanító állítások: Putyin állítólag kazettás és vákuumbombákat fegyvereket vetett be Ukrajnában. Az Amnesty és a Human Rights Watch is azt mondta, hogy Oroszország a jelek szerint kazettás bombákat használt – jelentette a Reuters. Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova hétfőn azt állította, hogy Oroszország “vákuumbombát” vagy másként termobarikus bombát használt, bár bizonyítékot nem szolgáltatott. A kazettás bombák kisebb bombákat szabadítanak fel, amikor földet érnek, amelyek rendkívül veszélyesek a polgári lakosságra, ezért széles körben tiltottak. A termobarikus vagy vákuumbombák oxigént szívnak be, hogy magasabb hőmérsékletű robbanást hozzanak létre, amely nyomáshullámot indít el, és megrepeszti az áldozatok tüdejét.

Légitámadások: A BBC ukrán szolgálata jelenti, hogy ma reggel a nyugati Ternopil, Vinnyica, Rivne városokban, valamint a központi Cserkaszi és Kropivnyickij városokban megszólaltak a légiriadó szirénák. Az orosz csapatok a jelentések szerint szárazföldi támadást indítottak a déli Herszon város ellen is.

Készüljenek fel az eszkalációra: A nyugati vezetők nyilvánvalóan attól tartanak, hogy Putyin ahelyett, hogy ürügyet keresne a háborús erőfeszítések enyhítésére, inkább fokozni fogja az ukrán civilekkel szembeni erőszakot, különösen Kijevben. Ma reggel az NBC News arról számolt be, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek megállapítása szerint Putyin egyre frusztráltabb, hogy Oroszország nem tudta gyorsan elfoglalni a fővárost, “és lehet, hogy az egyetlen lehetőségét az erőszak megduplázásában látja”. Történetük lenyűgöző betekintést nyújt abba, hogy az USA a jelek szerint milyen rendkívül magas szintű hírszerzési információkkal rendelkezik Putyinról. Beszámolnak róla: “Az USA-nak szilárd információi vannak arról, hogy Putyin frusztrált, és szokatlan dühkitöréseket fejez ki a belső köréhez tartozó emberekkel szemben a katonai kampány eddigi állása és a tetteinek világméretű elítélése miatt”.

Zelenszkij legfrissebb: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap késő este egy Telegram-üzenetben felszólította Oroszországot, hogy fosszák meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött helyétől, és azonnali repüléstilalmi övezetet követelt. “Az orosz erők ma kegyetlenül tüzérségi tűzzel vették célba Harkivot” – mondta. “Ez egy békés hely, békés külváros… Az oroszok tudták, hogy hova lőnek… Egy olyan állam, amely háborús bűnöket követ el civilek ellen, nem lehet az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja… Egy ilyen államnak nem lehet hozzáférése a világ egyetlen kikötőjéhez, csatornájához, repülőteréhez sem… Ha most orosz árut vásárolunk, azzal emberek megöléséért fizetünk”. Zoya Sheftalovich kommentárjai. A Playbook értesülései szerint a nyugati vezetők továbbra is rendkívül aggódnak amiatt, hogy az orosz erők megpróbálják meggyilkolni Zelenszkijt, miután a hétfői Times beszámolt arról, hogy Putyin zsoldosai a Wagner-csoportból Kijevben voltak, hogy megöljék őt. Nyugati tisztviselők tegnap este azt mondták, hogy az ukrán kormány nem mind Kijevben vannak, hanem “intelligensen szétszóródtak” – jelenti Esther Webber, a POLITICO munkatársa.