A Médiatanács észrevette, hogy baj van az úgynevezett közszolgálattal

Posted by

Kereszty András
>Ez a demokratikus testület, amely azt írja magáról, hogy minden esetben az alkotmányos garanciák alapján jár el, kedden 12:43-kor egy közleményt rittyentett bele az éterbe ezzel a címmel: A tájékoztatás kölcsönös felelősségéről. Nagyon igazat ír: Az elmúlt napokban, az orosz-ukrán háború kitörését követően a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült. A szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban”.
Tehát észrevették ők is. Észrevették azt a lehetetlen állapotot, hogy a közmédia csatornái elképesztő egyoldalúsággal számolnak be a választási kampányról és pávatáncot járva, becsempészik az orosz álláspontot az Ukrajnát ért brutális támadás indoklásába.
Ezek után nem kell mást tennie a testületnek, mint amit le is ír: hangsúlyozni, hogy a kiegyensúlyozott és
tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű minden médium, szakértő, politikai és közéleti szereplő részéről. És a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a Médiatanács ki fogja vizsgálni, és megalapozott döntéseket fog hozni. Remek! 
Szóval ez egy helyre kis közlemény. Éppen ideje volt.
Csakhogy.
Az a baj, hogy nem erről szól a közlemény.
Hanem arról, hogy a közszolgálatinak nevezett médiát és annak szereplőit POLITIKAI SZEREPLŐK SÚLYOS KRITIKÁval illetik. A nemzeti média hatósága EZT A KRITIKÁT úgy értelmezi, hogy ALKALMAS LEHET a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására. És a derék testület felhívja a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése.
Vagyis röviden: tudjuk, hogy a közszolgálatinak csúfolt kormánymédia pocsék, hazudozó, kész röhej, de mivel választási kampány és háború is van, pofa be. Tílos kritizálni. Kuss!
Csak az egészben az az érthetetlen hogy 12: 43-KOR ki volt az az ökör, aki úgy gondolta, hogy ezt a nyilvánvaló sületlenséget engedi a magyar nyilvánosságra rázúditani.

A szerző, az Újnépszabadság főszerkesztője, a Magyar Újságírók Szövetségének korábbi elnöke