Tollafosztott páva

Posted by
Lendvai Ildikó
>Egy népi bölcsesség szerint semmi jóra nem számíthatunk, ha álmunkban kiáltozó pávát látunk. Jó vicc! Könnyű annak, aki csak álmában látja. Mi már sok éve nappalainkat is egy meglehetősen nagyhangú, táncoló pávával töltöttük. Részemről nem is számítottam semmi jóra.. De arra azért mégsem, hogy egy rettenetes háborúnak kell kitörnie a szomszédunkban ahhoz, hogy a pávatánc véget érjen, és Orbán végre rájöjjön, hol az ország helye, Méghozzá olyan háborúnak, amelyet a tegnapi puszipajtás robbantott ki., az összes általa aláírt egyezményt megszegve. Beleverve az orrunkat abba, mennyit érhetnek a vele kötött megállapodások. Iszonyú az ár, amennyibe kerül, hogy az Európai Unió újra egységes: az Orbán haverja által közvetlenül veszélyeztetett Lengyelország és Magyarország visszahúzódik oda, ahol védelmet remél.
Azt nem is vártam, hogy az eddig az Uniót pocskondiázó vezéreink akármilyen halkan, de most az egyszer azt mondják: sorry. Tévedtünk, rossz lóhoz kötöttük az ország szekerét, egy gátlástalan agresszor beépített ügynökeként majdnem szétcincáltuk azt a szövetséget, amely messze nem tökéletes ugyan, de most egyedüli támaszunk lett.
Mondom: ezt nem vártam. De az még várakozásaimat is alulmúlja, hogy ahelyett, hogy behúznák fülüket-farkukat, azonnali ellentámadásba mennek át, és saját idevezető politikájuk, valamint kedves barátjuk helyett van képük az ellenzéket vádolni azzal: háborúba vinné az országot. Teljesen hülyének kell lennünk ahhoz, hogy hagyjuk! Akkor meg is érdemeljük.
A Magyar Nemzetben különösen arcátlan szöveget olvastam. Az még csak a szokásos, hogy a baloldalban nincs nemzeti felelősség (naná, az csak Orbánban volt, amikor katasztrofálisan rossz külpolitikai irányba terelte országát). De a folytatásban nem átallották Radnótit idézni: az ellenzék már csak ilyen, neki “térkép e táj”. Azt a Radnótit, aki abba pusztult bele, hogy hazája kormányzói akkor is a rossz oldalra álltak. Legalább Radnótit ne vegyétek most a szájatokra!
A történelem majdnem megismételte önmagát. Szerencsére mégsem: Orbánék az utolsó percben, kényszeredetten, de korrigáltak.
A kocsi fél kereke már a szakadékba lógott. Nem kellene sofőrt cserélni?

Címkép: Halász Géza