Négy nap mérlege

Posted by
 Fülöp Botond
-No, akkor vegyük számba a háború első négy napjának mérlegét orosz szempontból:
1. Veszteségek:
– Valószínűleg százas, vagy ezres nagyságrendű orosz áldozat.
– Példátlan mértékű nemzetközi elszigetelődés (még Kína sem állt Oroszország mellé az ENSZ BT-ben, gyakorlatilag Fehéroroszország az egyetlen megbízható szövetséges).
– Oroszország nemzetközi megítélésének, presztízsének nullára redukálódása.
– Az Európai Unióban és a NATO-ban is orosz érdekek érvényesítésére hajlandó közép- és kelet-európai “barátok”, szövetségesek elvesztése (pl. Orbán, Zeman).
– Összeomló rubel, az orosz gazdaságot és a rendszer fontos pilléreit alkotó oligarchákat nagyon súlyosan érintő gazdasági-pénzügyi szankciók.
-Egész EU-ra kiterjedő repülési tilalom.
– Az Európai Unió története során először fegyvereket fog szállítani az ellenségnek.
– Az amerikai katonai jelenlét növekedése Kelet-Közép-Európában.
– Svédország és Finnország közeledése a NATO-hoz.
– Németország bejelentette, hogy hatalmas mértékű fegyverkezésbe kezd (ezt közép-európaiként külön köszönöm Putyinnak).
– A belső elégedetlenség növekedése, az ellenzék szervezkedése.
2. Nyereségek: semmi.
Ha Putyinban és idióta fegyverhordozójában, Lavrovban maradt még egy cseppnyi szikrája a racionalitásnak, akkor most már csak az az egy céljuk lehet, hogy ebből a világtörténelmi léptékben nézve is példátlanul rossz helyzetből a lehető legkisebb veszteséggel lavírozzák ki magukat egy olyan megállapodással, melynek segítségével valami neszesemmifogdmegjólt fel tudnak mutatni “eredményként” (pl. Ukrajna atomfegyvermentes övezetté nyilvánítása, vagy akár katonai értelemben vett semlegességének deklarálása).
Ez ugyanakkor nem csak Putyin, hanem egyben az egész világ érdeke is. Ha ugyanis az orosz diktátor olyan helyzetbe kerül, hogy úgy érzi, hogy már nincs veszítenivalója, akkor már csak abban bízhatunk, hogy – akár eddigi elvtársai, akár a hadsereg, akár az orosz nép – még a kellő időben “félreállítja”.
(A Putyint “nagy politikusnak”, “államférinek”, “orosz hazafinak” tartó agymosott, ostoba honfitársaimat pedig ezúton is csókoltatom…)”
Fülöp Botond blogja