Készülnek a tárgyalásra, de 5 kilométer hosszú katonai oszlop halad Kijev felé

Posted by

Az ukrán elnök nem vár sokat a hétfői találkozótól, de “hadd próbálkozzanak”

>Tim Lister és Chris Liakos a CNN munkatársai jelentik Kijevből

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rövid televíziós nyilatkozatában elmondta, hogy nem vár sokat az ukrán és az orosz delegáció hétfői találkozójától. “Őszintén megmondom, mint mindig: Nem igazán hiszek ennek a találkozónak az eredményében, de próbálkozzanak csak. Hogy egyetlen ukrán állampolgárnak se legyen kétsége afelől, hogy én, mint elnök, nem próbáltam megállítani a háborút, amikor még egy kis esély is volt rá” – mondta Zelenszkij. “És amíg a mi embereink ott vannak, az elnök itt van, a vezérkari főnök itt van, a miniszterelnök itt van, a hadsereg itt van, a főparancsnok itt van. Mindannyian meg fogjuk védeni az államunkat és a határainkat” – tette hozzá. Korábban vasárnap Jevgenyij Jenin ukrán belügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy helyi idő szerint hétfő reggel tartják a tárgyalásokat az orosz és az ukrán delegáció között.

Műholdfelvételeken több 5 kilométer hosszú orosz katonai oszlop látható a Kijev felé vezető úton

>Paul P. Murphy a CNN munkatársa jelenti

>Új műholdfelvételek egy több mint 3 mérföld (kb.5 kilométer) hosszú orosz katonai konvojt mutatnak a Kijev felé vezető úton. (Műholdfelvétel ©2022 Maxar Technologies) Miközben az ukránok továbbra is visszaverik az orosz előrenyomulást Kijev körül, új műholdképek azt mutatják, hogy egy több mint 3 mérföld hosszú orosz katonai konvoj halad a főváros felé vezető úton. A Maxar szerint a konvojt a P-02-02-es úton Ivankiv  közelében látták, amely az ukrán fővárostól mintegy 60 kilométerre északnyugatra található. A P-02-02-es út Kijev felé vezet. A Maxar üzemanyagszállító- és logisztikai teherautókat azonosított a konvojban mozgó harckocsik, gyalogsági járművek és önjáró tüzérség mellett.

Ukrajna sikeres dróntámadást jelentett az orosz erők ellen

>Tim Lister, a CNN munkatársa Kijevből

(Twitter/Ukrán Fegyveres Erők) Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy sikeres támadásokat hajtottak végre  török gyártmányú drónokkal az orosz erők ellen. Az Ukrán Fegyveres Erők vasárnap olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken egy drón által szétrobbanó páncélzat  látható, és azt mondták, hogy a támadást egy orosz BUK föld-levegő rakétarendszer ellen hajtották végre. Valerij Zaluzsnij, a fegyveres erők főparancsnoka elmondta, hogy a dróntámadásra a Kijevtől 100 kilométerre északnyugatra fekvő Malyn város közelében került sor. Az ukrán kormány tavaly  vásárolt Bayraktar TB2 típusú drónokat Törökországtól.

A screenshot from a video shared by the Ukrainian Air Force shows a drone strike near Kherson, Ukraine.

A BP közölte eladja 19,75%-os részesedését a Rosznyeft orosz olajvállalatban

>Anna Stewart és Niamh Kennedy, a CNN londoni tudósítója jelenti

A BP (British Petrol) olajipari óriáscég a vállalat közleménye szerint eladja 19,75%-os részesedését az orosz állami tulajdonú Rosznyeft olajipari cégben. “A BP igazgatótanácsa ma bejelentette, hogy a BP kiszáll a Rosznyeftben lévő részesedéséből. A BP 2013 óta rendelkezik 19,75 százalékos részesedéssel a Rosznyeftben” – áll a vasárnap közzétett közleményben. Bernard Looney vezérigazgató szintén azonnali hatállyal lemond a Rosznyeft igazgatótanácsának tagságáról a közlemény szerint. A brit vállalatot a brit kormány felszólította, hogy az ukrajnai orosz inváziót követően váljon meg tulajdonrészétől. Looney azt mondta, hogy “sokakhoz” hasonlóan őt is “mélyen megdöbbentette és elszomorította az Ukrajnában kibontakozó helyzet”, ami arra késztette a vállalatot, hogy “alapvetően újragondolja a BP Rosznyeftel kapcsolatos álláspontját”. A BP elnöke, Helge Lund hozzátette, hogy “a Rosneft holding már nem illeszkedik a BP üzleti tevékenységéhez és stratégiájához”.

Az Európai Unió lezárja az Oroszország felé vezető légteret

>Jennifer Deaton, a CNN munkatársa jelenti

>Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap megerősítette, hogy az Európai Unió lezárja az EU légterét Oroszország felé. “Javasoljuk, hogy tiltsák ki az összes orosz tulajdonú, orosz lajstromozású és orosz ellenőrzésű repülőgépet. Ezek a repülőgépek többé nem szállhatnak le, nem szállhatnak fel és nem repülhetnek át az Európai Unió területe felett. Ez valamennyi repülőgépre érvényes lesz” – mondta Von der Leyen.  “Légterünket minden orosz repülőgép előtt lezárjuk. És ebbe beletartoznak az oligarchák magángépei is” – mondta. Számos európai ország már vasárnaptól lezárta légterét az orosz légitársaságok és repülőgépek előtt, köztük Németország, Franciaország és Olaszország.

A Fehér Ház: Putyin lépése az elrettentő erőkkel kapcsolatban “egy újabb eszkalációs” és “szükségtelen lépés”

>Arlette Saenz, a CNN munkatársa

Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése, miszerint országa elrettentő erőit, köztük a nukleáris fegyvereket is, magas készültségbe helyezi, “egy újabb eszkalációs és teljesen szükségtelen lépés” – mondta egy magas rangú Biden-kormányzati tisztviselő. “Putyin a konfliktus minden egyes lépésénél fenyegetéseket gyártott, hogy igazolja az egyre agresszívabb lépéseket – soha nem fenyegette őt Ukrajna vagy a NATO, amely egy védelmi szövetség, amely nem fog harcolni Ukrajnában” – mondta a tisztviselő. “Az egyetlen ok, amiért a NATO erői ma fenyegetést jelentenek az az, hogy Oroszország , egy szuverén országba hatolt be, méghozzá egy olyanba, amelynek nincsenek atomfegyverei. Ez egy újabb eszkalációs és teljesen szükségtelen lépés” – tette hozzá a tisztviselő. “Ez  olyan minta, amelyet Putyin elnöktől láthattunk a konfliktus során, amely nem létező fenyegetéseket gyárt, hogy igazolja a további agressziót – és a globális közösségnek és az amerikai népnek ezen a prizmán keresztül kellene ezt néznie” – mondta Psaki az ABC műsorában George Stephanopoulosnak a “This Week” című műsorban.

White House responds to Russia's decision to put deterrence forces on high alert

A Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimovval, az Orosz Fegyveres Erők vezérkari főnökével  tartott vasárnapi televíziós megbeszélésen Putyin elnök így fogalmazott: “A vezető NATO-országok vezető tisztviselői megengedték maguknak, hogy agresszív megjegyzéseket tegyenek országunkról, ezért ezennel utasítom a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt [az RF Fegyveres Erőket], hogy harckészültségbe helyezze az orosz hadsereg elrettentő erőit”. Shoigu azt válaszolta: “Igen, uram”.

 

A NATO-főtitkár: Putyin utasítása a nukleáris készültségről “veszélyes retorika”

>Allegra Goodwin, a CNN londoni tudósítója jelenti

>Vlagyimir Putyin orosz elnök azon utasítása, hogy országa elrettentő erőit – köztük a nukleáris fegyvereket – magas készültségbe helyezzék, “veszélyes retorika” része – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap a CNN Dana Bash című műsorában. “Ha ezt a retorikát kombináljuk azzal, amit a helyszínen tesznek Ukrajnában, háborút viselnek egy független, szuverén nemzet ellen, teljes körű inváziót hajtanak végre Ukrajnában, ez tovább súlyosbítja a helyzetet” – folytatta.  A főtitkár hozzátette: “Ez az oka annak, hogy támogatást nyújtunk Ukrajnának, de annak is, hogy az elmúlt hetekben és hónapokban jelentősen megnöveltük a NATO jelenlétét a szövetség keleti részén, az amerikai, de az európai szövetségesek is több csapattal, több hajóval, több repülőgéppel erősítenek, és ezért is kell felismernünk, hogy most egy új normális helyzettel kell szembenéznünk biztonságunk szempontjából”. Úgy folytatta, hogy ez “csak a kezdete annak az alkalmazkodásnak, amelyet a sokkal agresszívabb Oroszországnak adott válaszként kell tennünk”.

Az Európai Uniónak ukrajnai menekültek millióira kell felkészülnie

>Maddie Araujo, a CNN munkatársa jelenti Londonból

>Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa vasárnap azt mondta, hogy a blokknak fel kell készülnie az ukrán menekültek millióinak érkezésére. “Nagyon nehéz megtippelni, hogy hányan lesznek, de szerintem milliókra kell felkészülnünk” – mondta Johansson.  Hozzátette, hogy eddig “mintegy 300 ezer ukrán érkezett az uniós tagállamokba”. Az EU belügyminiszterei Brüsszelben találkoznak, hogy megvitassák az ukrajnai válság következményeit. Johansson elmondta, hogy “szolidaritási platformot fog indítani”, hogy összehangolja a különböző típusú támogatásokat, amelyre a tagállamoknak és “az Ukrajnából menekülő ukránoknak” szükségük lesz.

Az ukrán külügyminiszter: Putyin a nukleáris készültséggel nyomást próbál gyakorolni Ukrajnára

>Ivana Kottasova, a CNN munkatársa jelenti Kijevből.

>Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőnek az orosz elrettentő erők készültségbe helyezésére vonatkozó utasítása arra irányult, hogy a hétfőre tervezett tárgyalásokon nyomást gyakoroljon az ukrán delegációra.”Mint észrevették, Putyin elnöknek ez a parancsa nem sokkal azután érkezett, hogy bejelentették a két delegáció találkozóra való felkészültségét. És úgy látjuk, hogy ez a bejelentés, ez a parancs, egy kísérlet arra, hogy növeljék a tétet és további nyomást gyakoroljanak az ukrán delegációra” – mondta Kuleba egy kijevi tájékoztatón.

Kuleba hozzátette: “De mi nem fogunk engedni ennek a nyomásnak”, és kijelentette: “Nagyon egyszerűen fogjuk megközelíteni ezt a tárgyalást”. Kuleba jelezte, hogy az ukrán delegátusok hajlandóak “meghallgatni, amit Oroszország mondani akar”. “Elmondjuk nekik, hogy mit gondolunk erről. És amit készek vagyunk megvitatni, az az, hogy hogyan lehet megállítani a háborút és a területeink megszállását. A teljes leállást” – mondta a külügyminiszter. Kuleba szerint Putyin döntése, hogy “magas készültségbe helyezi atomfegyvereit, közvetlen fenyegetést jelent számunkra. Nagyon egyszerű üzenetem van. Ez katasztrófa  a világ számára, de nem fog minket megtörni”.

Az ukrán hírszerzés szerint Belarusz kész csatlakozni az orosz invázióhoz

>Jake Tapper, a CNN munkatársa jelenti

>Az ukrán hírszerzés szerintBelarusz “készséget mutat arra, hogy talán közvetlenül is részt vegyen” az orosz invázióban, “amellett, hogy lehetővé teszi az oroszok számára, hogy használják a területét, valamint átengedi őket a határon” Ukrajnába – mondta a CNN-nek egy ukrán kormánytisztviselő. Egy másik, az ukrán kormányhoz közel álló forrás a CNN-nek azt mondta, hogy az ukrán hírszerzés mellett a Biden-kormányzat is jelezte Kijevnek, hogy Belarusz invázióra készül.  A Washington Post számolt be először arról, hogy Fehéroroszország katonákat készül Ukrajnába küldeni, egy amerikai kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

Hétfőn tárgyalásokat tartanak Oroszország és Ukrajna között a belaruszhatár közelében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala szerint Alekszandr Lukasenko belarusz elnök vasárnap felhívta ukrán kollégáját. “A politikusok megállapodtak abban, hogy az ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az orosz küldöttséggel az ukrán-fehérorosz határon, a Pripjat folyó közelében” – közölte Zelenszkij hivatala. “Alekszandr Lukasenko felelősséget vállalt azért, hogy az ukrán küldöttség utazása, találkozója és visszatérése alatt a Fehéroroszország területén állomásozó repülőgépek, helikopterek és rakéták a földön maradnak”. Lukasenko egyébként a múlt héten azt mondta, hogy a fehérorosz csapatok csatlakozhatnak az invázióhoz, “ha szükségessé válik”.

“Csapataink semmilyen módon nem vesznek részt ebben a műveletben. Nem fogunk itt indokolni, hogy részt veszünk vagy nem veszünk részt ebben a konfliktusban. Még egyszer megismétlem. A mi csapataink nincsenek ott, de ha szükségessé válik, ha Fehéroroszországnak és Oroszországnak szüksége van rájuk, akkor ott lesznek” – mondta Lukasenko a Belta állami hírügynökség YouTube-csatornáján sugárzott felvételen.  Zelenszkij felhívást intézett a fehéroroszokhoz: mint “szomszédokhoz” szólt hozzájuk, mondván, hogy “ez egy népszavazás önöknek is.Ti döntitek el, hogy kik vagytok, és hogy kik legyetek. Hogyan fogtok  a gyermekeitek szemébe nézni. Hogyan néztek egymás szemében. A szomszédotok szemébe. És mi a szomszédaitok vagyunk” – mondta Zelensky.
Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára vasárnap reggel az MSNBC műsorában azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei fenntartják a jogot további szankciók bevezetésére Fehéroroszországgal szemben. Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön már szankciókat rendelt el 24 belarusz személy és szervezet ellen.

Címkép: részlet a Maxar műholdfelvételéről