Fekete hétfő Putyin számára

Posted by
Schmidt András
>Putyin még nagyobb bajban van. Ez abból is látszik, hogy reggeltől kezdve folyamatosan a gazdasági helyzettel foglalkozik és kirakatműsorokat adnak be a TV-ben arról, hogy ő, a miniszterelnök, a miniszterei, a Központi Bank elnöke milyen komoly gazdaságvédő lépéseket tartanak, ami a lakosság és az üzleti élet védelmét jelenti. Csakhogy, a felsorolt intézkedések a teljes kétségbeesés, a teljes felkészületlenség jeleit mutatják:
1./ Úgy indult a reggel, hogy nem nyílt ki a tőzsde. Nyitás előtt megtiltották a külföldi tőzsdei brókerek működését.
2./ a Központi bank az alapkamatot 9,5%-ról 20%-ra emelte. Képzelhetik, hogy az eladósodott jelzáloghiteles orosz lakosság mit fog átélni. Szeretnék a kamatemeléssel a megtakarításokat növelni, hogy tudják az államot finanszírozni, de ki az aki a szankciók után bízni a fog az orosz bankokban? Az infláció láthatóan meg fogja haladni a 20%-ot többszörösen.
3./ Előírtak kényszer devizaeladást az állam javára az export bevételek 80%-ig. Ez is ara kell, hogy tudják finanszírozni az államot. Az üzleti élet fel fog robbanni a felháborodástól.
4./ Az eddig példátlan technológiai exporttilalmi és pénzügyi szankciók után most kezdenek rájönni, hogy Oroszország mennyire importfüggő. Alig van olyan áru, amit belső gyártással ki tudnának váltani. Az olajipartól a mobil telefonokig, az autóipar, a jármúgép-gyártás, a lakossági háztartási gépekig bezárólag import alkatrészek, vagy komplett import termékek nélkül nem tud meglenni. Számítani lehet a közeljövőben komplett üzemek leállásával. Hosszabb távon komoly ellátási gondok lehetnek a lakossági szektorban is.
5./ A legnagyobb nyugati cégek hátrahagyva beruházásaikat vonulnak ki Oroszországból, mint pl. a British Petróleum többszázmilliárd dolláros vagyonelemet hátrahagyva, amelynek működése brit, kanadai, amerikai berendezések és alkatrészek nélkül az olaj- és gázkitermelő iparban jelenleg elképzelhetetlen.
6./ Mivel ma, hétfőn léptek életbe a nemzetközi szankciók, egy sor Aeroflot járatot a levegőben fordítottak vissza a rendeltetési repterek diszpécserei, mert ki vannak zárva a repterekről. A repülőgépek és alkatrészeikre kivetett export tilalom megöli az orosz belföldi és külföldi légiközlekedést, hiszen Oroszországban is az Airbus és Boeing a fő repülőgéptípus. Az operatív lízingbeadó cégek kérik vissza gépeiket, ahogy anno a Malévtől is visszakérték.
7./ Kértek Kínától segítséget. Kína természetesen udvariasan elutasította. Neki az USA fontosabb piac. Viszont kérdés, hogy látva Putyint, valóban meg akarja szerezni magának katonai úton a közeljövőben Taiwant? Közben Japán újra kihangsúlyozta, hogy az összes Kurilli sziget az Japán terület.
8./ De nem akarom bő lére ereszteni, a lényeg, az orosz szakértők szerint, még nekik sincs fogalmuk arról, hogy mi lesz, mert eddig példátlan módon zárolták egy ország a központi bankjának a devizatartalékait 60-70%-os szinten, s ha Japán is csatlakozik ehhez, akkor ez az arány még nagyobb lesz.
Pedig a háború kitörése előtt több nyilatkozat is elhangzott a legfelsőbb orosz szinten, hogy pl. SWIFT rendszerből őket sohasem fogják kizárni, mert ez nem lenne érdeke a fejlett világnak sem, továbbá a felhalmozott devizatartalékok bőven elegendően 2-3 évig fenntartani az állami költségvetés szokásos szintjét. Azt hiszem mi is meglepődtünk, mennyire kemény a fellépés. Miért? Mert megijedt a világ. Minden áron be akarja fejeztetni Putyinnal a háborút.
9./ Ma Putyin a TV promóciós gazdasági tanácsülésén kiadta a feladatot, hogy a lakossági hitelkamatokat nem szabad megemelni. Mit szólhatnak erre a szankciók alá esett kereskedelmi bankok? Ha őket a Központi Bank kell hogy feltőkésítse, akkor mire megy el a pénz jó része? Azt is bejelentették, hogy a banki tartalékképzés szabályait gyengítik. Ez gáz! Válaszszankciókat vezetett be Putyin a nyugattal szemben (nem tudom, hogy pontosan mit), miközben a Nyugatot hazug impériumoknak nevezte(лжеимперии).
10./ Levonhatjuk a következtetést, hogy Putyin politikai és gazdasági értelemben a háborút elveszítette. Katonai értelemben még lehet esélye, de az ukránok hősies elkötelezettségét látva és a beindult nyugati jelentős fegyverszállítmányokat figyelembe véve, az ukrán erők napról napra erősebbek. Két nap alatt a tartalékosokból százezer katonát tudtak felszerelni és harcba állítani. A városokban felfegyverezték a civileket. A nyugati vállról indítható legvédelmi és páncéltörő rakétákkal gyakorlatilag a harckocsik tömegét, repülőgépeket és helikoptereket lőnek ki. Jönnek a rakétavető tüzérségi berendezések és kapnak vadászgépeket, helikoptereket is. A török drónok kiválóan végzik a munkájukat éjszakai időszakban, kilövik a konvojokat.
10./ Putyin meglépte a legszemetebb dolgot. Mivel a nagyvárosokat nem tudja elfoglalni, a bejövő páncélos járműoszlopokat rendszeresen visszaverik, így elkezdte bombázni a lakónegyedeket Harkovban, Mariupolban, Zaporozsjéban,… és még több más településen is. Ukrán jelentések szerint rakétatámadás érte a zaporozsjei atomerőművet is. Több mint száz civil halottról beszéltek az ukránok csak ma, nők, és gyerekek. Mi a cél? A pánikkeltés és a menekülésre bírás. Az ukrán szervek és városi önkormányzatok arra kérik a lakosságot, hogy ne hagyják el az óvóhelyeket, ne meneküljenek el a városból, mert ha az orosz katonák kezébe kerülnek, előfordulhat, hogy élő pajzsként maguk előtt vezetve akarnak majd betörni a nagyvárosokba, amire már Kijev alatt volt példa.
11./ Hirtelen feléledtek a fedett diverzánsok a városokban. Kiderült, hogy még tavaly, októberben, novemberben 2-3 főből álló férfi csoportok béreltek lakásokat az ukrán városokban. Mostanáig vártak a parancsra, hogy kezdjék el diverzáns tevékenységüket a városokban. Tegyenek jelek épületekre a tüzérségi célpontokra a helikopterek részére, robbantsanak, keltsenek pánikot a városokban, bénítsák meg az infrastruktúrát. A városi rendőrségek a lakosság önvédelmi egységeivel egyetemben számolja fel őket. A lakosság a felhívásra közli mely lakásokban laknak csoportosan csak férfiak. Oda azonnal kimennek a rendőrök.
12./ A béketárgyalások kemények lesznek. Az ukránok, ha készek tovább harcolni, akkor diktálni képesek a feltételeiket, mert orosz részről a hadsereg demoralizálódik, és Oroszországban is jelentős háborúellenes hangulat kezd kialakulni. Ha beleegyeznek a gyors tűzszünetbe, gyakorlatilag elveszítheti Ukrajnát. Ezt nem fogják engedni, ahogy ők többször kijelentették. Az ukránok követelik az orosz csapatok kivonulását Ukrajnából, beleértve Donbasz és Krim félszigetről is. Szerintem az orosz delegációnak fájhat nagyon a feje. De majd meglátjuk, mi lesz az eredménye.
Csak egy érdekesség: Bergyanszkot elfoglalták az orosz erők, majd hátrahagytak egy szakaszt a Megyei Tanács épületében és továbbálltak. A civil lakosok odamentek és elkezdték skandálni, hogy takarodjatok haza, majd betörtek az épületbe is, mire az orosz szakasz emberei beültek a kocsikba és elhajtottak.
13./ Egyebekben folyik a hősies ellenállás a nagyvárosok bombázása és rakétatámadása ellenére. Olyan a hangulat, mint amilyen az Egyesült Királyságban Hitler ellen volt. Mindenki azt üzeni a kormánynak, hogy inkább harcolnak a végsőkig, de nem hajlandóak az agresszornak megadni magukat.
14./ Barátaim, akik a frontvonalban vannak, azt írták nekem SMS-ben, hogy ők semmiképpen sem adják fel a harcot. Nem tudják elképzelni, hogy ezt a háborút elveszítsék.