Egy millióan írták eddig alá az orosz háborúellenes petíciót

Posted by

Szele Tamás
>Szele Tamás blogjában (https://forgokinpad.blog.hu/)  arról ír, hogy mára már egymillióan írták alá Oroszországban a nagy, központi háborúellenes petíciót. Kedves putyinisták, daragije tavarisi, ne tessenek azt mondani, hogy „egy akkora országban egymillió ember nem számít”, ugyanis számít: az összlakosság 144 millió, nem több. Meg azért is számít, mert már több, mint ötször annyian vannak, mint ahány katonát kizavart a Kreml ebbe a téli, zimankós mészárlásba. Szóval, magával a néppel semmi baj, a vezetőivel és a jogalkotóival, törvényhozóival annál inkább.Szele Tamás idéz a petícióból. így hangzik:

„Oroszországban a legkülönbözőbb emberek nyilvánították ki publikusan kategorikus elutasításukat a háborúval és annak az országra nézve végzetes következményeivel szemben. Az értelmiségiektől a nyugalmazott főtisztekig és a Valdai Fórum szakértőiig.
A különböző hangok ugyanazt az érzést fejezték ki: elborzadtak az Oroszország és Ukrajna közötti újabb háború gondolatától. Rémületet kelt a felismerés, hogy ez valóban megtörténhet.
És meg is történt. Putyin katonai műveletet rendelt el Ukrajna ellen, annak ellenére, hogy mind Ukrajna, mind Oroszország kétségtelenül szörnyű árat fog fizetni ezért a háborúért, az Oroszországon belüli és kívüli józan hangok ellenére. (…)
Mi, a béke támogatói, akik Oroszország és Ukrajna polgárainak életének megmentése érdekében cselekszünk, hogy megállítsuk a megkezdett háborút, és megakadályozzuk, hogy az bolygóméretű háborúvá fokozódjon:
– Kinyilvánítjuk egy háborúellenes mozgalom megalakulását Oroszországban, és támogassa a háborúellenes tiltakozás minden békés formáját;
– Követeljük Oroszország fegyveres erőinek azonnali tűzszünetét és azonnali kivonulását a szuverén ukrán állam területéről;
 Háborús bűnösöknek tekintjük mindazokat, akik meghozták a döntést a kelet-ukrajnai katonai akció megindításáról és akik a kormánytól függő orosz médiában az agresszív és háborút igazoló propagandát szentesítették. Arra fogunk törekedni, hogy felelősségre vonjuk őket tetteikért. Legyenek átkozottak!
Minden józan gondolkodású oroszországi emberhez fordulunk, akinek tettei és szavai számítanak. Légy része a háborúellenes mozgalomnak, állj ellen a háborúnak. Legalább azért, hogy megmutassuk az egész világnak, hogy Oroszországban voltak, vannak és lesznek olyan emberek, akik nem fogadják el a hatóságok által létrehozott aljasságot, amelyek az államot és Oroszország népét a bűnök eszközévé tették.”

Tömeg ez, nem kicsi, és ne feledjük: csak a jéghegy csúcsa, hiszen arrafelé nagyon komoly következményekkel kell számoljon az, aki nevével, aláírásával nyíltan támogat egy ilyen megmozdulást, ami szemben áll a kormány politikájával. A háborút ellenzők száma reálisan ennek akár a tízszerese is lehet, ha nem több: ők csak azok, akik vállalták az esetleges meghurcoltatást, büntetést, talán rosszabbat is. – írja Szele.

Címkép: Tűntető őrizetbevétele Oroszországban