Akadozó villámháború

Posted by
Schmidt András
>Putyin bajban van. Semmi sem a tervek szerint halad Ukrajnában.
1./ A hadművelet villámháborúként nem teljesült. Megmerevedtek bizonyos értelemben a frontok, úgy, hogy olyan nagyon mélyen nem tudtak behatolni Ukrajnába a főbb frontvonalakon, kivételnek tekinthető az, hogy északról, Fehéroroszországból átjött alakulatok elérték Kijevet, de körbezárni nem tudták. Kijev központjában csend honol most is.
2./ A katonai kommunikációs hálózatot az amerikaiak iraki mintája alapján a támadás előtt szárnyas rakétákkal kellett volna szétzúzni. Ez nem sikerült. Nagyon úgy néz ki, hogy szárnyas rakétából csak kevés áll a rendelkezésükre.
3./ A beküldött alakulatok alapvetően továbbszolgálókból álltak, akik a sorkatonai szolgálatot befejezve aláírtak még 4-6 hónap zsoldos szolgálatot úgy, hogy nem tudták, hogy háborúba küldik majd őket – mindezt a hadifoglyok beszámolóiból tudjuk.
4./ A határon átkelt orosz csapatok terve az volt, hogy a nagy városokat kikerülve eljutnak Kijevig és a nyugati határig, mert a városok önként dalolva meg fogják magukat adni. Miért is? Mert 8 éve azt a propagandát hallották Oroszországban, hogy Ukrajnában egy pucscsal hatalomba került Hunta van USA parancsnokság alatt és a lezajlott választások is csak kirakat választások voltak, melyet az USA felügyelete alatt vezettek le. Ezért az orosz lakosság, amelyet úgymond az ukrán nácik félelembe tartanak, és irtanak, alig várja, hogy felszabadítsák – mindez a hadifoglyok és az orosz újságírók beszámolóiból tudjuk.
5./ A határon átlépő alakulatok óriási ellenállásba ütköztek, ez nagyon meglepte őket, és azonnal elment a kedvük – a hadifoglyok beszámolója szerint – a harctól. Miből látszik ez? Sokan megállították a harckocsijukat, a páncélozott harci járműveiket és kiengedték belőle az üzemanyagot, ezért nem mentek tovább. Sokan egyszerűen megadták magukat. Másoknál pedig valóban kifogyott az üzemanyag, mert nem volt utánpótlás, s a kaja is elfogyott. A háború harmadik napján bolti kamerás felvételek tanúskodnak arról, hogy az orosz reguláris katonák hogyan fosztják ki a falusi élelmiszerboltokat a kaja érdekében.
6./ Aki harcolni mert az ukránokkal, az nagy bajba került általában. Miért is? (a) a villámháború tervezésekor az országutakon (egyes kivételes helyeken a jó minőségű földutakon) keresztül tervezték a katonai járműveket mozgatni, hiszen hipp-hopp lerohanják Ukrajnát. (b) Viszont az amerikai műholdas megfigyelési adatok, melyek az USA átadott az ukrán erőknek, alapján az ukránok az út melletti csapdákban várták az orosz járműoszlopokat. Szét is lőtték őket oldalról rendszeresen. Ezért láthatóak a Youtubra feltett képeken az országutakon szétlőtt járművek, s nem a földeken, ahol nem is nagyon tudtak volna mozogni, hiszen most volt ott a hóolvadás. Tavasszal, hóolvadáskor támadást tervezni ekkora területű országban!?
7./ Az is a terv része volt, hogy reptereket foglalnak el az orosz deszantosok, majd repülővel a hátországba beviszik a hadsereg alakulatait a tankokkal együtt. Ez szintén sikertelen volt, mert az ukránok mindannyiszor kiverték a repterekről az ellenséget.
8./ A városokba bemenő harckocsikat a lakóházakból páncéltörökkel kilőtték. A rendőrség és a Területvédelmi alakulatok a városokba beszivárgó diverzánsokat a lakosság segítségével rendszeresen ártalmatlanította. Az út mellett parkoló autók mögé bújt ellenállók Molotov koktéllal sorozták meg a teherautókat. Volt olyan falu, ahol a civil lakosság egyszerűen keresztbeállt a harckocsioszlopnak, amely nem mert átmenni rajtuk, így hátramenetbe tették a sebváltót és elkezdtek kihátrálni a faluból. Volt, olyan harckocsi, amelyik megállt és kiszálltak a katonák, majd elfutottak az erdőbe. A lakosság segítségével összefogdosták őket. A hadimorál nagyon alacsony lett az oroszoknál.
9./ A kilőtt járművekből azt látni, hogy alig volt valami a legmodernebb fegyverekből bevetve. Morálisan elöregedett harci járművekről szóltak a tudósítások. Azaz, nem sok darabja lehet a legújabb tankokból az orosz hadseregnek.
10./ Mindezek után gondoljuk végig, milyen helyzetbe került Putyin. Nagyon úgy néz ki, hogy „hagyományos fegyverekkel” nem tudja legyőzni Ukrajnát, legfeljebb akkor, ha olyan létszámfölénybe kerül még vagy újabb 3-500.000 katonát odavezényelve a technikával együtt, hogy egyszerűen ágyútöltelékként használva az elől haladókat áttöri az ukrán védelmet. Vannak erre utaló jelek. A városok elfoglalására viszont nincs esélye, azt tankokkal nem lehet elfoglalni, csak gyalogsággal, házról házra. Ez viszont elhúzódó háborút jelentene. A nemzetközi nyomás és a formálódó belföldi háborúellenesség miatt nem vállalható fel. Akkor mi marad neki? El kellene kapni Zelenszkij elnököt! Az elmúlt éjjel megpróbálták megtenni. Kudarccal végződött. Be kellene vetni a légierőt és bombázni, bombázni. Akkor a városokat kellene lebombázni, ahol a testvérei, az oroszok laknak az ukránokkal, magyarokkal, szlovákokkal, románokkal…stb. együtt. Viszont jönnek a légelhárító rendszerek Németországból. Vajon felvállalja? Hogyan tudna ebből a háborúból kilépni ebből arcvesztés nélkül és szankciók nélkül? Már sehogy. Már átlépte a vörös vonalat. A nyugat nem von vissza semmit, Ukrajna nem adja meg magát.
11./ Kínjában Putyin kiadta parancsba, hogy az atomfegyvereket birtokló egységek speciális harckészültségbe legyenek helyezve, mert, hát, az a piszkos nyugat, folyamatosan őt fenyegeti. A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök olyan sötét megszeppen arccal ültek ott a tanácskozáson, mint az a kisgyerek, akinek éppen lekevert egy fülest az apja.
12./ Oroszország legvéresszájúbb propagandistáinak rendszeres műsorai vagy elmaradtak tegnap és ma, vagy sírtak a közönségnek egyet, miután befagyasztották a számláikat nyugaton és lefoglalták az ingatlanjaikat. Egy Szolovjov nevű véresszájú propagandista azon siránkozott, hogy miért hozták őt olyan helyzetbe, hogy nem tudja meglátogatni az olasz tengerparton a villáját, – mert hát, úgy mond, mindenkinek van ingatlanja külföldön, – és miért vonták vissza vízumát, miért nem tud pénzt felvenni, hogy ebédeljen egy olasz étterembe? Mi köze neki ehhez az egészhez? Életem legélvezetesebb adását láttam és hallottam ekkor. Nem vagyok kárörvendő,….de az vagyok!

13./ Ukrajna elfogadta a béketárgyalás helyszínéül az belorusz-ukrán határ egyik városát. Az a röhej, hogy most Ukrajna van abban a helyzetben, hogy diktálja a feltételeket. Putyin meg fog őrülni. Várjuk meg az eredményeket.

Címkép: Orosz holttest, őt is várták haza