“Kijev szelleme”

Posted by

Felkai Ádám
>A háborút Európában a múlt részének tekintettük, de a héten ez a múlt sajnos előmászott a sírból. Most pedig – többen közülünk először – azt is láthatjuk, hogy a háborúnak akad több olyan dinamikája is, ami nem változik. Rengeteg mindent meg lehetne itt említeni, és ha egyszer – és remélhetőleg minél hamarabb – véget érnek a harcok, kétségkívül rengeteg elemzés fog születni a legkülönbözőbb témákban. Azonban akad egy aspektus, ami most kiemelten érdekes – ez pedig a remény működése. A remény ugyanis olykor mitikus hősöket szül.

Ilyen hős pedig feltűnt a jelenlegi háborúban is – Kijev Kísértete, az ukrán vadászpilóta, aki egyedül, rosszabb géppel szállt szembe a túlerőben lévő oroszokkal, és így is leszedte a támadók hat gépét is. A Kijev Kísértetével kapcsolatos kérdést kétféle módon tehetjük fel, először is úgy, hogy létezik-e ez a konkrét személy? A The Drive cikke alaposan utánajárt a dolognak a jelenleg elérhető, egyébként nagyon kevés hiteles információ alapján.

Kezdjük a bizonyítékokkal! Egyelőre pár beszámoló és több, a közösségi médiába feltöltött videó áll a rendelkezésünkre (ezekre még később visszatérünk). A kérdés, hogy a veszteségek listájából kihámozható-e bármi, ami a Kísértet létezésére utal? A háború még tart, és a repülőgépek elvesztéséről szóló hírek ezen a ponton legalábbis nehezen bizonyíthatóak – ez azt jelenti, hogy az esetek többségében ezeket semmilyen hiteles felvétel, sem pedig megbízható harmadik fél (például a nemzetközi sajtó) nem tudja megerősíteni. Kifejezetten repülőgépek kapcsán két biztos veszteségről tudunk a február 25-én írt cikk szerint: ezek az ukrán légierő gépei – egy An–26 Curl szállítógép és Su–27 Flanker vadászgép elvesztése tekinthető biztosnak. Ez utóbbit Kijev felett lőhették le. Érdekesség, de nem tudni, hogy ki áll a vadász kilövése mögött – az orosz Védelmi Minisztérium szerint az ukrán légvédelem lőtte le tévedésből, míg az ukrán légvédelem szerint az oroszok voltak. Február 25-ig pedig nem tudunk lelőtt orosz gépről (sem vadászok, sem a földi légvédelem által). Persze ez sem jelent sokat, az oroszok ezzel nyilván nem fognak hencegni, viszont az ukrán légvédelem elvileg továbbra is működik, tehát messze nem kizárható, hogy ilyesmire mégiscsak sor került.
Ami miatt a Kísértet létezése megkérdőjelezhető, az a (digitális vagy „klasszikus”) szájhagyomány útján terjedő hőstettek alposan felduzzadt listája. Február 25-ig a Kísértet állítólag 6 orosz vadászt lőtt ki 24 óra leforgása alatt (a leszedett gépek: 2 darab Su–35, 1 darab Su–27, 1 darab MiG–29 és 2 darab Su–25). Február 25-ig az ukrán Védelmi Minisztérium 10 orosz repülő és 7 helikopter lelövését ismerte el egyébként. Ami a gépeket illeti, a The Drive cikke szerint arra egyelőre bizonyíték sincs, hogy a Su–35-öt bevetették volna a térségben. Ami pedig magát a Kísértet tevékenységét illeti, a cikk szerint ez nehezen megvalósítható. A legenda szerint a Kísértet egy MiG–29-cel repül, amelyet legfeljebb hat levegő-levegő lövedékkel és 150 30mm-es munícióval lehet felszerelni. A gép híresen rövid hatótávval rendelkezik, tehát sokszor kell újratankolni. Ezek alapján több bevetésre lenne szükség 24 óra alatt 6 gép lelövéséhez, méghozzá úgy, hogy már eleve felfegyverzett és repülésre kész vadászok várják a Kísértet, melyekbe csak át kell ülnie. Emellett pedig az sem árt, ha az összes fegyver kiválóan működik, azaz nagyobb találati arányt produkál, mint az egyébként ezekre a rendszerekre jellemző.

A sztori mögé amúgy beállt az ukrán Védelmi Minisztérium is a következő bejegyzéssel:

 

A szöveg a Kijev felett oly gyakran látott, „légi bosszúállóra” utal. A Kísértet létezését a közösségi médiába feltöltött videók is megerősítik, de ezek sokszor nem orosz-ukrán légiharcot mutatnak be, hanem csak együtt repülő ukrán MiG-eket. Közben nagyot ment egy videó is, amit azonban a Digital Combat Simulator nevű játékkal állítottak elő.

raketa.hu

Címkép: MIG29 “Kiev szelleme”