Márki-Zay és az Ukrajnába küldendő fegyverek (szöveghű idézet)

Posted by
Bálint Ibolya
>Olvasom az origo oldalán: “Márki-Zay Péter magyar katonákat akar harcolni küldeni Ukrajnába. (…) Márki-Zay láthatóan megint összevissza beszél, és tévéstúdiókban mondja el, hogyan próbálna túlteljesíteni minden külföldi elvárást, hogyan küldené akár halálba a magyar katonákat. (…) Orbán Viktor egyértelműen fogalmazott: elfogadhatatlan a baloldal terve, hogy katonákat és fegyvereket küldjön Magyarország Ukrajnába.”
Tisztázzuk már egyszer s mindenkorra: a baloldalnak nincs ilyen terve, Márki-Zay Péter nem akar magyar katonákat küldeni Ukrajnába.
Akkor mit mondott Márki-Zay Péter, amikor a Partizán stúdiójában Gulyás Márton műsorvezető az ukrán helyzetről is kérdezte?
Íme a szöveghű idézet:
Mv.: – Miniszterelnökként segítenéd-e Ukrajnát a háborús konfliktus megelőzésében? Vagy adott esetben, ha kirobban a konfliktus, segítenéd-e őket annak a kezelésében?
Márki-Zay Péter: – Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván, itt Magyarország, azért valljuk be…
Mv.: – Tehát akár katonai segítséget is biztosítanál?
MZP: – …hogyha nem Putyin ügynökeként működik Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt, azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának.
Mv: – Akár katonait is?
Márki-Zay Péter: – Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. De egyelőre erről szó sincs. Nyilvánvalóan azt, hogy milyen kötelezettséget vállal a NATO, amelynek Magyarország a lojális tagja kell legyen, nyilván Magyarország hasonló misszióban már részt vett Afganisztántól a Közel-Keletig, Afrikáig és a többi. Sőt, Orbán maga ajánlott NATO-együttműködést különböző külföldi missziókban. Nem lehet kizárni, hogy lesz ilyen majd egyszer akár Ukrajna vonatkozásában is.”

Elegem van már a hazugságcunamiból. Normális országban ilyenkor kormány és ellenzéke vállvetve megy, azonos célba, és menteni igyekszik, ami menthető.

Címkép: Deutsche Welle: Német fegyverek Ukrajnának