Már egyik fél sem tud visszavonulni

Posted by

Batka Zoltán
>Nagyon úgy fest, hogy Putyin (és Orbán) valamit alaposan benézett. Egyfelől totálisan alábecsülték az ukránok harci morálját, erejét, de még inkább alábecsülték a Nyugat reakcióját.
Ha “csak” az ukránok lennének a harctéren, úgy Oroszország ha nem is győz villámháborúval, ám szépen lassan felmorzsolja az ellenállást. (Ami azért így is benne van a pakliban.) Azonban időközben ömlik a fegyver Ukrajnába, az EU pedig fokozta a készültséget, kitiltott minden orosz gépet a légtérből, betiltotta mindenütt az orosz propaganda csatornákat (magyar köztévé?) amivel Oroszország évtizedes pozícióépítését nullázta le, ráadásul Európa-szerte akcióba lépnek az elhárítók és elkezdik levadászgatni az utóbbi évekre rohadtul elpofátlanodott orosz hírszerzőket.
Több helyütt már vízumot sem adnak oroszoknak en bloc.
És ezt is lehet majd tovább csavarni, pl. elkezdik kitiltani az oroszokat az EU területéről – mondjuk hogy az orosz kém, maffiózó, propagandista vagy oligarcha apuci hülye gyereke azért ne Oxfordba járjon már tanulni – lehet lezárogatni az orosz cégekkel való együttműködést. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy az ukrán háború kezd megnyerhetetlenné válni Putyinnak.
Ha végül borzalmas vérfürdő árán el is foglalja Kijevet, a nagyobb városokat, akkor is kizárt, hogy hosszas megszállásra tudna berendezkedni. Ugyanakkor egyelőre az sem látszik, hogy bármilyen bábkormányt fel tudna állítani, pláne konszolidálni a helyzetét. Bonyolítja a helyzetet, hogy immáron a tárgyalások sem igazán látszanak megoldásnak, Putyin eljátszotta a Nyugat túl hosszú időn át érvényesült bamba türelmét és most már nem hisznek el neki kb. semmit, totálisan hiteltelenné, tárgyalóképtelenné vált, továbbá a nyugati közvélemény sem tűrné el, hogy Putyin ezt az őrültségét büntetlenül megússza.
A most beharangozott nukleáris opció egy sarokba szorult, nehéz helyzetben lévő politikus vagdalkozása. Sajnos, Putyin láthatóan elveszítette a kontrollt a valóságérzékelése felett, mivel a hírszerzésük gyatra volt és most sarokba szorulva harap mindenbe kb. mindennal. Ő arra építette fel magát, hogy ő az Erős Ember aki sosem veszít és most sem veszíthet, semmilyen áron. Az egyetlen úgy-ahogy reményteli körülmény – amit katonai elemzők sem értettek – hogy Oroszországban a támadást megelőző hetekben nem volt háborús propaganda. Vagy Putyin leszarta már az egészet, vagy úgy volt vele, hogy tényleg két nap lesz az egész és mire a nyilvánosság felocsúdik, addigra már ölükbe hullott Ukrajna.
Így viszont talán Putyin relatíve kisebb kommunikációs veszteséggel tud kilábalni a helyzetből, mivel az orosz társadalom még nincs teljesen tisztában a helyzettel, még több hét mire felocsúdik, hogy Putyin milyen kalandba vitte őket.

Persze ez is csak amolyan wishful thinking. Nehéz, borzalmasan nehéz, gordiuszi kérdés, hogy ebben a helyzetben mi az öreg istennyila lehet majd a megoldás.
Már ha egyáltalán létezik ilyen. Most ugyanis tényleg az a helyzet, hogy egyik fél sem tud visszavonulni, se Putyin, se a Nyugat, pláne nem az ukránok, ők aztán pláne, mivel ők otthon vannak és az életüket védik.
Ha létezik Isten angyala, akkor az most egy vérrög Vlagyimir fejében. Esetleg egy golyó.

Címkép:  Ukrán katona