A háborús helyzet vasárnap délben

Posted by

Oroszország határidőt szabott Ukrajnának:  Belaruszban tárgyalnának

Vasco Cotovio, a CNN munkatársa Moszkvából és Jennifer Hauser, Londonból jelenti

Vladimir Medinsky, the head of the Russian delegation and aide to President Vladimir Putin, and Ukrainian President Volodymyr Zelensky.
Vlagyimir Medinszkij, az orosz delegáció vezetője, Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. (Getty, AP)
 

Oroszország helyi idő szerint vasárnap 15 óráig  adott határidőt ukrán vezetőknek, hogy döntsenek arról, hogy találkoznak-e velük tárgyalás céljából a belaruszi Gomel városában. Vlagyimir Medinszkij, az orosz küldöttség vezetője, Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek elmondta, hogy a kijelölt időpontig maradnak, és várják a választ. “Amint megkapjuk a megerősítést, azonnal elindulunk tárgyalópartnereinkhez” – mondta Medinszkij. “Mi a béke mellett állunk ki”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban vasárnap kijelentette, hogy hajlandó lenne tárgyalásokat folytatni Oroszországgal, de elutasította a Belaruszban tartandó találkozóra vonatkozó javaslatukat. Belarusz Oroszország szövetségese, és kulcsszerepet játszott Oroszország ukrajnai inváziójában. Ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok a fehérorosz határon keresztül hatoltak be a belarusz kormány támogatásával. A Biden-kormányzat ezt követően kilenc fehérorosz védelmi céget szankcionált az invázió támogatása miatt.

Zelenszkij egy vasárnapi beszédében közvetlenül Belarusszalfoglalkozott, mondván, hogy a fehérorosz területről indított “agresszív akciók” miatt nem lehet tárgyalásokat folytatni az országban. Ukrajna közölte, hogy elfogott egy belaruszterületről Kijev felé indított cirkálórakétát.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön azt mondta, hogy Zelenszkij továbbra is “az orosz agresszió elsődleges célpontja”, míg maga Zelenszkij azt mondta: “az ellenség engem jelölt meg első számú célpontként”. “Ha a tárgyalások elutasításra kerülnek, az ukrán fél viseli a vérontás minden felelősségét” – mondta Medinszkij. “De mi itt maradunk 15 óráig, és várjuk az ukrán fél válaszát”.Alekszandr Lukasenko nelarusz elnök vasárnap azt mondta, hogy “várja” Ukrajnát az országba az Oroszországgal folytatandó tárgyalásokra, amelyeknek Belarusz ad otthont. “Várunk. Gomelben mindenki várakozik. Ha eljönnek, akkor lesznek tárgyalások” – mondta Lukasenko újságíróknak,  jelentette a Belta belarusz állami hírügynökség.Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy egy orosz küldöttség már megérkezett Fehéroroszországba, hogy esetleges tárgyalásokat folytasson az ukrán képviselőkkel – jelentette vasárnap a RIA Novosztyi.

Ukrajna azt állítja, hogy elfogott egy Belaruszból Kijev felé tartó cirkálórakétát

Sophie Jeong és Jennifer Hauser ,CNN

Ukrajna közölte, hogy vasárnap lelőtt egy, a szomszédos Fehéroroszországból Kijev felé indított cirkálórakétát. “Az ukrán légierő lelőtt egy cirkálórakétát, amelyet Ukrajna fővárosa, Kijev felé indított egy TU-22-es bombázó Belarusz területéről. Ez egy újabb háborús bűncselekmény, amelyet Ukrajna és népe ellen követtek el” – közölte Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője vasárnap egy Twitter-bejegyzésben. Belarusz fontos szerepet játszott Oroszország ukrajnai inváziójában. Az orosz csapatok ukrán tisztviselők szerint a fehérorosz határon keresztül hatoltak be a fehérorosz kormány támogatásával, és a Biden-kormányzat kilenc fehérorosz védelmi céget szankcionált az invázió támogatása miatt.

Legalább 64 civil halt meg és több százan megsebesültek az orosz invázió óta – közölte az ENSZ

Ruba Alhenawi, a CNN munkatársa

A damaged residential building following a rocket attack in Kyiv, Ukraine, on February 26.

Megsérült lakóház Kijevben (Marcus Yam/Los Angeles Times/Shutterstock)

Legalább 64 civil halt meg azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát – közölte vasárnap az ENSZ. Az ügynökség humanitárius ügyeket koordináló hivatala “legalább 240 civil áldozatról, köztük legalább 64 ember haláláról” számolt be a Moszkva támadása óta kirobbant harcokban. A közlemény hozzátette, hogy a polgári infrastruktúrában keletkezett károk miatt több százezer ember nem jutott áramhoz vagy vízhez. Otthonok százai sérültek meg vagy semmisültek meg, míg a megrongált hidak és utak miatt egyes közösségek el vannak vágva a piacoktól.

Zelenszkij hajlandó tárgyalni Oroszországgal, de elutasítja Belaruszt találkozóhelyként

Victoria Butenko és Ivana Kottasová CNN

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy hajlandó lenne tárgyalni Oroszországgal, de elutasította azt az orosz javaslatot, hogy a találkozót Fehéroroszországban tartsák, amely Moszkva ukrajnai inváziójának színhelye. “Sok beszédet hallottunk egy Ukrajna és Oroszország közötti találkozóról, amely véget vethetne ennek a háborúnak, és visszahozná a békét. Elég gyakran emlegetik [Minszket], mint e tárgyalások helyszínét” – mondta Zelenszkij az elnökség honlapján vasárnap reggel közzétett beszédében. “A helyszínt nem [Ukrajna] és nem is [Belarusz] választotta. Az orosz vezetés választotta”.Fehéroroszország kulcsszerepet játszott Oroszország ukrajnai inváziójában. Ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok a fehérorosz határon keresztül hatoltak be a fehérorosz kormány támogatásával. A Biden-kormányzat kilenc fehérorosz védelmi céget szankcionált az invázió támogatása miatt.

Zelenszkij közvetlenül Belaruszhoz szólva azt mondta: “Ha nem történnének agresszív akciók az önök területéről, akkor beszélhetnénk Minszkben, az önök városában. Amikor önök semlegesek voltak, akkor is Minszkben beszéltünk. De most nem tárgyalunk Minszkben”. 2015-ben ukrán és orosz tisztviselők a belarusz fővárosban találkoztak, hogy kidolgozzák a minszki megállapodásokat, amelyek törékeny tűzszünetet tartalmaztak Ukrajna két olyan területén, amelyet az oroszbarát szakadárok egy évvel korábban elfoglaltak. “Természetesen békét akarunk és találkozni akarunk. Véget akarunk vetni a háborúnak. Varsót, Pozsonyt, Isztambult és Bakut ajánlották fel Oroszországnak. Bármely más város is megfelel nekünk, amíg nem repülnek felénk rakéták ebből az országból” – mondta Zelenszkij

Ukraine accuses Russia of 'war crimes' targeting civilians

 Zelenszkij felszólította “a világ polgárait”, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni harchoz

A CNN munkatársai Olga Voitovics Lvivből és Ivana Kottasova jelentik Kijevből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólítja fel az embereket világszerte, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni harchoz. Vasárnapi nyilatkozatában azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy civileket gyilkol, és dicsérte az ukránokat, hogy van bátorságuk megvédeni magukat. “Az ukránok bátorságot mutattak, hogy megvédjék hazájukat, és megmentsék Európát és értékeit az orosz támadástól. Ez nem csak Oroszország inváziója Ukrajna ellen. Ez egy háború kezdete Európa, az európai struktúrák, a demokrácia, az alapvető emberi jogok, a jog, a szabályok és a békés együttélés globális rendje ellen” – mondta Zelenszkij. “A világ minden polgárához, Ukrajna, a béke és a demokrácia barátaihoz” fordulva Zelenszkij elmondta: “Bárki, aki csatlakozni akar Ukrajna, Európa és a világ védelméhez, jöjjön és harcoljon az ukránok oldalán az orosz háborús bűnösök ellen”.

A közlemény hozzátette, hogy aki csatlakozni kíván, az vegye fel a kapcsolatot Ukrajna nagykövetségének védelmi attaséjával az országában. A felhíváshoz csatlakozott Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter is, aki vasárnap tweetelt: “Azokat a külföldieket, akik hajlandóak Ukrajna és a világrend védelmére Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légiójának tagjaként, arra kérem, hogy vegyék fel a kapcsolatot Ukrajna külképviseleteivel országukban. Együtt legyőztük Hitlert, és Putyint is le fogjuk győzni”.

Harcok  Ukrajna második legnagyobb városában

Ivana Kottasova és Sophie Jeong CNN

Ukrainian Armed Forces shared video on their social media accounts which they say shows Russian vehicles set on fire in Kharkiv.

Az Ukrán Fegyveres Erők közösségi megosztottak egy videót, amelyen szerintük az látszik, hogy orosz járművek gyulladnak ki Harkivban. (Az ukrán fegyveres erők fotója)Utcai harcok törtek ki Harkiv központjában, amikor az orosz csapatok bevonultak Ukrajna második legnagyobb városába – közölte Oleh Szinehubov, a harkivi területi állami közigazgatás vezetője vasárnap.  Szinehubov felszólította a keleti város lakóit, hogy maradjanak óvóhelyeken, és ne utazzanak sehová. Orosz járművek vasárnap behatoltak Harkiv városába – mondta. “Az orosz ellenség járművei behatoltak Harkiv városába. Beleértve a város központi részét is. Figyelmeztetés! Ne hagyják el az óvóhelyeket!” közölte egy Facebook-bejegyzésben vasárnap.
“Ukrajna fegyveres erői felszámolják az ellenséget. A civileket arra kérik, hogy ne menjenek ki az utcára”. A mintegy 1,4 millió lakosú Harkiv kevesebb mint 32 kilométerre délre fekszik az orosz határtól, és az orosz erők nem sokkal a csütörtökön kezdődött invázió után közelítették meg. Az ukrán erőknek az elmúlt három napban sikerült megakadályozniuk, hogy az orosz csapatok behatoljanak a városba, de Szinehubov szerint ez most megváltozott, a harcok a város szívében zajlanak.

Mi az a SWIFT, és miért tervezik egyes országok, hogy kizárják Oroszországot belőle?

A Fehér Ház több uniós országgal együtt szombaton bejelentette, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT-ből, a világ több ezer pénzintézetét összekötő, nagy biztonságú hálózatból. De mi is pontosan a SWIFT, és milyen hatással lesz ez Oroszországra? A SWIFT a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Világméretű Bankközi Pénzügyi Távközlési Társaság) rövidítése. A szervezetet 1973-ban alapították a telex helyettesítésére, és ma már több mint 11 000 pénzintézet használja biztonságos üzenetek és fizetési megbízások küldésére. Mivel nincs világszerte elfogadott alternatíva, ez a globális pénzügyek alapvető vízvezetékrendszere. Ha Oroszországot kivennék a SWIFT-ből, a pénzintézetek számára szinte lehetetlenné válna a pénzküldés az országba vagy az országból, ami hirtelen sokkot okozna az orosz vállalatoknak és külföldi ügyfeleiknek – különösen az amerikai dollárban denominált olaj- és gázexport vásárlóinak. A SWIFT székhelye Belgiumban van, és egy 25 fős igazgatótanács irányítja. A magát “semleges közműszolgáltatónak” nevező SWIFT a belga jog szerint működik, és meg kell felelnie az uniós előírásoknak.

Van precedens egy ország SWIFT-ből való eltávolítására. A SWIFT 2012-ben lekapcsolta az iráni bankokat, miután az EU szankciókkal sújtotta őket az ország nukleáris programja miatt. Szakértők szerint Irán a lekapcsolást követően elvesztette olajexport-bevételeinek közel felét és a külkereskedelem 30%-át. Maria Shagina, a Finn Nemzetközi Ügyek Intézetének vendégkutatója szerint az Egyesült Államok és Németország veszíthet a legtöbbet, ha Oroszországot lekapcsolják, mivel bankjaik a leggyakrabban használják a SWIFT-et az orosz bankokkal való kommunikációban. Vezető orosz törvényhozók válaszul azt mondták, hogy az Európába irányuló olaj-, gáz- és fémszállítások leállnának, ha Oroszországot kizárnák.

Franciaország üzemanyagot és védelmi felszerelést küld Ukrajnának

Joseph Ataman, a CNN párizsi tudósítója

Franciaország üzemanyagszállítmányokat és védelmi felszereléseket küld Ukrajnába, hogy támogassa az ország ellenállását az orosz invázióval szemben – közölte az Élysée-palota szombaton, a nemzeti védelmi tanács részleges ülése után kiadott közleményében.  A nyilatkozat nem közölt további részleteket a védelmi felszerelésekről, de egy Élysée-forrás szombaton korábban újságíróknak azt mondta, hogy ezek között lehetnek páncéltörő fegyverek is.  A nemzeti védelmi tanács megállapodott továbbá a szankciók által célba vett oroszok pénzügyi eszközeinek befagyasztásáról, és intézkedéseket jelentett be “a befolyásos személyek és az orosz média által európai földön folytatott propaganda elleni küzdelemre” – állt a közleményben. Ezekről az intézkedésekről nem közöltek részleteket.  Emmanuel Macron francia elnök a közlemény szerint “a gazdasági és pénzügyi szankciók megerősítését” jelentette be az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal összhangban.

Orosz hadifogoly felhívhatta a szüleit

Ukrainian Maj. Gen. Borys Kremenetsky speaks during a news conference at the Embassy of Ukraine in Washington on Saturday. With him is Oksana Markarova, Ukraine's ambassador to the United States.

Borisz Kremeneckij ukrán vezérőrnagy szombaton sajtótájékoztatón beszél Ukrajna washingtoni nagykövetségén. Vele van Oksana Markarova, Ukrajna nagykövete az Egyesült Államokban. (Jose Luis Magana/AP)Borisz Kremeneckij ukrán vezérőrnagy szombaton Washingtonban újságíróknak elmondta, hogy Ukrajna mintegy 200 orosz katonát fogott el, akik “rosszul felszereltek”. “Körülbelül 200 orosz katonát fogtunk el, néhányan közülük 19 évesek, egyáltalán nem képzettek, rosszul felszereltek. A genfi egyezménynek, a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően bánunk velük” – mondta Kremeneckij, aki Ukrajna amerikai nagykövetségének védelmi tisztviselője.  A CNN nem tudta függetlenül ellenőrizni a tábornok állításait. A tábornok azt is elmondta, hogy a katonáknak megengedték, hogy “felhívják a szüleiket”, és élelmet és vizet kaptak.
Kremenetsky elmondta, hogy szorosan együttműködik a Pentagonnal, de Ukrajnának még több katonai támogatásra van szüksége.  “Van egy lista a létfontosságú követelményekről, és még mindig több eszközre van szükségünk. Biztosíthatom Önöket, hogy amit már kaptunk, azt megfelelően használtuk fel” – mondta.

Címkép: Harkívi utca