“Több mint 250” rakétát lőttek az oroszok Ukrajnára 

Posted by
Ellie Kaufman, a CNN munkatársa”Több mint 250″ rakétát lőttek az orosz erők Ukrajnára “ma reggel óta” keleti parti idő szerint – közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szombaton újságírókkal. A rakéták többsége “továbbra is rövid hatótávolságú ballisztikus rakétatípus” – mondta a tisztviselő.  Az oroszok továbbra is “polgári infrastruktúrát és lakóövezeteket” céloznak ezekkel a rakétacsapásokkal – mondta a tisztviselő. “Nem tudjuk megmondani, hogy szándékosan vették-e célba ezeket a helyszíneket, de nincs kétségünk afelől, hogy polgári infrastruktúrát és lakóövezeteket érnek ezek a rakétacsapások” – mondta a tisztviselő.  Ma reggelig (keleti parti idő szerint) az Egyesült Államok szerint “nincs jele” annak, hogy az orosz hadsereg “átvette volna az ellenőrzést bármelyik város felett” – tette hozzá a tisztviselő.  Ukrajnában “időszakos” áramkimaradások voltak, de az internet még “általában elérhető” – tette hozzá.

Ne higgyenek Putyinnak. Ne féljenek Putyintól

Former Ukrainian President Petro Poroshenko speaks with CNN on Saturday.

Petro Porosenko volt ukrán elnök beszél a CNN-en.Petro Porosenko volt ukrán elnök szerint a világnak nem szabad bíznia azokban az információkban, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök és hivatala hoz nyilvánosságra az Ukrajnával folytatott tárgyalásokról, miután megszállta az országot. “Egy nagyon egyszerű kéréssel fordulok a CNN nézőihez, a világ összes emberéhez: Kérem, ne bízzanak Putyinban. Ne higgyenek Putyinnak. Kettő: ne féljenek Putyintól” – mondta Porosenko Kijevben a CNN-nek adott interjúban. A Kreml szombaton közölte, hogy Putyin pénteken elrendelte az orosz hadsereg ukrajnai előrenyomulásának leállítását a tárgyalásokig, de a műveletek folytatódtak, miután a kijevi kormány állítólag elutasította a tárgyalásokat. Egy ukrán elnöki tanácsadó szombat kora reggel tagadta, hogy Ukrajna elutasította volna a tárgyalásokat. Porosenkót arról is kérdezték, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök miért nem fogadta el az Egyesült Államok ajánlatát a fővárosból, Kijevből való evakuálásra. “Úgy gondolom, hogy most döntő pillanat van nemzetem számára. És minden egyes ember maga hozza meg a döntést” – mondta Porosenko a jelenlegi elnök döntéséről. Porosenko azt is elmondta, hogy ha kell, hajlandó meghalni, és büszke népére és hazájára. ” Készen állok, sajnos igen. Gyűlölöm az ötletet, hogy a hazámat megszállják, és úgy gondolom, hogy mindent meg kell tennünk a nemzet védelmében, hogy megvédjük a nemzetet az orosz agresszorral szemben, mindenképpen meghozza ezt a kockázatot … Itt mindenki” – mondta, a mögötte álló katonákra mutatva – “az összes fiatal és idős ember teljes mértékben megérti, hogy ez a kockázat ránk hárul”.  “Sokan meghozzák azt a döntést, hogy fegyvert fognak és megvédik a nemzetet. Büszke vagyok ezekre az emberekre. Büszke vagyok erre az országra. És büszke vagyok arra, hogy ukrán vagyok” – mondta.

Kijevben hétfőig szigorú kijárási tilalom lesz érvényben

Tim Lister, a CNN munkatársa jelenti Kijevből

Kijev polgármestere hétfő reggelig meghosszabbította az egész városra kiterjedő kijárási tilalmat, mivel az orosz csapatok előrenyomulnak a fővárosban.  A kijárási tilalom helyi idő szerint este 5 órától reggel 8 óráig tart majd éjszakánként “a főváros hatékonyabb védelme és a lakosok biztonsága érdekében”. Vitalij Klitschko polgármester eredetileg vasárnap reggelig tartó kijárási tilalmat rendelt el “a főváros hatékonyabb védelme és a lakosok biztonsága érdekében”.  A legutóbbi rendelet értelmében a polgároknak tilos bérmilyen járművel közlekedni, kivéve a speciális igazolvánnyal rendelkezőket. “Emlékeztetjük önöket, hogy minden civil, aki a kijárási tilalom ideje alatt az utcán tartózkodik, az ellenséges szabotázs- és felderítő csoportok tagjainak minősül” – áll a parancsban. “Légiriadó esetén menjenek a legközelebbi óvóhelyre. A metróállomások óvóhelyi üzemmódban működnek.”

Putyin “teljes összevont erejének” több mint 50%-a már Ukrajnán belül van

Ellie Kaufman, a CNN munkatársa

Vlagyimir Putyin orosz elnök “teljes összvonterejének több mint 50%-a jelenleg Ukrajnán belül van” – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szombaton újságíróknak. Egyelőre nincs meg a századonkénti vagy egységenkénti bontás arról, hogy mennyivel rendelkezik az orosz fél. Becslésünkben legmesszebbre odáig vagyunk hajlandóak elmenni,hogy a teljes összevont haderő több mint 50%-át most Ukrajnán belül tartja lekötve.”

Az Anonymous vállalja a felelősséget az orosz kormányzati oldalak feltöréséért

Vasco Cotovio és Mia Alberti a CNN-től

Egyes orosz kormányzati weboldalak továbbra sem működtek szombaton.Az elsötétedett weboldalak közé tartozik nevezetesen a Kremlé és a védelmi minisztériumé. Az üzemszünet pontos oka nem volt világos azonnal, de az Anonymous nemzetközi hackercsoport azt állította, hogy ők támadják az oldalakat.  “Az Anonymous folyamatos műveleteket folytat, hogy a .ru kormányzati weboldalakat offline állapotban tartsa, és információkat juttasson el az orosz emberekhez, hogy megszabadulhassanak Putyin állami cenzúragépezetétől” – írta a csoport egy tweetben. Ez már a harmadik nap egymás után, hogy az orosz weboldalak elérhetetlenek, legalábbis egy ideig. Az Anonymous közölte, hogy azon is dolgozik, hogy “az ukrán népet a lehető legjobbanan online tartsa”.

The Empire State Building in New York City
The Empire State Building is lit in the colors of the Ukrainian flag in New York City, on February 25.
The Empire State Building  Ukrajna színeiben. (Gary Hershorn/Getty Images)

The London Eye

The London Eye joins landmarks around the world in lighting in unity with the people of the Ukraine, on February 25.
The London Eye joins landmarks around the world in lighting in unity with the people of the Ukraine, on February 25. (Jeff J Mitchell/Getty Images)

The Brandenburg Gate in Berlin

The flag of Ukraine is projected on the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, on February 23.
The flag of Ukraine is projected on the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, on February 23. (Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency/Getty Images)

The Eiffel Tower in Paris

The Eiffel Tower is illuminated in the colors of the Ukrainian flag in Paris, on February 26.
The Eiffel Tower is illuminated in the colors of the Ukrainian flag in Paris, on February 26. (Raphael Krawzyk/Anadolu Agency/Getty Images)Címkép: A budai Vár ukrán színekben