Putyin zavarban

Posted by
Schmidt András
>Ha valaki figyeli Putyin és környezete nyilatkozatait, akkor a sorok között megtalálja a putyini hatalom teljes meglepődését és zavarát.
1./ Arra számítottak, és ezt többször elhangzott korábbi nyilatkozataikban, hogy 1,5 nap alatt átmenetelnek Ukrajnán és elérik a nyugati határt. Ha visszatérünk 2014-be, amikor annektálták a Krímet és bevonultak Donyeckbe, Luhanszkba, akkor, az akkori tapasztalatokat figyelembe véve igazuk is lett volna. Egy lövés nélkül foglalták el Krimet, és túlerővel foglalták el a többi szakadár területet. Akkoriban Ukrajna válságban volt, Janukovics elnökük parancsára megöltek 100 tüntetőt a Majdanon, ezért az elnöknek menekülnie kellett, és a politikai pártok egymásnak ugrasztották az embereket, vonultak a szélsőjobboldaliak is, ami egy-egy esetben halálos kimenetelű erőszakba is torkollott. Tehát a krimiek, a luhanszkiak, a donyeckiek megijedtek, nagy mértékben az akkor még szabadon fogható moszkvai tévék feszültségszításának köszönhetően is, ezért besétáltak Putyin karjaiba, mert rendet és nyugalmat szerettek volna. Hogy mit kaptak végül is, azt az ottlakók a Youtubon elmondták. Akkoriban létezett egy teljesen lerabolt, korrumpált, demoralizált ukrán hadsereg, sok volt közöttük az áruló, aki átállt magasabb rendfokozatért, pénzért az orosz oldalra.
2-/ A fentiek alapján Putyin és hadvezetése úgy gondolta, hogy ma is tárt karokkal fogják őket várni a 2 napos villámháborúban, mert azt hallották, hogy elnyomják az oroszokat. E helyett mit kapotak? Egy kemény ellenállást minden egyes kilóméterkőnél. A támadás 24-én hajnalban indult, a legnagyobb haderővel Donyeckől és Luhanszkból, és egy nap alatt átlagosan csak 16 km-t tudtak előre menni, ahogy az orosz katonai szakértő lenyilatkozta az egyik orosz televízióban. A gyakorlatilag a majdnem teljesen orosz ajkú Szumi és Harkov megyében, amelyek az oroszokkal határosak északon, irtózatos ellenállásba ütköztek. Kíjevet északról Fehéroroszág felől közelítették meg, szintén őrületes ellenállással találkoztak. Odessza mellett a Fekete-tenger partján többször is partra szállt a tengeri deszant, s mindannyiszor az ukrán hadsereg visszaverte őket. Kíjevi barátaim, azok felnőtt gyermekei, a férfi lakosság túlnyomó része beálltak a területvédelmi alakulatokhoz és egyelőre megakadályozták, hogy körbe kerítsék Kíjevet, s a kíjevi repülőterek valamelyikét elfoglalja az ellenség, illetve a városon belül a civil ruhában, vagy ukrán katonai egyenruhában beküldött diverzánsokat pedig mind elkapták. Barátaim azt mondták Kíjevből és Odesszából is, hogy a hazafiság ás a lelkesedés most olyan magas szinteket üt meg náluk, amelyet az előtt soha. Minden politikai vita félre van téve, és mindenki csak a haza védelmével van elfoglalva. Kitartanak a végsőkig, a fegyvert nem teszik le.
3./ Nagyon sok az orosz hadifogoly. Láttam őket a Youtubon. Szerencsétlen 19 éves sorköteles taknyos kisgyerekek. Egyedül a tisztek a 30-40-es korosztály. Többen közülük úgy lettek beküldve Ukrajnába, hogy el sem mondták nekik, hogy éles harc lesz, hanem csak azt hogy éles hadgyakorlat. Nem kaptak csak egy napi élelmet, mert hát úgysem lesz ellenállás. Nincs elég üzemanyag utánpótlás a harckocsiknak és egyéb járműveknek. Harcolni eszük ágában sincs, több szakasznyi katona önként adják meg magukat harc nélkül. Szóval az orosz hadsereg harci morálja már 1 nap után romlott.
4./ Ettől függetlenül az orosz haderő túlsúlya valószínűleg győzni fog, bár…lehet itt még meglepetés.
5./ Putyin kétszer szólt az ukrán katonákhoz. Először mikor megtámadták Ukrajnát. Akkor igen fölényes beszédet mondott, miszerint „aki nem teszi le fegyvert, azt megsemmisítjük, továbbá náciatlanítjuk Ukrajnát, elfogjuk az USA által irányított vezetőket és lehetőséget adunk Ukrajnának, hogy az USA befolyása nélkül fejlődjön”. A második beszéde már a tegnapi napon volt, ahol egy szétesett ember benyomását keltve, gyakorlatilag „könyörgött” az ukrán hadseregnek, hogy vegye át pucscsal a hatalmat Kíjevben és ne engedje, hogy a soraiba beszivárgott nácik irányítsák őket, illetve a kábítószer függő kormányuk kormányozzon. Az ukránok egységesen elküldték őt melegebb tájakra.
6./ Ma, láss csodát, azzal jött a putyini szóvivő, Peszkov, hogy Oroszország pénteken azért állította meg a támadást, mert tárgyalásokat ígért az ukrán elnök, de miután ez nem valósult meg, úgy ma folytatják az előre nyomulást. Szép kis kommunikációs fogás megmagyarázni, miért nem foglalták el 2 nap alatt Ukrajnát. Zavar van az orosz lakosság irányában is. Ugyanis mind a mai napig azt állítják, hogy az orosz hadsereg semmilyen veszteséget sem szenvedett el, miközben az uránok cca 3000 megült orosz katonáról beszélnek és videófelvételeket tesznek róluk közre. Putyin fél a saját lakosságának igazat mondani.
7./ A nyugati szankciók hatására, Peszkov lánya és első felesége, akik Párizsban élnek luxus körülmények között, arra panaszkodott az Instán, hogy az apjuk nem felelős semmiért, hiszen ő csak egy szóvivő. Ha befagyasztják a számláikat, akkor kénytelenek hazamanni, pedig Párizsban szeretnének élni. Később egy háború ellenes posztot is megjelentetett a lány, amit egy óra múlva törtölt is. Gondolom Apuci nyomására. De ugyan ebben a helyzetben lesz Lavrov külügyminiszter lánya, aki, láss csodát, tizenévek óta az USA-ban él, ott, annál a „rohadt ellenségnél”. Sírnak a Londonban élő oligarcha gyerekek és feleségek is, hogy nem fogját tudni fizetni a számláikat a zárolt bakszámlák miatt, s ezért ki fogják őket utasítani Angliából.
8./ Ukrán barátaim azt mondták nekem, hogy 1991 óta senkinek sem sikerült nemzeti egységet teremteni náluk, kivéve most, Putyinnak.
Teljes szívünkből segítsük, ahol csak tudjuk az ukrán népet! Legyünk büszkék rájuk, hogy ilyen bátrak az orosz invázióval szemben.
**
A Novaja Gazetából:
Каковы бы ни были потери Украины — потери России будут больше. В пропасть рухнет все: рубль, зарплаты, будущее. Россию ждет судьба Ирана. – Юлия Латынина
Bármilyen veszteség is ér Ukrajna, Oroszország veszteségei nagyobbak lesznek. Minden a szakadékba zuhan: a rubel, a fizetések, a jövő. Oroszországra Irán sorsa vár. – Júlia Latyinina

A szerző üzletfejlesztési tanácsadó.  Hosszú éveken át felső vezető volt nagyvállalatoknál. Egyetemeit itt végezte: Leningrad State University, USSR, Taras Shevchenko National University of Kyiv