Kijev utcáin folynak a harcok – ez történt az éjjel a CNN szerint

Posted by
Tim Lister, a CNN munkatársa jelenti KijevbőlMegkezdődött a harc Ukrajna fővárosának, Kijevnek az ellenőrzéséért, szombaton kora reggel harcok kezdődtek az utcákon. Egész éjszaka robbanások és lövések hallatszottak, miközben az orosz csapatok előrenyomultak a város felé.
Az ukrán belügyminisztérium figyelmeztette a  főváros lakóit, hogy Kijevben folynak most a harcok, az utcákon. A Facebookra a minisztérium ezt a bejegyzést tette: Aktív harcok zajlanak városunk utcáin. Kérjük, maradjanak nyugodtak és legyenek a lehető legóvatosabbak!
Ha óvóhelyen vannak, ne hagyják el most sem azt. Ha otthon vannak — ne menjenek az ablakok közelébe, ne menjenek az erkélyekre. Rejtőzzön el a házban, például a fürdőszobában, és takarózzon be valamivel, ami megakadályozza a lövedékszilánkok okozta sérüléseket. Ha szirénákat hallanak (“Légiriadó” jelzés) — azonnal menjenek a legközelebbi óvóhelyre!”

Biden elnök utasította a külügyminisztériumot, hogy folyósítson akár 350 millió dolláros biztonsági támogatást Ukrajnának

Kaitlan Collins, a CNN munkatársa jelenti

Joe Biden amerikai elnök utasította Antony Blinken külügyminisztert, hogy akár 350 millió dolláros azonnali támogatást adjon Ukrajna biztonsága és védelme számára – tette közzé a Fehér Ház . Ez már a harmadik ilyen támogatás; a legutóbbi kettő 60 millió és 250 millió dollárról szólt. Az elmúlt egy év alatt összesen az az összeg több mint egymilliárd dollárra rúgott – közölte egy kormányzati tisztviselő. A mostani elnöki utasítás Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki 40 perces telefonbeszélgetése után érkezett, amelynek során “konkrét védelmi segítségnyújtásról” tárgyaltak.

Felkel a nap Kijevben – ezt kell tudni

(CNN)
(CNN)
Az ukrán főváros, Kijev lakói már a harmadik reggelen robbanásokra és a háború hangjaira ébrednek, mivel a harcok megérkeztek a városba.Ezek a legfrissebb hírek:Robbanások az éjszaka folyamán: Szombat reggel robbanásokról érkeztek jelentések a fővárosból, miután napok óta heves harcok folynak a külvárosban, miközben az orosz csapatok előrenyomulnak a város felé. A városközpont közelében is lövéseket hallottak.
Zelenszkij beszéde: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este ujabb beszédében arra esküdött, hogy az ukránok a helyükön  maradnak és harcolnak az országukért, és azzal vádolta Oroszországot, hogy a polgári infrastruktúrát veszi célba.
Béketárgyalások: Zelenszkij szóvivője közölte, hogy az elnök elfogadta a tárgyalásokra vonatkozó orosz javaslatot, és kész tárgyalni a békéről és a tűzszünetről.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése: Pénteken Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai inváziót elítélő határozatát. Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek tartózkodott a szavazáskor. A szavazás után 50 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állították, hogy Oroszország visszaélt nagyhatalmi státuszával, amikor blokkolta a határozatot.
A szankciók halmozódnak: Az Egyesült Államok és Kanada pénteken szankciókat jelentett be Vlagyimir Putyin orosz elnök és Lavrov orosz külügyminiszter ellen, csatlakozva az Európai Unióhoz és az Egyesült Királysághoz.

Az ukrán hadsereg  megsemmisített egy orosz harckocsit Kijev nyugati részén

Az ukrán hadsereg először számolt be a szombat hajnalban a Kijev nyugati részét megrázó robbanásokról. Az ukrán katonai rendvédelmi szolgálat közölte, hogy az ország katonasága “megsemmisítette a megszállók egyik jármű oszlopát” Kijev Beresztyiszka kerületében. “Az előzetes információk szerint 2 személygépkocsiról, 2 teherautóról van szó és egy harckocsiról, ez utóbbit NLAW páncéltörő rakéták segítségével semmisítették meg” – közölte a szolgálat. Az Egyesült Királyság NLAW páncéltörő rakétákat szállított Ukrajnának az orosz támadás előtti hetekben.

Kijevi éjszaka: lövések zaja és robbanások

Smoke and flames rise over during the shelling near Kyiv, as Russia continues its invasion of Ukraine February 26.

Füst oszlopok és lángok szállnak fel a Kijevben a folyamatos ágyúzás során, miközben Oroszország folytatja ukrajnai invázióját február 26-án. (Gleb Garanich/Reuters). Az ukrán fővárosban, Kijevben, a városközpont közelében helyi idő szerint szombat hajnali 5 óra 45 perc körül több lövés hallatszott. Úgy tűnt, hogy a lövések sorozata délkelet felől érkezett. A lövések egy körülbelül 45 percig tartó csendes időszak szünet hallatszottak. Egyébként egész éjszaka Kijevben és környékén robbanásokat hallatszottak. Korábban szombaton hajnali 2 és 4 óra között a CNN stábjai arról számoltak be, hogy a várostól nyugatra és délre hangos robbanásokat hallottak, az égboltot pedig villanások sorozata világította meg. Nem sokkal később szemtanúk videói robbanásokat mutattak a város északnyugati részén.

Az ukrán televízió Molotov-koktélok készítésének módszerét sugározta

Miközben az ukrán vezetők arra szólítják fel a lakosokat, hogy álljanak helyt és álljanak ellen Oroszország inváziójának, az egyik tévécsatorna pénteken Molotov-koktélok készítésére vonatkozó utasításokat sugárzott. A tévéadásban egy személyt látszott, aki a rögtönzött robbanóanyagot készíti, színes folyadékot önt egy üvegpalackba, az oldalán pedig egy ábra mutatta, hogyan kell az üveget egy szövetből készült kanóccal elzárni. Korábban pénteken az ukrán védelmi minisztérium azt tweetelte, hogy a polgárok “készítsenek Molotov-koktélt a megszállók ellen”, mivel az orosz erők egyre közelebb kerültek a fővároshoz, Kijevhez.

Ukrán parlamenti képviselő: Ha jönnek az oroszok, “akkor  fegyvert kapsz és megtanulsz lőni”

Kira Rudik, az ukrán parlament képviselője néhány nappal ezelőtt még az orosz invázió fenyegetése ellenére is a mindennapi életét élte, részt vett az üléseken és törvényeket vitatott meg.

Image
Kira Rudnik

“Aztán egy nap egyszerűen csak megtudod, hogy jönnek” – mondta Rudik a CNN-nek Kijevben. “És akkor tenni kell valamit. És ekkor szerzel egy fegyvert, és megtanulsz vele lőni”.

Rudik pénteken késő este egy fotót tett közzé a Twitteren, amelyen egy géppisztolyt tart a kezében, ezzel a képaláírással: “A nők ugyanúgy megvédik a földünket, mint a férfiak”. A poszt azóta széles körben kering az interneten, a Twitteren több mint 91 ezren lájkolták.

“Teljesen szokatlan és teljesen őrületes számomra, hogy megértettem és felismertem, hogy fegyvert tartok a kezemben, és készen állok arra, hogy fegyvert viseljek, és készen állok arra, hogy odamenjek és lelőjek más emberi lényeket” – mondta Rudik szombat kora reggel. “És ennek a változásnak az volt az oka, hogy orosz katonák jönnek Kijevbe, és az orosz katonák megpróbálják elvenni azt, ami valójában nem az övék”. Ő és családja most egy ovóhelyen rejtőzködik. De hozzátette: “Valójában nagyon, nagyon keményen harcolunk ellenük … (Putyin) alábecsülte a hadseregünk felkészültségét, és alábecsülte, hogy katonái minden lépésükön nagyon kemény ellenállásba ütköznek”. “Az emberek felfegyverkeznek. Az emberek harcolnak ellenük földünk minden egyes centiméteréért” – mondta. “Nem megyünk el, mert ez a mi városunk. Ez a mi országunk.

Tekintse meg, hogy az orosz erők eddig Ukrajna mely részeit foglalták el Ukrajnában

Renée Rigdon, a CNN munkatársa
A washingtoni Institute for the Study of War elemzése szerint az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Észak-Ukrajna fővároson, Kijeven kívüli részeit, beleértve a csernobili zónát is. A Krím-félszigettől északra fekvő Herszon városába is bevonultak.

“Mindannyian itt vagyunk” Zelenszkij Kijev utcáin készült Facebook-videóban 

(Office of the President of Ukraine)

(Ukrajna elnökének hivatala)

“Itt vagyunk. Kijevben vagyunk. Megvédjük Ukrajnát.” Ez volt a címe annak a videónak, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tett közzé péntek este a Facebookon, miközben kormányának más vezetőivel együtt egy kijevi utcán állva országa védelmére esküdött.

“Jó estét mindenkinek! Itt a frakcióvezető. Itt az elnöki adminisztráció vezetője.. Itt van (Denys) Shmyhal miniszterelnök. (Az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Mykhailo) Podoliak is itt van. Itt van az elnök” – mondta Zelenszkij, miközben a körülötte álló különböző emberekre mutatott, végül saját magával fejezte be mondandóját. “Mindannyian itt vagyunk. Itt vannak a katonáink. Itt vannak a polgárok és a társadalom. Mindannyian itt vagyunk, hogy megvédjük a függetlenségünket, az államunkat, és ez így is marad. Dicsőség a mi védelmezőinknek! Dicsőség a női védőinknek! Dicsőség Ukrajnának!” A csoport többi tagja is bekapcsolódott: “Dicsőség a hősöknek!”

Zelenszkij posztját, amely azóta vírusként terjed az interneten, széles körben megosztották a különböző közösségi médiaplatformokon. Szintén péntek este Zelenszkij beszédet mondott, amelyben megerősítette, hogy az orosz erők közel vannak a fővároshoz, észak és kelet felől nyomulnak előre. Hozzátette, hogy továbbra is kommunikál a világ vezetőivel, köztük Joe Biden amerikai elnökkel. “A fő célunk az, hogy befejezzük ezt a mészárlást” – mondta Zelenszkij a beszédben. “Az ukránok hősiesen ellenállnak az orosz agressziónak”.

Címkép: Zelenszkij: nem adjuk meg magunkat