Az első pénteki hírek Ukrajnából a CNN alapján

Posted by

Brit védelmi miniszter: “Oroszország egész Ukrajnát meg akarja szállni”

Sharon Braithwaite, a CNN londoni tudósítója.

Ben Wallace brit védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy Oroszország egész Ukrajnát el akarja foglalni, de fő céljait nem sikerült teljesítenie. “Határozottan az a véleményünk, hogy az oroszok egész Ukrajnát szándékoznak megszállni” – mondta Wallace pénteken a Sky Newsnak.
“A ma reggeli értékelésünk az, hogy Oroszország le van maradva a reménybeli menetrendjéhez képest. Több mint 450 főt veszítettek. Ellentétben az orosz állításokkal, és Putyin elnök valamiféle víziójával, hogy az ukránok valahogy most felszabadultan özönlenének az ügye mellé, ez teljes tévedés. Az orosz hadsereg az első napon nem teljesítette a feladatát”.

Az ICC ügyésze háborús bűnöket vagy népirtást vizsgál Ukrajnában

Isaac Yee, a CNN munkatársa

A Nemzetközi Büntetőbíróság ( International Criminal Court) pénteken emlékeztette a világot, hogy figyeli Ukrajnát, és kivizsgálhat minden ott észlelt “népirtást” és “háborús bűncselekményt”. “Emlékeztetem az Ukrajna területén ellenséges tevékenységet folytató valamennyi felet, hogy … hivatalom  kivizsgálhat minden olyan népirtás, emberiesség elleni bűncselekmény vagy háborús bűncselekményt, amelyet Ukrajna területén 2014. február 20-tól kezdődően követtek el” – mondta Karim A.A. Khan QC, az ICC ügyésze. “Hivatalom továbbra is nagy figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzetet” – tette hozzá. “Mandátumának független és pártatlan gyakorlása során a Hivatal továbbra is teljes mértékben elkötelezett az atrocitással elkövetett bűncselekmények megelőzése és annak biztosítása mellett, hogy az ilyen bűncselekményekért felelős személyeket felelősségre vonják”.”

 

Kijev főpolgármester-helyettese csak nehezen jutott be az Óvóhelyre

Ivana Kottasova, a CNN munkatársa Kijevből

A kijevi metró Politechnikai Intézet nevű állomásának óvóhelyét csütörtök este egy ideig nem tudták megközelíteni az emberek – közölte a város alpolgármestere, Kosztyantin Usov a Facebookon tett nyilatkozatában.  Usov leírta, hogy az emberek nem tudtak azonnal bejutni az állomásra. “Körülbelül öt-hét percig kellett kopogtatnom, elég hangosan” – mondta.

Across Kyiv, red arrows painted on walls indicate the locations of the nearest bomb shelters. The city first put them up after war broke out in eastern Ukraine in 2014, but they were recently repainted.
Kijev-szerte a falakra festett piros nyilak jelzik a legközelebbi óvóhelyek helyét. A város először a kelet-ukrajnai háború kitörése után, 2014-ben festették fel ezeket, de nemrég felújították őket. (Ivana Kottasova/CNN)
Usov arra kérte a kijevi lakosokat, hogy jelezzenek minden hasonló incidenst.  Kijev metróhálózatában – amely három vonalat és több mint 50 állomást foglal magában – számos bunker található, a városszerte a falakra festett piros nyilak mutatják a legközelebbi bunkert. 

Ukrán parlamenti képviselő, miközben sugárhajtású repülőgépek repülnek fölötte: “Férfiaink és asszonyaink meghaltak ezért a szabadságért”

Ukrainian lawmaker Lesia Vasylenko speaks to CNN from Ukraine on February 25 as aircraft fly overhead.
Leszja Vaszilenko ukrán törvényhozó interjút ad a CNN-nek Ukrajnából február 25-én, miközben repülőgépek repülnek fölötte. (CNN)

Leszja Vaszilenko ukrán képviselő pénteken éppen a nemzetközi közösség segítségét sürgette, amikor a fölötte elrepülő repülőgépek hangja megzavarta. “Ha ez a mostani szinten folytatódik, ezek a légicsapások történnek, a tankok begördülnek, Ukrajna nem sokáig lesz képes ellenállni egy ilyen masszív orosz agressziónak, és segítségre van szükségünk” – mondta a CNN-nek Kijevből. Hozzátette, hogy további szankciókra van szükség, valamint több fegyverre  és az ország légterének lezárására. Egy kis szünetet tartott, a kamerán kívül az ablakon kinézve. “Sajnálom … miközben beszéltünk, több repülőgép is repült a város irányába. És az elnök néhány perccel ezelőtti beszédéből tudjuk, hogy a légicsapások körülbelül most fognak kezdődni” – mondta, miközben a háttérben dübörgés hallatszott. “Mindannyian kimerültek vagyunk, mert helikopterek, repülőgépek, vadászgépek repülnek fölöttünk folyamatosan. És minden alkalommal, amikor zajt hallunk, nem tudjuk hogy hova megy? Vajon eltalál minket, vagy nem talál el?” Hozzátette, hogy a félelem ellenére is bízik “az ukrán hadseregben és az ukrán népben”. “Az itteni emberek bátrak, és nem akarják feladni a hazájukat” – mondta. “Nem akarunk senki uralma alatt élni, bárki is legyen az. Mi szabad emberek vagyunk. Harcoltunk a szabadságunkért. Férfiaink és asszonyaink meghaltak ezért a szabadságért.”

Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszországot tárgyalásra fogják kényszeríteni , hála az orosz tüntetőknek

Tim Lister, a CNN munkatársa Kijevből.

A person carries a banner during an anti-war protest, after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Moscow, Russia February 24. The banner reads "No to war. Freedom to political prisoners".
Egy személy egy transzparenst tart a kezében egy háborúellenes tüntetése Moszkvában,  február 24-én. A transzparensen a következő felirat olvasható: “Nem a háborúra. Szabadságot a politikai foglyoknak”. (Evgenia Novozhenina/Reuters)
Volodimir Zelenszkij elnök péntek kora reggel az ukrán néphez intézett videoüzenetében azt mondta, hogy “előbb-utóbb Oroszországnak tárgyalniakell velünk arról, hogy befejezzük ezt a katonai műveletet, hogy véget vessünk ennek az inváziónak, és minél hamarabb kezdődik ez a tárgyalás, annál kisebbek lesznek Oroszország veszteségei”. Zelenszkij kemény hangot ütött meg annak ellenére, hogy az orosz erők Ukrajna fővárosa, Kijev felé nyomulnak: “Mi a sajáti földünkön vagyunk, miénk az igazság, nem tudják lerombolni a elszántságunkat. Az orosz “Kalibr” rakéták tehetetlenek a szabadságunkkal szemben”.Zelenszkij üdvözölte az oroszországi tüntetéseket is az invázió ellen. “Az Orosz Föderáció minden polgárának, aki  tiltakozik, azt akarom mondani, hogy látjuk önöket. Tiltakozásuk azt jelenti, hogy meghallgattak minket” – mondta. Csütörtökön a háborúellenes tüntetők több kisebb tüntetést tartottak Oroszország-szerte a független média és megfigyelő szervezetek szerint – még akkor is, amikor letartóztatással kellett szembenézniük, és a rendőrség azzal fenyegetőzött, hogy fizikai erővel oszlatja fel a tömeget. Oroszország tiltja az engedély nélküli tüntetéseket, de az oroszok egyszemélyes úgynevezett “egyéni”tüntetéseket szervezhetnek. Moszkvai idő szerint csütörtök estig legalább 1237 embert vettek őrizetbe Oroszország legalább 44 városában – jelentette az OVD-Info független megfigyelő csoport.
Kora reggel van Kijevben, ahol a lakosok lángokra és lezuhanó törmelékre ébrednekIvana Kottasova, a CNN munkatársa Kijevből.

The sun rises over Ukraine's capital, Kyiv, on Friday amid Russia's invasion of its former Soviet neighbor.
Felkel  nap Ukrajna fővárosa, Kijev fölött pénteken, a volt szovjet szomszéd Oroszország inváziója közepette. (Jon Steward/CNN)
Az ukránok péntek reggel arra ébrednek, hogy az előző nap nem csak egy rossz álom volt. Országukat megszállta Oroszország, fővárosukat csapások célpontjává tették. Kijevben hajnalban több hangos dörrenés hallatszott, és a kihalt utcákon többször is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Egy lakóház a város bal partján lángokban állt az éjszaka folyamán, miután a jelek szerint rakéta találta el…
.

An apartment building was on fire in Kiev Friday after apparently being hit by debris.
Égő lakóház
Egy másik incidens során egy ukrán Szuhoj Szu-27-es vadászgépet lőttek le a főváros felett. A katasztrófavédelem képein látszik, hogy egy kétszintes ház kigyulladt, miután egy repülőgép roncsai hullottak rá, bár nem volt világos, hogy azok a Szu-27-es repülőgépről származnak-e. Bár az éjszakai kijárási tilalmat hivatalosan reggel 7 órakor feloldották, a városban kísérteties csend van, és sok lakos inkább otthon  maradt. Sokan mások már elmenekültek Kijevből – a fővárostól nyugatra vezető utak csütörtökön rendkívül zsúfoltak voltak. Közben az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy az ország légierője felrobbantott egy hidat a Teteriv folyó felett Ivankivnál, Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. Bár a minisztérium szerint az orosz előrenyomulást sikerült megállítani, az információ kevés vigaszt nyújt a Kijevben menedéket kereső lakosoknak.
Az ukrán elnök ellenállásra szólított fel az invázióval szemben, és bírálta a szövetségeseket, hogy csak “távolról nézik a dolgokat”Tim Lister és Josh Pennington a CNN munkatársaitól.
Ukrainian President Volodymyr Zelensky.
Ukrainian President Volodymyr Zelensky. (Ukrainian President Volodymyr Zelensky/Facebook)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek reggel újabb videoüzenetet adott, amelyben az orosz invázióval szembeni ellenállásra buzdít, és néhány órán belül másodszor is bírálta Ukrajna szövetségeseit. “Ma reggel egyedül védjük meg az országunkat. Csakúgy, mint tegnap, a világ legerősebb országa pedig távolról nézte” – mondta a Facebookon közzétett videóban, valószínűleg az Egyesült Államokra utalva. “Oroszországot tegnap szankciókkal sújtották, de ezek nem elégségesek ahhoz, hogy ezeket a külföldi erőket eltávolítsák a földünkről. Csak szolidaritással és elszántsággal lehet ezt elérni”.” Zelenszkij hozzátette, hogy az ukrán nép továbbra is ellenáll, “igazi hősiességről téve tanúbizonyságot”. Az ellenséget a legtöbb irányban megállítottuk. Folynak a harcok … Nem fogunk elfáradni”.

“Mindenre kiterjedő háború”: Zelenszkij rövid beszédét azzal kezdte, hogy “a totális háború második reggelét” éljük. Hajnali 4 órakor az orosz erők továbbra is rakétacsapásokat mértek Ukrajna területére. Azt mondják, hogy csak katonai létesítményeket vesznek célba, de ez hazugság. Valójában nem tesznek különbséget, hogy mely területeken tevékenykednek” – mondta Zelenszkij. “A Kijev feletti égboltról (ma reggel) bombák hullotak. Tűz volt egy lakóházban. Ilyen támadások fővárosunk ellen 1941 óta nem történtek”. Vitalij Klitschko kijevi polgármester péntek reggel egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy három ember megsérült, egyikük kritikus állapotban van “a Koshitsja utcai 7-A lakóházba csapódott rakéta következtében”.

Címkép: Lelőtt ukrán SZU-27-es roncsai. Egy lakóházra estek