Putyin beszéde – hogy mindenki értsen belőle

Posted by

Jill Dougherty elemzése

>Napfelkelte előtt, közvetlenül azelőtt, hogy Ukrajna városaiban felrobbantak volna a rakéták, az orosz állami televízió váratlanul Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédét sugározta. A két önjelölt “népköztársaság”, Donyeck és Luhanszk, a szakadár ukrajnai Donbász régióban, amelyeket kevesebb mint két nappal korábban hivatalosan is függetlennek ismert el, “segítségkéréssel fordult Oroszországhoz” – mondta. Feleletül erre a hívásra  “különleges katonai műveletet” indít. Célja: Ukrajna “demilitarizálása” és “nácitlanítása”.

Perceken belül orosz rakéták kezdték eltalálni ukrajnai célpontokat. “Akcióink önvédelem a fenyegetésekkel szemben” – mondta orosz honfitársainak, azt állítva, hogy Moszkva nem tervezi Ukrajna megszállását. “Nem tervezzük, hogy ráerőszakoljuk magunkat bárkire” – hangsúlyozta. Putyin szerint a “különleges katonai műveletet” korlátozott, a Donbászban élő emberek védelmét szolgálja, akik állítása szerint “népirtást” szenvednek, ezt a vádat Ukrajna határozottan tagadta. A következő lélegzetvételben azonban már kitért egy szélesebb körre: “A NATO támogatja az ukrán neonácikat … akcióink önvédelem a fenyegetésekkel szemben”.

Majd egy rendkívüli passzusban közvetlenül az ukrán hadsereg tagjaihoz szólt, akik éppen abban a pillanatban az orosz hadsereg célkeresztjében voltak. “Kedves elvtársaknak” szólította őket, és azt mondta nekik, hogy “hűségesküt az ukrán népnek tettek, és nem a népellenes juntának, amely kirabolja Ukrajnát, és visszaél ugyanezzel a hatalmával. “Ne kövessék a bűnös parancsait!” – követelte. “Arra kérem önöket, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza”.

Mint már annyiszor tette, Putyin azt állította, hogy Oroszországnak nincs más választása, mint megvédeni magát. Kemény hangnemben, úgy tűnt, hogy megfenyegeti az Egyesült Államokat, Európát és a NATO-t, amelyek néhány percen belül szemtanúi lesznek annak, hogy fegyveres erői tüzet nyitnak Ukrajnára, amit a Kreml következetesen nyugati “hisztériakeltésnek” minősített. “Mindenkinek, aki megpróbál beavatkozni, sőt, még inkább aki fenyegetést jelent országunk, népünk számára, annak tudnia kell, hogy Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár, amilyeneket még soha nem tapasztaltak a történelmükben. “Készen állunk az események bármilyen alakulására. Minden szükséges döntést meghoztunk ezzel kapcsolatban”.

Putyin, aki évek óta bírálta a Nyugatot, amiért figyelmen kívül hagyta a NATO orosz határok felé történő terjeszkedésével kapcsolatos panaszait, végül dühösen vágott vissza. “Remélem” – zárta rövid beszédét – “hogy meghallgattak”.