Márki-Zay: Az egységes ellenzék Paks 2 felfüggesztését, az orosz kémbank kiutasítását követeli

Posted by

„Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként el kell hogy ítélje Putyin elnök agresszióját Ukrajna ellen. Mi, az ellenzéki szövetség kiállunk Ukrajna területi integritása mellett és az orosz agresszió ellen, egyben az Ukrajnában élő magyar testvéreink védelmében” – mondta Márki-Zay Péter csütörtök délelőtt egy online sajtótájékoztatón. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor elárulta a magyar nemzetet, az Európai Uniót és a NATO-t, amikor „az orosz kémbankot diplomáciai mentességgel betelepítette és beengedte Budapestre, az Európai Unió területére”, vagy amikor az amerikaiak által üldözött fegyvercsempészeket nem az USA-nak, hanem Oroszországnak adta ki.
„Sajnos mára egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor megbízhatatlan szövetségese az Európai Uniónak és a NATO-nak” – jelentette ki Márki-Zay. Az ellenzék azt követeli a magyar kormánytól, hogy függesszék fel Paks 2 engedélyezési eljárását, és azonnali hatállyal utasítsák ki Magyarországról az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot.
Márki-Zay azt is bejelentette, hogy az Egységben Magyarországért csütörtök este 19 órára tüntetést szervez az orosz agresszió ellen. A tüntetés az orosz nagykövetség épülete előtt lesz, az ellenzék így szeretné kifejezni szolidaritását a kárpátaljai magyarok és az ukrán nép mellett.
Hozzátette: Meg kell törnünk az átkot, hogy Magyarország a történelme során túl sokszor áll a rossz oldalra. Orbán Viktor a háborút kirobbantó Putyinnal köti össze a magyarok sorsát. Elvesztette szövetségeseink bizalmát, és tétlenül nézi, ahogy ukránok és kárpátaljai magyarok fognak meghalni egy értelmetlen és igazságtalan háborúban. Magyarországot nem csak azért kell új pályára állítani, hogy a magyar emberek jobban élhessenek, és a kiváltságosok ne dőzsöljenek tovább mindannyiunk pénzén. Hanem azért is, hogy Magyarország ne sodródjon egy újjáéledő Szovjetunió mellé, hanem hajóját kösse ki végleg a nyugati parton. Erről is szól az előttünk álló sorsdöntő választás.