Keleti Pajzs 2022

Posted by

Fábián András

>Orbán Viktor ellátogatott az ő hűséges katonáihoz. Ahhoz a hozzá hűséges tábornoki karhoz, amely nem a nemzetéhez, hanem személyesen hozzá hű. Már-már közhelyszerű, hogy egy tisztességes hadsereg tisztességes vezetése ezt a diktátort régen elzavarta volna. Ezek a derék magyar honvédek azonban egymást túllihegve igyekeznek Orbán kedvébe járni, kegyeit elnyerni. Nincsenek egyedül, mert az államigazgatás csúcsát is ő maga válogatta össze, csupa olyan figurából, akit jellembeli gyengeségei folytán, vagy netán éppen szellemi képességeinek korlátait számításba véve, a szolgai feladatok ellátására alkalmasnak talált. Cserébe azt tehetnek, amit akarnak, akkora vagyont harácsolhatnak össze a maguk és családjaik számára a közvagyonból, amekkorát akarnak. Akár bűncselekmények útján is, hiszen a főnök senkit nem hagy az út szélén. Majd a legfőbb ügyész elintézi, oszt jónapot.

Szóval Orbán elment a katonákhoz. Leültek egy nagyon komoly tárgyalóasztalhoz szemtől szembe. Mellettük egy hatalmas világító térkép, amelynek címe Keleti Pajzs 2022. Ezen a pajzson mindenféle harci eszköz és néhány katona sziluettje látható. Hazánk hadereje, az elrettentő csapaterők ezek. Hollywoodi filmekben a Fehér Ház pincéjében van ilyen díszlete az amerikai elnök stratégiai központjának. Miközben azonban állítólag a biztonságunkat szavatoló magyar honvéderő átcsoportosul a keleti határainkhoz, (leginkább az Ukrán határra kell gondolnunk most, nem a románra!), mit látunk a térképen?! A román-magyar határ felé tart egy darab helikopter. Egy-két katonát látunk a Balaton északi partján. Három katonánk, egy hajónk, két PSZH és egy harckocsi (tank) pedig lenn délen védi a keleti határt. Szóval mindenki nyugodjon le. A hadak mozgásban, a béke megőrzése folyamatban. Benkő Tibor tartott is egy olyan sajtótájékoztatót, hogy az ember csak tátotta a száját. Aki hallgatta az erről szóló tudósítást, azt se tudhatta, hogy ki kivel van. Szerinte például Oroszország megtámadta Oroszországot, és az orosz csapatok teljesítik a feladataikat. Ezt az érdekes szöveget akár Szergej Sojgu, Oroszország hőse, az orosz hadügyminiszter is nyugodtan elmondhatta volna.

Az említett látogatáson viszont Orbán Viktor tett egy érdekes kijelentést, vagy bejelentést is. Miután komoly képpel elmondta, hogy a Magyarországnak „ebből a konfliktusból” ki kell maradnia, „visszautasította azokat a baloldali javaslatokat, amelyek katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről szólnak”.

Tisztelettel kérem, azokat a baloldali javaslattevőket, akik ilyen követelést fogalmaztak volna meg a kormány felé, hogy tegyék fel a kezüket! Most!

Az ukrán nagykövet asszony átadott ugyan egy listát a magyar kormánynak (!), hogy milyen eszközökre lenne szükségük. (https://infostart.hu/kulfold/2022/02/22/ukrajna-katonai-eszkozoket-igenyelt-magyarorszagtol#) Ebben a listában azonban kifejezetten benne van, hogy nem halálos katonai-technikai segítségnyújtási eszközöket kérnek. Lényegében a védekezést segítő, a háború által sújtott lakosság és katonaság védekezését könnyítő védő és egészségügyi felszerelésekről van szó. Vagyis se katona, se fegyver. A NATO-tól is csak védelmi fegyvereket kértek az USA-hoz és Nagy-Britanniához intézett levelükben, katonát nem. Vagyis nem igazán látom én itt, hogy a magyar „baloldal” fegyvereket akarna Ukrajnába juttatni. Vagyis olybá tűnik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök (!) megint és ebben a véresen komoly helyzetben is hazudik a magyar népnek.

Az MTI szerint a honvédelmi miniszter kedden azt is bejelentette, hogy Magyarország keleti térségébe megfelelő létszámú és felszereltségű katonai erőt csoportosít át. A tegnap esti híradásokban azonban mindössze arról kaphattunk hírt és képeket, hogy Beregsuránynál a magyar határvidék kihalt, még gyalogosok is csak elvétve fordulnak elő. Senki nem jön hozzánk Ukrajnából, és innen sem akar senki odamenni. Katona, haditechnika egy szál sem. No mindegy! Csak semmi kapkodás.

Abban egy percig sem kételkedem, hogy Orbán maximálisan ki fogja használni ezt a helyzetet. Most is, mint bármikor, amikor csak lehetősége nyílott rá, el fogja játszani nekünk a nagy hadvezért és honvédőt, aki persze győz minden és mindenki felett, még akkor is, ha itt kő kövön nem marad. Még akkor is, ha ebbe a háborúba belepusztulunk néhány tízezren, mint a koronavírusba, amely ellen ugyancsak kiválóan védekezett egyszemélyi felelősként.

Némiképp persze ront az összképen, hogy mindeddig Orbán és Putyin, az agresszor, nagyon is egy húron pendültek. Jó okunk van feltételezni, hogy a magyar diktátor a saját hatalmának bebetonozására igyekszik majd felhasználni az ukrajnai háborút. Bizonyosra vehető, hogy Putyin és ő Orbán barátja összehangolták cselekvési terveiket február 1-jén. Most persze Orbán határozottságot és a béke iránti eltökéltséget mutat. Demonstratíve együttműködik az EU-val, és a NATO partnerekkel. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy mi volt az Orbán-Putyin találkozón született megállapodások valós lényege. Gondolom azt ötven vagy száz évre azon nyomban titkosították. Emlékezzünk, hogy a 2015-ös menekülthullám megindulása előtt is volt egy ilyen csúcstalálkozó. Orbán rögtön meg is kezdte a roppant tömegű várható migráció veszélyeinek emlegetését, és a déli kerítés rohamtempóban történő felállítását.

Én, a magam részéről, az Ukránok helyében továbbra sem bíznék Orbán Viktorban és kormányában. Az EU és a NATO egységét megbontó, sokkal inkább az orosz érdekeknek alárendelt magyar külpolitikának is nagy szerepe volt abban, hogy a helyzet háborús összetűzésbe torkollott. Az ország békéje és biztonsága tehát azt követeli, hogy Orbánt és egész környezetét nagyon gyorsan el kell távolítani a politikai döntéshozatali mechanizmusoknak még a környékéről is. Már persze, ha egyáltalán lesz még lehetőség szabad választások megtartására Magyarországon április 3-án.

Zárszó:

Putyin ma hajnalban megtámadta Ukrajnát és bombázta a kijevi repülőteret. Én meg azon elmélkedem, hogy az Orosz katonák által megszállt Odessza, Lviv, vagy a lebombázott kijevi reptér melyik védelemre szoruló szakadárhoz tartozhat? Donbaszhoz vagy Luhanszkhoz.