Az Oroszország-szakértő: A józan ész kiköltözött a Kremlből

Posted by

A HVG 360 interjúja
>Vlagyimir Putyin stratégiai célja most már biztosan Kijev elfoglalása és a Zelenszkij-kormány megdöntése – mondta a hvg360-nak adott interjújában Sz. Bíró Zoltán. Az Oroszország-szakértő szerint polgárháborús helyzet is kialakulhat Ukrajnában, egy elhúzódó konfliktust viszont Moszkva nehezen bírna anyagilag. Arról is beszélt, mit tenne egy felelős magyar kormány ebben a helyzetben.

hvg360: Már Kijevet támadják az orosz csapatok, vagyis Putyin nem állt meg a két szakadár megyénél. Ez várható volt?

Sz. Bíró Zoltán: Valóban nem állt meg, hanem továbbment, ami önsorsrontó lépés, aminek szerintem nem mérték fel a következményeit. Kijelenthetjük, hogy a józan ész kiköltözött a Kremlből. Az, hogy Putyin Kijev felé fordul, már akkor várható volt, amikor egy 30 ezres orosz kontingens kezdett hivatalosan hadgyakorlatba Belaruszban, ahonnan gyorsan és könnyen lehet támadást indítani Kijev irányába, hiszen a Dnyeperen nem is kell átkelni, hanem azt megkerülve lehet eljutni Kijevbe.

hvg360: Kijev bevétele és a hatalomváltás Oroszország célja Ukrajnában?

Sz. Bíró Zoltán: Putyin stratégiai célja most már biztosan Kijev elfoglalása és a Zelenszkij-kormány megdöntése. Kijev azonban egy majdnem 3 milliós nagyváros. Két forgatókönyv is elképzelhető: vagy csupán gyűrűbe fogják az oroszok, vagy be is vonulnak, de akkor utóbbi esetben elhúzódó, hosszú utcai harcok következnek, ami rengeteg véráldozattal és jelentős civil veszteséggel jár.

hvg360: Egy orosz bábkormányt mennyire fogadhatnak el az ukránok, főleg úgy, hogy ukrán önvédelmi alakulatok szerveződnek. Polgárháborúvá fajulhat a helyzet?