Az első rakétacsapások a térképen

Posted by
Mitrovits Miklós
>Ma reggel Oroszország megtámadta Ukrajnát! A térképen az első rakétatámadások helyei. Talán itt az ideje világosan beszélni Magyarországon is!
1) Ez a háború nem ma, hanem nyolc évvel ezelőtt kezdődött. Nálunk ezt eufemisztikusan “ukrán válságnak” nevezték, miközben ez egy ukrán-orosz háború volt a kezdettől. Emlékszem, 2014 februárjában a Lengyel Intézetben Bogdan Borusewiczcsel (a lengyel Szenátus akkori elnökével) beszélgettem kb. 150 fős közönség előtt, aki akkor nagyon határozottan elmondta, hogy miről van itt szó: régiónkban az orosz imperializmust nem lehet tolerálni, hiszen a létünkben fenyeget. Erre tanít a történelem.
2) Be kéne fejezni azt a mantrát, hogy az oroszok csak védekeznek. Az oroszok sosem védekeztek. A Moszkvai Fejedelemség megszületésének pillanatától ez az állam a terjeszkedésre van beállítva. Aki nem ismeri a történelmet, olvasson! De lehetőleg ne a birodalmi érdekeket tudatosan leplező magyar cár- és Sztálin-kutató történészeket… az orosz állam mindig védekezéssel indokolja a támadást (lásd pl. Molotov-Ribbentrop paktum), kivéve persze akkor, amikor az “orosz földek összegyűjtése” a legitimációs ideológia. Most mindkettő életbe lépett. Donabassz esetén a “védelmi” érv, Ukrajna többi része esetén pedig az “orosz földek összegyűjtése”. Mindkettő hamis, mivel Ukrajna nem fenyegette Oroszországot, az ukránlakta területek pedig a történelemben csak hódítás útján tartoztak Moszkva alá, egyébként nem.
3) Be kell látni, hogy az USA nem hazudott. Pontosan előrejelezték az inváziót. Egyébként mi érdeke lett volna hazudni vagy dezinformálni? Esetleg el lehetett vele tolni a háború kezdetét, de megakadályozni nem. Viszont az is kiderült, hogy orosz részről a NATO-val riogatásnak semmi alapja nem volt. Ukrajnában nincsenek NATO erők, az ukránok fegyverzete elégtelen és még most sincs arra akarat, hogy megmentsék Ukrajnát. Ugyanezek a hamis narratívák hangzottak már el 2014-ben is, amikor Krímet elcsatolták.
4) Amit viszont nem tudunk még: vajon a világ elfogadja-e Ukrajna felszámolását, ahogy 1938-ban elfogadta, hogy Hitler felszámolja Csehszlovákiát? Nem véletlen, hogy Putyin az elmúlt években többször is előhozakodott az 1938-as müncheni konferenciával és a nyugati államokat morális felelősség alá vonta. Talán éppen azért tette, hogy most őt se akadályozzák meg terveinek megvalósításában. Sajnos itt nincs jó megoldás. Ha a világ elfogadja a jelenlegi helyzetet, azzal nemcsak morálisan bukik meg újra, hanem veszélyes precedenst teremt. Ha nem fogadja el, az maga a háború…

Nehéz mit mondani. Az agresszorok kezében van ismét a régiónk sorsa…

Mitrovits Miklós történész, polonista, tudományos kutató. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa

Térképen az első rakétacsapások helye

Lehet, hogy egy kép erről: térkép és , szöveg, amely így szól: „Brest 6p3cT Gomel romeлb Lublin лиneuK Chernihiv 4epHiriB Lutsk лymbK Rivne piBHe Kursk KypcK zeszow Lviv лbBB Voronezh BopoHeж Kyiv 1B Sumy cymи Ternopil TepHonлb Zhytomyr жиTomиp Bila Tserkva 6ðлa uepKBa Ivano-Frankivsk BaHo-фpaHKиBcbK Belgorod 6eлropoA Kharkiv xapKiB Vinnytsia Khmelnytskyi xmeлbHиubKий Poltava noлTaBa Cherkasy 4epKacи Kremenchuk KpemeH4yK Chernivtsi 4epHиBu ecen Ukraine Oradea Kropyvnytskyi KponиBHиubKий Kryvyi Rih KpиBий Pir Dnipro AHynpo Zaporízhzhia 3anopижжR Cluj-Napoca Târgu Mureş laÈio Moldova Chişinău, Luhansk, лyraHcbK Donetsk AoHeubK ra Mykolaiv mиKoлaйB Odesa Kherson oAeca xepcoH Shakhty Romania Mario ol' mapynoлb Rostov-on-Do pocToB-Ha-Ao Melitopol' meлTonoлb Berdyans'k 6epARHcbK Galațio Ploiești Sevastopol Anapa aHana Krasnodar KpacHoAap Maykop”