A megkérdezettek közel 70 százaléka megnézné Orbán és Márki-Zay vitáját

Posted by

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített közvélemény kutatást arról, hogy a megkérdezettek hány százaléka nézne meg egy miniszterelnök-jelölti vitát Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között. Az összes megkérdezett 66 százaléka biztosan megnézné a Fidesz és az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei közti vitát, és további 5 százalék valószínűleg tartja, hogy rákapcsolna, ha sugározná a tévé. Az ellenzékiek 93 százaléka várja a vitát, de még a Fidesz támogatóinak is több mint fele kiváncsi lenne rá.
A kormány propaganda nagyban sulykolja, hogy Orbánnak nincs félnivalója a nyilvános vitától, csak az ellenzék jelöltje nem komolyan vehető. A megkérdezettek erről mást gondolnak: 63 százalékuk szerint Orbán fél a vitától, vagy mert alulmaradna benne, vagy azért, mivel számára kellemetlen témák is felszínre kerülnének.
Az elsőként említett indok jogos is lehet. Orbán utoljára 2006-ban állt ki nyilvános vitára Gyurcsány Ferenc ellen. Akkor nem csak a vitát, de a választásokat is elvesztette. De ugyanez történt a 2002-es választásokkor is Medgyessy Péter ellen.