Örökös határok? Rokon népek? Hogy van ez?

Posted by
M.Lengyel László
>Friedman abból indul ki, hogy a NATO azzal, hogy közelebb kerül földrajzilag valakihez, aki nem akar és nem is tud taggá válni, máris fenyegeti azt. Szóval a gyerekkori barátom, amíg Csepelen laktak, tudomást sem vett róla, hogy a felesége amúgy szeretne velem ezt-azt, de miután a közelünkbe költöztek, már fenyegetve érzi magát, olyannyira, hogy kész volna velem szemben akár erőszakra, gyilkosságra. Ezenközben nem érdekli, hogy én magam akarom-e a feleségét, vagy sem. (Mert ha nem akarom, mi közöm az egészhez, intézzék el maguk közt.)
Minden szuverén államnak joga van megválasztani, hogy mi módon képzeli el a biztonsága garantálását. Magában, a jobb vagy a baloldali szomszéddal, valakikkel szövetségben. Ukrajna szuverén állam. A területi épségét a Budapesti Jegyzőkönyv (is) szavatolta, orosz aláírással. Krímestül, Donyeckestül, Luhanszkostul. A Minszk-2 legnagyobb baja, hogy (az ideiglenes fegyvernyugvás, mindegy milyen, csak legyen béke érdekében) elismerte, hogy “Oroszország nem részese a konfliktusnak” – micsoda ökörség! – illetve a két megyének olyan jogokat adna, hogy az a kijevi hatalom terület feletti szuverenitását, de még az egész ország feletti szuverenitását is lényegében lenullázná.
Az ukránok barmok, ügyetlenek, korrupt és béna a kormányuk, nem értik egy potenciális szövetségi állam mibenlétét (nemzetiségekre vetítve főleg). De azt is látni kell, hogy van egy ország, amelynek lakói legalább 30 százalékban orosznak vallják magukat, a magukat ukránnak vallók is szívesebben használják otthon és a hétköznapokban az oroszt, mint az ukránt, Kijev, Harkov, Odessza, Dnyepropetrovszk, Zaporizsja, Krivij Rig inkább orosz, mint ukrán. (Donyecket, Luhanszkot most nem is említem.)
Na de bocsika! 1860 táján a prágaiak úgy haltak meg, hogy életükben egy cseh szót ki nem ejtettek. És a pozsonyiak, kassaiak, nagyváradiak, kolozsváriak, brassóiak, nagyszebeniek, szabadkaiak, zentaiak ugyanígy voltak ezzel a századfordulóig, mert ugyebár vagy németül, vagy magyarul. A világpolitika benézte, eltűrte, elfogadta, hogy ha van állam, akkor van nyelv is, államnyelv, állampolitika. Az észteket és a letteket ki csesztette, hogy az oroszok ugyebár?
Ahol állam van, ott van nyelv (olyan dialektus, amelynek hadserege van) is, és politikai akarat, szuverenitás is. (Tessék már belegondolni, hogyan lett “önálló” bosnyák – de akár szerb és horvát – nyelv! Vagy bolgár és “észak-macedón”.)
Ha Putyin (és kicsit Friedman) érvelését elfogadjuk, akkor a lengyelek a szlovákokkal (értik egymást), a szlovákok a csehekkel, a délszlávok egymással szépen összebúzorozhatnának, feltéve, hogy van egy egy népességben és katonai erőben domináns nemzet, amely ezt “összekovácsolja”. (A nagy Ororoszország kovácsolta frigy!)
Egyszerűsítsünk:
1.) Fenyeget-e bárkit a NATO? Mert ha igen, Putyinnak igaza van.
2.) Kötelesek-e a rokonnépek együttmaradni? Mert ha igen, Putyinnak igaza van.
3.) Örökre meg vannak-e húzva a nyelvi, nemzetiségi, nyelvrokoni határok? Mert ha igen, Putyinnak igaza van.
Ha viszont a westfáliai béke nyomán létrejött elveket követjük, miszerint az adott határok között az adott kormány (uralkodó) szuverén – ezt fordítjuk mi helytelenül “nemzetállamnak”, akkor Putyinnak annyi köze van az ukrajnai oroszokhoz, mint a kanadai franciákhoz, vagy éppen nekünk a burgenlandi (már nem is létező) magyarokhoz.
UFF!
mll