A legfontosabb dolgok délelőtt

Posted by

Neue Zürcher Zeitung
>Joe Biden és Vlagyimir Putyin a jelek szerint készen áll az Ukrajna-csúcstalálkozóra. Emmanuel Macron francia elnök vasárnap este közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin készen áll az “európai biztonságról és stratégiai stabilitásról” szóló csúcstalálkozóra. A Fehér Ház megerősítette, hogy Biden elnök beleegyezett egy csúcstalálkozóba Putyinnal, de csak akkor, ha nem történik invázió Ukrajna ellen. Moszkva még nem adott ki nyilatkozatot.
Ez a helyzet Fehéroroszországban: a közös fehérorosz-orosz manőverek vasárnapi befejezése után az orosz csapatoknak el kellett volna hagyniuk a szomszédos országot. A minszki védelmi minisztérium szerint azonban a “donbásszi helyzet romlása” miatt a gyakorlatok folytatódnak. A régió számos országában “egyértelműen Oroszország ellen irányuló” csapatok telepítéséről beszélnek. Itt Donbasszban a szeparatisták megpróbálják szítani az ukrán támadástól való félelmet, és ürügyet szolgáltatni Moszkvának a beavatkozásra. Az elmúlt napokban Minszk és Moszkva többször is azt állította, hogy az orosz katonákat határidőre kivonják Fehéroroszországból. Most mégis maradnak, ami lehetőséget ad Oroszországnak, hogy Fehéroroszország területéről is megszállja Ukrajnát. Ráadásul megfigyelők szerint Putyinnak nyilvánvalóan elege van Alekszandr Lukasenko minszki despota szeszélyeiből, és nem lenne meglepő, ha az orosz erők tartósan az országban maradnának.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a müncheni biztonsági konferencián elutasította azokat az elképzeléseket, amelyek szerint Ukrajna tartósan ütközőállamként működhetne Oroszország és a Nyugat között. Emellett követelte, hogy a Nyugat hozza nyilvánosságra a lehetséges szankciók listáját, amelyeket háború esetén Oroszország ellen kellene bevezetni.

Címkép: Putyin és Biden korábban