Az underdog erkölcsi fölénye

Posted by
Bruck András
>Az underdog az esélyes ellentéte. A legismertebb underdog természetesen a bibliai Dávid volt. Finnország is az volt, amikor Sztálin Vörös Hadserege mondvacsinált ürüggyel megtámadta 1939 telén. A filmipar biztos kasszasikerei az esélytelen hősök történetei: ösztönösen melléjük állunk, imádjuk nézni kilátástalannak tűnő küzdelmüket. És természetesen underdog volt Eger várának csekély számú védőserege is. Ki ne ismerné Gárdonyi jóvoltából a túlerő ellen kivívott győzelmüket?
Ez itt most megint Eger vára, vagy ’56, csak ezúttal nem kívülről jönnek a hódítók. Viszont ők is óriási túlerőben vannak. Márki-Zay Péternek és vele együtt a teljes ellenzéknek egy olyan párt az ellenfele, amelynek vezetője kizárólag azért tette tönkre Magyarország demokratikus államberendezkedését, hogy ő és társai kedvükre bűnözhessenek – és megúszhassák. Underdognak lenni alapképlet, a sors része, ennek mégsem lett volna szabad így történnie… Ülj le mesélni a gyerekednek, és a mesekönyv lapjai közül egy kormányhirdetés fog kihullani. Ha megnézed a bankszámlakivonatodat pár tíz- vagy százezerrel többet találsz rajta, a youtube-on nincs öt perc egy Fidesz videó nélkül. Minden az ő plakátjaikkal van tele, mintha csak egy megszálló hadsereg vonult volna végig az országon.
Ami azt illeti, valóban megszállók. Nincs egy négyzetcentiméter, amit ne ők uralnának. És ha április 3-a után így marad, már az álmainkat is fogják. És mégis, hiába nincs felső határa a Fidesz választási erőforrásainak, nem képes növelni szavazói számát. A minden mértéken felüli erőfölény, a mindenfelől záporozó negatív kampány, a hitelekből finanszírozott pénzeső ellenére szoros a verseny a Fidesz és az Egységben Magyarországért hat pártja között. Még úgy is, hogy a hatalom szabadon dézsmálhatja az állam, számára nyitott pénztárcáját, míg az ellenzék főleg civilek adományai van ráutalva. A mérések szerint az underdog mégsem esélytelen, ami az adott körülmények között maga a csoda.
Hogyan lehetséges, hogy egy olyan országban, ahol a hatalmon lévőkből az igazság, a tisztesség és a demokratikus szellem szikrája is kihunyt, ott nem mindenki az underdog oldalán áll? De legalább a biztos többség. Hogy aztán áprilistól ne mi legyünk az egyetlen nemzet az EU-ban, amely nem az invázióval fenyegetett szomszédunk, hanem a sötét múltjától szabadulni képtelen, most is agresszorként fellépő Oroszország oldalára állt. Hogy ne a mi kórházainkban halljanak meg a legtöbben és ne a mi iskoláinkban tanítsák a legkorszerűtlenebb, a világban lassan végképp használhatatlanná váló tananyagot. Egy lépésre a szakadéktól miért nincs nálunk az underdognak nagyobb becsülete, vonzereje? Mert akadnak rossz mondatok? Nem szeretett személyek? Mert, amit kínálnak, nem mindenben a mi ízlésünk? A tökéletesnél kevesebb miért nem elég? Mi talán azok vagyunk? Ők talán nem mi vagyunk?
Márki-Zay Péter így beszélt három napja az évértékelőjén. „A sors és a Jóisten fogta meg a kezem és vezette a lépteimet, és egyszerűen nem térhettem ki előle. Százezrek látták meg bennem a reményt egy tisztességes Magyarországra, és én elfogadtam a hívásukat”. Ez nem
az én nyelvem, nem az én világom, de látom benne azt, amit Clint Eastwood underdog mesterművében, a Millió dolláros bébiben mondott az egykori bokszolót alakító Morgan Freeman: „Varázslatos dolog mindent kockára tenni egy álomért, amit senki nem lát, csak te”. Én elhiszem Márki-Zay Péternek, hogy őt is egy álom hajtja, de ha más nyerte volna az előválasztást, neki is elhittem volna.

A határon túli magyar állampolgárok Erdélyből, a Vajdaságból, a Felvidékről egyszerűen, korlátozások nélkül szavazhatnak a Fideszre, az ellenzék Londonban, Berlinben, Párizsban dolgozó állampolgárait viszont törvénnyel akadályozzák, hogy az előbbiekhez hasonló módon élhessenek demokratikus jogaikkal. Ezt az égbekiáltó igazságtalanságot az itthon élők tudnák ellensúlyozni. A szavazás nem csak morális kérdés, de általa módunk van a kormányzás minőségén és etikáján is radikálisan változtatni, az életünket jobbá vagy rosszabbá tenni. Örökös hazugságaival a rezsim mindenkit csapdába csal, igyekszik elhitetni, hogy nincs igazság. Április 3-án tudtukra adhatjuk, hogy van.

Címkép: Magányosan a szakadék peremén