Putyin azért fél, mert ott elnök lehet valaki anélkül, hogy novicsokkal kenegetné a riválisai alsógatyáját

Posted by

Tóta W. Árpád
>HVG-cikkének részlete
(Putyin) Nem a NATO-tól fél, pláne nem nyugati támadástól – hiszen ugyan ki támadná meg ötezer atomfejjel a háta mögött? Attól sokkal inkább, hogy kiderül: élhet egy rokon, sőt saját állítása szerint vele egylényegű nép kultúrállamban. Nagy Péter víziójától fél, az európai Oroszországtól. Attól az ukrán modelltől, ahol elnök lehet valaki anélkül, hogy novicsokkal kenegetné a riválisai alsógatyáját. És akkor se kell féltenie az irháját, ha leváltják. Rémisztő ennek a példának a láthatósága. Azt még be lehet adni az oroszoknak, hogy a finnek, az észtek vagy a lengyelek másfajta emberek, és nekik való a demokrácia, az orosznak meg nem. De ha az ukránoknál működik, az azt jelenti, hogy működne Oroszországban is.
Ezt a háborút nemcsak az ukránok, hanem az oroszok ellen is vívják. A haditerv elsősorban róluk szól. Jóllaknak-e a kardcsörtetéssel, az andalító illúzióval, hogy hazájuk erős, tiszteletet parancsoló állam? Kapnak-e egy dicsőséges hadjáratot fasírt helyett? És ha megkapják, maradnak-e ezen a szomorú, vesztes pályán, aminek a végén ez a nagy nép, ez a nagy kultúra ugyanolyan viszolygást keltő, ellenszenvesen erőszakos számkivetettként vegetál tovább, mint a militáns iszlám?
Egyszer már megmentette őket egy vesztes háború a zsákutcás zsarnokságtól. Afganisztán kudarca eltemette a Szovjetuniót. A legyőzhetetlenség mítosza odalett, a megszállás költségeit nem bírta el a gazdaság. Aztán jött egy foltos fejű ember, és bejelentette, hogy ennyi volt. Az erőszakra alapított, ellentmondást nem tűrő, és épp ezért gyenge államnak befellegzett.
Afganisztán tízéves kaland volt. Az ellenállást tíz éven át támogatta nyilvánossággal, pénzzel és fegyverrel az Egyesült Államok – éppen azért, mert látta benne a lehetőséget, hogy végzetes léket üssön ellenségén. Bejött. Ukrajna esetében ma még a háború elhárítása a cél, ehhez igazodik a diplomácia és a fegyverszállítások. Tervnek azonban lennie kell arra az esetre is, ha a háború bekövetkezik. Már csak azért is, mert a jó terv egyszerre menti meg az ukrán és az orosz népet.

https://hvg.hu/hetilap/2022.07/202207_haboru_oroszorszag_ellen

Címkép: HVG illusztráció