Oroszországba viszik Donyeck lakóit

Posted by

euronews
>Denisz Puszilin, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetője felszólította a lakosokat, hogy meneküljenek Oroszországba az Ukrajna és Moszkva közötti feszült katonai helyzet miattPuszilin egy nyilatkozatában azt mondta, hogy az ukrán hadsereg “erőszakkal tervezi elfoglalni a Donbászt”, és emiatta civileket evakuálni kell.  Azzal vádolta az ukrán erőket, hogy “csapatokat és halálos fegyvereket” halmoztak fel a frontvonal mentén, és azt állította, hogy az ukrán hadsereg most “harci alakzatban van és készen áll”. “Polgáraink élete és egészsége veszélybe kerülhet, ha az ellenség a köztársaság lakott területeit lövi. Ezért a mai naptól, február 18-tól kezdve megszerveztük a lakosság tömeges, központosított evakuálását az Orosz Föderációba” – jelentette ki. Hozzátette, hogy az evakuálást Moszkvával összehangolva szervezték meg, “a Rosztovi területen készenlétben állnak a polgáraink számára a befogadó- és szálláslétesítmények”. “Minden feltétel adott a gyors áthaladáshoz az ellenőrző pontokon” – folytatta. Elsőként a nőket, a gyermekeket és az időseket evakuálják.

Evakuálják DonyecketMoszkva az elmúlt hetekben mintegy 150 ezer katonát telepített az ukrán határ mentén és a szomszédos Fehéroroszországban, de ragaszkodik ahhoz, hogy nem áll szándékában megszállni. Követelte azonban, hogy a NATO garantálja, hogy Ukrajna soha nem csatlakozhat a biztonsági szövetséghez. Moszkva bejelentette, hogy megkezdte a csapatok visszavonását a határról, de a Nyugat megkérdőjelezte ezt az állítást. Mindkét fél “dezinformációval” vádoltja egymást. Vlagyimir Putyin orosz elnök és biztonsági tanácsa pénteken megvitatta a helyzetet és “a növekvő feszültséget, amelyet külső erők provokálnak” – áll a Kreml közleményében. A Kreml pénteken azt is bejelentette, hogy hadserege szombaton stratégiai nukleáris erőinek nagyszabású gyakorlatát hajtja végre, amelyet Putyin felügyel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában tartott beszédében nyilvánosságra hozta az amerikai hírszerzés néhány következtetését, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország hamis ürügyet teremthet egy invázióhoz egy Oroszországon belüli “úgynevezett terrorista robbantással”, egy megrendezett dróncsapással, “egy hamis, sőt egy valódi támadással … vegyi fegyverek felhasználásával”. Az inváziót kibertámadásokkal, valamint rakétacsapásokkal és bombázásokkal kezdenék. És orosz csapatok  nyomulnának előre a közel 3 milliós Kijev és más kulcsfontosságú célpontok ellen. Az amerikai figyelmeztetések ellenére ukrán tisztviselők igyekeztek nyugalmat sugallni, Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője csütörtökön késő este azt mondta, hogy nincs jele annak, hogy tömeges orosz invázió küszöbön állna.

Címkép: Puszilin