Zavar az erőben

Posted by

Fábián András
>Úgy tűnik, hogy az utóbbi napokban a kormány részéről megszólalók körében valami nem stimmel. Lehet, hogy beteg az illetékes illető, aki a direktívák és közös szövegek kidolgozásáért felelős. Másrészt akkora lett hirtelen a nyomás, hogy túl sok mindenre, sokfelé kell egyszerre figyelni. Így aztán beszélnek össze-vissza, mondanak nagyokat és még nagyobbakat. Nem kell ezt nekem minősítenem.

Kezdődött azzal, hogy nagyon beszelesedett a kommunikációs stáb annak hallatán, hogy a választások széleskörű ellenőrzésére lehet számítani. Miután az Európai Parlament és az EBESZ is kétségeit fejezte ki a közelgő választások tisztaságát illetően, úgy döntöttek, hogy választási ellenőrök tömegeit küldik Magyarországra. Az ő feladatuk lesz a választásokat megelőző időszak és a választások lebonyolításának figyelemmel kísérése, a csalások kiszűrése. Mindjárt mondom: nem irigylem őket, nem lesz könnyű dolguk. Szép emlékű Dobos János r. alezredes minősítése szerint: rafinált bűnözők ezek. Mindenre felkészülnek. Még arra is, amire a magát ugyancsak felkészültnek gondoló választási megfigyelő nem is gondolna. Már nagyhirtelen az is kiderült például, hogy a Nemzeti Választási Iroda nem tudta határidőre elkészíttetni azt a szoftvert, amelynek segítségével egyszerűen ellenőrizhető lenne, hogy ki kinek hol és mikor írt alá jelölőívet. Pedig február 12-én még boldogan adtak hírt az NVI új szolgáltatásáról. Aztán tessék…

Ok. Vannak előre nem látott nehézségek, de a mi kormányunkat nem olyan fából faragták, hogy azonnal ne tudna reagálni a nehézségekre. Mert az ellenség mindig keresztbe tesz Orbánnak és kormányának, de ők felveszik a harcot. Nem véletlen, hogy Kovács Zoltán a Demokratában alig leplezett sértődöttséggel nyilatkozott az ellenőrzés kapcsán: a magyar választási rendszer az egyik legátláthatóbb egész Európában. Jöjjenek csak, mondta, szívesen megmutatnak (ŐK!) nekik bármit, csak mellőzzék a kettős mércét, ha kérhetjük. Aztán a slusszpoén. Úgyis tudja mindenki, hogy ezek Soros-bérencek. Semmi jót nem várhatunk tőlük. Vagyis bármit találnak vagy mondanak, ami nem fér bele a választások tisztaságába, az kettős mérce, politikai megközelítés, ellenséges érzületű tendenciózus merénylet a magyar jogállam ellen. Jó hír azonban, hogy Kovács szerint a magyar állampolgárokat nem lehet megtéveszteni. Már most, jóelőre bárki beláthatja, hogy az érett magyar szavazók szavazati alapján a Fidesz-KDNP kormány irányítja majd továbbra is, természetesen a lehető legtisztább, legtranszparensebb, legtörvényesebb módon az országot. Ez, ugye, már most előre megjósolható…

Én tüstént meg is nyugodtam volna ezeket a szavakat olvasva. Ámde szemembe ötlött Szíjjártó Péter, a miniszterelnök kedvenc külügyminisztere fenyegető kijelentése: „Ha esetleg valamelyik nagykövet szeretne a „saját szakállára” is, az EBESZ misszió keretein kívül elmenni egy-egy szavazóhelyiségbe a választás napján, akkor számolhat majd azzal, hogy a jövőben a magyar kormány részéről csak alacsony szinten állnak majd szóba vele.” (Hírklikk) Hoppá, hoppá! Kapja fel az ember a fejét. Azt már megszoktuk, hogy e különös gondolkodású ember boldog-boldogtalannal összevész a mi nevünkben. A világ 90%-a esetében (lehet, hogy ez szűk becslés!) már elérte, hogy rá se bojszintanak arra, hogy mi történik nálunk, annyira nem veszik komolyan a magyar kormányt. Itt jegyezzük is meg gyorsan, hogy éppen ez a legmagasabb helyről érkező elvárás vele kapcsolatban, mondhatnánk ez a munkaköri kötelessége. Szóval eszébe ne jusson akármilyen jött-ment diplomatának olyan választókörzetbe odapofátlankodni, ahol nem voltak előzetesen felkészítve a várható látogatásra.

Meditálok. Lehetséges, hogy mégis van rejtegetni való?! Lehetséges, hogy mégsem minden annyira tiszta és átlátható?! Másként miért fenyegette volna meg Szíjjártó a renitens diplomatákat, amikor „a „black list”, vagyis a fekete lista kifejezést is használta, amivel arra utalt, hogy hosszú ideig számon fogják tartani, ha valakit a választás megfigyelésén érnek majd április 3-án.” (Hírklikk információ)

De máshol már mondja is tovább a „külügyminiszter” (Hadházy Ákos szíves közlése nyomán), hogy ez a roppant tiszta választási rendszer mennyire odafigyel „határon túli véreinkre” („Dr” Semjén!). Merthogy „ERDÉLYBEN HÁROM HELYEN MÁRCIUS 19-TŐL REGGEL HATTÓL ESTE TÍZIG SZAVAZHATNAK kettős állampolgár honfitársaink (de természetesen levélben is megtehetik, sőt odaadhatják másnak is, hogy vigye be a külképviseletre).” Hadházy számításai, óvatos becslése szerint 15-20 ezer halott is meg fogja kapni a szavazólapokat, és senki nem fogja ellenőrizni, hogy az illető él-e hal-e. Ehhez képest a Magyarországon adózó, külföldön munkavállaló „magyarok viszont országonként egy-két helyen, csak április 3-án reggel 7 és este 7 között szavazhatnak, levélben “természetesen” továbbra sem”. Hát így.

Az ember már-már örül, hogy egy ennyire megbízható, tiszta és a demokratikus intézményekre rigorózusan odafigyelő kormánya van, amelyben úgy megbízhat, mint … Szóval megbízhat. Mert ez a Magyarország egy valóságos mintapéldánya a jogállamnak.

És akkor megint arcul üt minket a nyers rögvalóság. Ezt a nagyon demokratikus és nagyon transzparens kormányt elmarasztalja az a nemzetközi bíróság, amelynek összehívását éppen a magyar kormány kérte kart karba öltve lengyel testvéreinkkel, hogy ugyanmár mondaná ki, hogy nálunk semmi baj a jogállamisággal. Erre mi történik?! A bíróság azt mondja ki, hogy az Európai Parlament állásfoglalása arról, hogy Magyarországon és Lengyelországban többszörösen és súlyosan megsértik a jogállamiság legalapvetőbb normáit is – helytálló. A két ország pedig tegnaptól el van marasztalva. Velük szemben a „jogállamisági mechanizmus”-nak elkeresztelt pénzügyi korlátozások bevezethetők.

Node, régóta tudjuk, hogy kommunikációs trükkökért a Fidesz nem megy a szomszédba. Mindenre van szöveg, van magyarázat, és persze mindig más a hibás. Már kész volt a válasz: azért van ez, AZÉRT, mert politikai döntés született…, mert az LMBTQ lobby… meg a gyermekvédelem… meg nem engedjük, hogy a gyerekeinket… és mert a törvény szúrta a bírók szemét. Ja! És természetesen SOROS! Isten bizony, ilyenkor mondja az ember, hogy hülyén haltunk volna meg, ha nincs nekünk ez a Gulyás Gergely meg a Varga Judit. Ők mindjárt megmagyarázták, hogy nem a kormány számolta fel a jogállamiság minden formáját Magyarországon. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a legmagasabb európai bíróság minden tagja hülye, de legalábbis ellenünk politizál. Itt azért csendben jegyezzük meg, hogy amennyiben politikai döntést sejtenek az Európai Bíróság állásfoglalása mögött, nyilván a magyar bíróságok és a Legfőbb Ügyészség gyakorlatából kiindulva teszik ezt.

Mondjuk a sajtómunkásokat sem értem. Azon sopánkodnak, hogy Varga Juditot nem sikerült sarokba szorítaniuk néhány kényes kérdéssel. Ilyen butaságokra lettek volna kíváncsiak, hogy miért van a több tízmilliós hivatali vesztegetés miatt eljárás alatt álló még mindig Völner Pál még mindig szabadlábon? Nem aggódik-e a saját sorsa és jövője miatt? Neki személy szerint, mint az igazságügyért felelős tárca vezetőjének, mi a véleménye erről az egész jogállamiságról? Már persze azon túl, hogy szerinte Magyarország jogállam? Ha szerinte Magyarországot valóban a „gyermekvédelminek” nevezett homofób, súlyosan diszkriminatív törvény miatt marasztalták el csupán, akkor ez azt jelenti, hogy Lengyelországot is ebből az okból zárják ki majd az uniós támogatásokból? De hiszen ott nincs is „gyermekvédelmi törvény”!

Valószínűleg ilyen buta kérdésekkel bombázták volna a tárcavezetőt, aki azonban jobbnak látta a kormányinfón való pár perces megjelenését egy villámgyors lelépéssel megkoronázni. Ezzel is igazolva, hogy ezúttal nyilván nem készítették fel, hogy mit és hogyan kellene még mondania. Kénytelen volt tehát a saját szövegét előadni. Lássuk be tehát, hogy valóban az egyetlen helyes döntést hozta, amikor a menekülés útját választotta. Remélhetőleg rövidesen követi őt a főnöke és elkullognak a kollégái is.

Címkép: Varga Judit menekül az RTL Klub kamerája elől