Ursula von der Leyen üdvözölte, hogy az Európai Unió Bírósága Magyarország ellen ítélt

Posted by

Halmai Katalin
>A Népszava brüsszeli tudósítója

Ezzel együtt az Európai Bizottság elnöke világossá tette azt is, hogy egyhamar nem fog sor kerülni az eljárások elindítására. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közelményben üdvözölte, hogy az Európai Bíróság ma megerősítette a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet érvényességét. Ez az eszköz lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megvédjük az EU költségvetését és az Unió pénzügyi érdekeit a jogállamiság elveinek megsértésével szemben – fogalmazott.
A bizottsági elnök világossá tette, hogy egyhamar nem fog sor kerülni az eljárások elindítására, mert az általa vezetett testület a következő hetekben a jogszabály gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos iránymutatások elfogadásával lesz elfoglalva. Von der Leyen ugyanakkor leszögezte, hogy egyetlen, a rendelet hatálya alá tartozó ügyet sem fognak figyelmen kívül hagyni, mert 2021. januárja óta valamennyi tagállamban nyomon követik a helyzetet, és minden esetet alaposan megvizsgálnak.
A jogállamisági előírások elfogadásában kulsszerepet játszó Európai Parlament szerint nincs mire várni, az Európai Bizottságnak már rég el kellett volna indítania az pénzmegvonással járó első eljárásokat. A brüsszeli végrehajtó testület azért késik ezzel, mert az állam- és kormányfőknek ígéretet tett, hogy megvárja vele a bírósági ítéletet. Az EP-képviselők és jónéhány jogi szakértő szerint von der Leyenék ezzel jogsértést követtek el, mert az uniós vezetők nem utasíthatják az Európai Bizottságot egy hatályos jogszabály alkalmazásának elhalasztására.

Címkép:
Fotó: Frederick Florin / AFP