Hazudnak reggel, délben, este

Posted by
Radnai György
>„A rádió hosszú évekig a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon” – írta Örkény István 1956. október 30-án, amikor a Szabad Kossuth Rádió szerkesztői felkérték arra, hogy írjon egy bevezetőt az induló adáshoz.
Tudjuk, azután mi történt.
Évtizedekkel később Gyurcsány Ferenc – igaz csak szűk körben – mondott hasonlókat.
Ma a kormány által kisajátított közrádióból, köztévékből (M1, M2, M4, M5) folyamatosan ömlenek a hazugságok, mocskos rágalmak, gyűlölködő megnyilvánulások.
Ma ők a hazugság szerszámai, akik parancsot hajtanak végre.
Mindig van apropó, mindig van „rothadó kapitalizmus”, „Brüsszel”, „Soros” vagy valaki más.
Most éppen az Európai Bíróság.
Mert elutasította Orbán Viktor beadványát: nem semmisítette meg a „feltételességi mechanizmust” megfogalmazó rendeletet, azt, hogy „elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának a jogát azon kormányoktól, amelyek nem tudják garantálni, hogy a pénz annak menjen, akinek azt Brüsszelben szánták”. A Bíróság 62 oldalon keresztül, pontról-pontra és tételesen cáfolta az orbáni fölvetéseket, rámutatott az érvelés hibáira.
A bírák nem politika döntést hoztak.
Szó sem volt a „gyermekek jogairól”!
„A rádió hosszú évekig a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon” – írta Örkény István 1956. október 30-án.
Ma ki lesz Örkény István?